Tuesday, August 25, 2009

Διαστάσεις | 25.08.2009

Αποκαλύψεων συνέχεια

Νέες τρομακτικές λεπτομέρειες και βασανιστήρια και κακοποιήσεις κρατουμένων της CIA έρχονται στο φως μετά τη δημοσιοποίηση, χθες, της απόρρητης έκθεσης της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβω δράση ενάντια στην μυστική υπηρεσία CIA, δράση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Αμερικανών. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια», τόνισε πολλές φορές φέτος ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ.Σοκαρισμένος από τις νέες αποκαλύψεις ο Έρικ ΧόλντερΣοκαρισμένος από τις νέες αποκαλύψεις ο Έρικ Χόλντερ

Η ευαισθησία των Αμερικανού υπουργού για την ασφάλεια της χώρας του δεν σημαίνει αυτόματα και λευκή επιταγή για την CIA και τα ανοσιουργήματα της κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους. Τα βασανιστήρια και οι κακοποιήσεις κρατουμένων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είχαν καταγραφεί σε απόρρητη έκθεση της μυστικής υπηρεσίας το 2004. Τώρα τμήματα αυτής της έκθεσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά από αγωγή της αμερικανικής οργάνωσης ACLU. Η υπόθεση συγκλονίζει εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δελτία ειδήσεων είναι χαρακτηριστικά:

«Θα σου σκοτώσω τα παιδιά»

Φωτογραφία βασανιστηρίων της CIA που δημοσίευεσε η Διεθνής ΑμνηστίαΦωτογραφία βασανιστηρίων της CIA που δημοσίευεσε η Διεθνής Αμνηστία«Ένας πράκτορας της CIA απειλούσε τον ύποπτο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σείκ Μοχάμεντ, ότι θα του σκοτώσει τα παιδιά εάν προκύψουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Πράκτορες της CIA απείλησαν επίσης έναν άλλον ύποπτο ότι θα κακοποιήσουν σεξουαλικά τη μητέρα του μπροστά στα μάτια του», μετέδωσε το CNN.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times πρόκειται για καμιά δεκαριά περίπου παρόμοιες περιπτώσεις. Κακοποιήσεις σε φυλακές του Ιράκ και του Αφγανιστάν με τη σφραγίδα της CIA. Υπήρχαν επίσης και μεμονωμένες περιπτώσεις περίεργων θανάτων κρατουμένων. Πολλές φορές σημειώθηκαν και εικονικές εκτελέσεις. Αναφέρεται επίσης και μια περίπτωση όπου ο ανακριτής απειλεί τον κρατούμενο με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι στο μέτωπο. Τα νέα στοιχεία προκάλεσαν σοκ, ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες τους.

Αρχίζει έρευνες ο Τζον Ντέρχαμ

Έχασε το μονοπώλιο των ανακρίσεων η CIAΈχασε το μονοπώλιο των ανακρίσεων η CIAΟ Αμερικανός υπουργός ανέθεσε στον εισαγγελέα Τζον Ντέρχαμ, να ερευνήσει εάν νυν, ή πρώην, πράκτορες της CIA και ιδιωτικές υπεργολαβικές εταιρείες παρέβησαν την αμερικανική νομοθεσία στις ανακριτικές τους πρακτικές. Και όπως υπογράμμισε ο γνωστός αναλυτής του CNN, Μαρκ Μαζέτι: «Ο εισαγγελέας θα εξετάσει στο πλαίσιο των ερευνών του και τις υποθέσεις θανάτου κρατουμένων. Επίσης θα εξετάσει εκείνες τις μεθόδους ανάκρισης που δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο, ακόμη και εάν αυτές προήλθαν κατόπιν υποδείξεων του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε ζητήσει να ανακρίνουν σκληρά τους κρατούμενους».

Ο σημερινός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη αφαιρέσει από τη CIA το μονοπώλιο της ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατική δράση. Στο μέλλον το έργο θα αναλάβει μια επίλεκτη ομάδα που θα συγκροτηθεί από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα προέρχονται από διαφορετικές υπηρεσίες πληροφοριών. Και όχι μόνο. Στο εξής ο πρόεδρος θα ενημερώνεται προσωπικά από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ζητήματα που αφορούν τις ανακρίσεις.

Ralph Sina/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

antigrafikon from DW.-----kefalonia-kai-kosmos

No comments:

Post a Comment