Επισκόπηση τύπου | 20.08.2009
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και το failed state
Το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: "Πόσα λάθη έχει κάνει η Δύση στην αφελή προσπάθειά της να φέρει τη δημοκρατία στο Αφγανιστάν...Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό θα διαπιστώσει κανείς ότι επικρατεί μια γενικευμένη σύγχυση την ώρα που συνεχίζεται αδιάκοπα η αιματοχυσία. Τότε γιατί όλα αυτά; Προς τι όλος ο κόπος; Ποιός ο στόχος; Υπάρχει κάτι που να μπορεί να ενώσει όλους τους Αφγανούς; Ίσως η επιθυμία για διαρκή ειρήνη που είναι κοινή. Και αυτό είναι που μπορεί να ενώσει τους πολίτες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο χωρίς ξένη βοήθεια το Αφγανιστάν δεν μπορεί να τα καταφέρει. Χωρίς τους ξένους στρατιώτες και όλους εκείνους που βοηθούν τα τελευταία χρόνια στην ανοικοδόμηση της χώρας, θα είχε ξεσπάσει ήδη νέος εμφύλιος ή απλώς οι Ταλιμπάν θα είχαν ανέλθει και πάλι στην εξουσία".
"Ο νυν πρόεδρος Καρζάι είναι μέρος του προβλήματος", υπογραμμίζει η επίσης γερμανικήStuttgarter Nachrichten: "Ο φέρελπις, εκλεκτός της Δύσης, δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες. Δεν κατάφερε να οικοδομήσει μια αυτόνομη, αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη. Την ίδια ώρα η κυβέρνησή του συγκλονίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς. Ο ίδιος έχασε τη μάχη εναντίον των βαρόνων των ναρκωτικών. Έτσι ο Καρζάι δεν αποτελεί πλέον τη λύση. Ο ίδιος είναι μέρος του αφγανικού προβλήματος".
Το σχόλιο της ισπανικής El Periodico: "Περισσότεροι από 100 χιλιάδες στρατιώτες είναι σήμερα σταθμευμένοι στο Αφγανιστάν. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν είναι επαρκής για να περιοριστεί η βία στη χώρα και η διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης. Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις τους. Παρά την δραματική αυτή κατάσταση όμως, οι σημερινές εκλογές αφήνουν να διαφανεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα το Αφγανιστάν μπορεί να γίνει μια ελεύθερη χώρα".
Για πλήρη αποτυχία των πολέμων κατά της διεθνούς τρομοκρατίας κάνει σήμερα λόγο η ιταλική La Stampa: "Αυτό ισχύει τόσο για το Αφγανιστάν όσο και για το Ιράκ. Η επιθυμία να φέρουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους τη δημοκρατία και το φως σε αυτές τις χώρες οδήγησε σε πολέμους που έφεραν το σκοτάδι. Έφεραν επίσης ένα τερατούργημα το οποίο υπόσχονταν ότι ήθελαν να καταπολεμήσουν: το failed state, το αποτυχημένο κράτος το οποίο θρέφει την τρομοκρατία".
Διαφορετικά βλέπουν την κατάσταση στο Ιράκ οι Times του Λονδίνου: "Παρά τη συνεχιζόμενη βία είναι γεγονός ότι τα τελευταία 6 χρόνια η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ έχει βελτιωθεί σημαντικά. Μπορεί οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να μην είναι ακόμη σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση, ωστόσο η χώρα διαθέτει μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από το λαό. Η στρατηγική των ΗΠΑ έφερε σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την εθνική συμφιλίωση".
Το σχόλιο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Οι χθεσινές πολλαπλές σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις διέψευσαν τις όποιες ελπίδες ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση. Από τη στιγμή που οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις πόλεις και αποτραβήχτηκαν στις βάσεις τους, η χώρα δεν έχει γίνει πιο ασφαλής. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι χθεσινές επιθέσεις".
Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης:
No comments:
Post a Comment