Wednesday, August 26, 2009

Διαστάσεις | 26.08.2009

Πέθανε ο τελευταίος της «δυναστείας» Κένεντι

Ο Έντουαρτντ Κένεντι «έφυγε» σήμερα σε ηλικία 77 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο. Ο «Τεντ», όπως τον αποκαλούσαν φίλοι και συνάδελφοι, ήταν ο μικρότερος αδελφός του προέδρου Τζον Κένεντι που δολοφονήθηκε το 1963.

Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι απεβίωσε, στο σπίτι του, στο Χιάνις Πορτ, στη Μασαχουσέτη σε ηλικία 77 ετών. «Χάσαμε το αναντικατάστατο επίκεντρο της οικογένειας μας», αναφέρουν σε μια λιτή ανακοίνωση οι δικοί του. Ήταν η εμβληματική φυσιογνωμία των Αμερικανών Δημοκρατικών και ένας από τους ισχυρότερους γερουσιαστές των ΗΠΑ. Ο «Τεντ» Κένεντι εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής των Δημοκρατικών το 1962. Αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία των Αμερικανών φιλελευθέρων και έδωσε σκληρές μάχες σε όλη του τη ζωή κατά του απαρτχάιντ, υπέρ της ισότητας των ευκαιριών και υπέρ των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Τους τελευταίους μήνες πριν πεθάνει δραστηριοποιήθηκε για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο δημόσιο σύστημα υγείας, που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα. Κατά την πρόσφατη απονομή του «παράσημου της ελευθερίας», στην οποία ο Κένεντι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε αναφερόμενος στον εκλιπόντα: «Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι επηρεάζει τη ζωή όλων μας».

Αυστηρός επικριτής της πολιτικής Μπους στο Ιράκ

Υποστήριξε εξ αρχής τον Μπαράκ ΟμπάμαΥποστήριξε εξ αρχής τον Μπαράκ ΟμπάμαΌμως οι Κένεντι δεν έβαλαν τη σφραγίδα τους μόνο στην αμερικανική πολιτική, αλλά δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία και σε διεθνές επίπεδο, στρατευμένοι στην υπόθεση της ειρήνης και της ελευθερίας. Η δραστηριοποίηση του Έντουαρντ Κένεντι υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, που συντελέστηκε στο παρασκήνιο, χαρακτηρίζεται καθοριστική. Ο «γερουσιαστής των γερουσιαστών», όπως τον αποκάλεσε σήμερα ο Γκόρντον Μπράουν, ήταν ένας από τους αυστηρότερους επικριτές της πολιτικής του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ. Στο συνέδριο των Δημοκρατικών, το 2004, είχε υπογραμμίσει: «Η κυβέρνησή μας έφερε τους παραδοσιακούς μας συμμάχους ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων. Αντί να κάνει την Αμερική ασφαλέστερη, έπραξε το αντίθετο. Η πολιτική του προέδρου Μπους κατέστησε δύσκολη υπόθεση τη νίκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ο Έντουαρντ Κένεντι ήταν και στα νιάτα του ένας από τους σκληρότερους επικριτές του πολέμου στο Βιετνάμ. Με την ίδια αποφασιστικότητα απέρριπτε τον πόλεμο στο Ιράκ.

Σταθερά υπέρ των αδυνάτων

 Τζον, Ρόμπερτ και Έντουαρντ ΚένεντιΤζον, Ρόμπερτ και Έντουαρντ ΚένεντιΣτο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής ο μικρότερος αδελφός του προέδρου Τζον Κένεντι παρέμεινε σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία προσανατολισμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδυνάτων της κοινωνίας και κυρίως των μαύρων. Η υποστήριξή του προς τον τότε υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα θεωρήθηκε αυτονόητη. Ο ίδιος πάντως διεκδίκησε μια φορά το χρίσμα του κόμματός του και ηττήθηκε από τον μετέπειτα πρόεδρο Τζιμ Κάρτερ. Το 1976 εγκατέλειψε νωρίς τη μάχη για το χρίσμα, διαπιστώνοντας ότι δεν είχε ελπίδες επικράτησης.

Το καλοκαίρι του 2008 του διαγνώστηκε όγκος στον εγκέφαλο και παρά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη.

Daniel Scheschkewitz/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

antigrafikon from DW.----kefalonia-kai-kosmos

No comments:

Post a Comment