Monday, July 20, 2009

Ο γύρος στους «Νιου Γιορκ Τάιμς»PDFΕκτύπωσηE-mail

Στην καθοριστική συμβολή του ελληνικού στοιχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και εκτενές αφιέρωμα για την προέλευση και παρασκευή του γύρου δημοσιεύει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σε ανταπόκριση από το Σικάγο, που θεωρείται από τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα ως η πόλη που γέννησε τον γύρο στην Αμερική, φιλοξενείται συνέντευξη του ιδρυτή της εταιρείας γύρου «Κρόνος» και πρώην προέδρου του ΣΑΕ Περιφέρειας Αμερικής, Χρήστου Τομαρά. Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία το 1975 και την πούλησε το 1994, παρουσιάζει αναλυτικά την παρασκευή του γύρου ως ελληνικού προϊόντος, τονίζοντας ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα 50,000 κατακόρυφες μεταλλικές σούβλες με κρέας που γυρίζουν γύρω από τον άξονά τους, με τη φωτιά στη μια πλευρά. Όπως σημειώνεται, το κρέας κόπτεται σε κομμάτια και τοποθετείται μέσα σε πίτες μαζί με τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα. Μεταξύ άλλων, στο εκτενές ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι το εργοστάσιο «Κρόνος» ήταν ο πιο κατάλληλος τόπος για να τεθούν μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον γύρο, όπως λόγου χάρη τι είναι ο γύρος και ποιος τον έκανε να βρίσκεται παντού στους τιμοκαταλόγους των ελληνικών εστιατορίων σε όλη την χώρα και ο οποίος είναι ένα φτηνό γεύμα, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να ενδίδουν σ’ αυτόν τον πειρασμό των 5 δολαρίων. Πηγή ΑΠΕ

No comments:

Post a Comment