Friday, July 31, 2009

Διαστάσεις | 31.07.2009

Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη

"Ο ιός δεν πρόκειται να γίνει πιο επικίνδυνος από ότι σήμερα", υποστηρίζει ο Γερμανός ιολόγος Αλεξάντερ Κεκιουλέ. Αρχές Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός στις περισσότερες χώρες.

Σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων. Στη Γερμανία καταγράφηκαν περίπου 800 νέα περιστατικά μέσα σε 24 ώρες, ενώ η Γαλλία μετράει πλέον το πρώτο θύμα της νέας γρίπης. Στη Μεγάλη Βρετανία την ίδια ώρα, όπου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής οι περισσότεροι θάνατοι, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται. Τι σημαίνουν όλα αυτά για την εξάπλωση του ιού Η1Ν1 τους επόμενους μήνες; Πόσο πιθανός θεωρείται ο κίνδυνος μετάλλαξής του όσο πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού;

Μια κανονική, εποχική γρίπη;

Τέλη Νοεμβρίου οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί, σύμφωνα με τον καθηγητήBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τέλη Νοεμβρίου οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί, σύμφωνα με τον καθηγητήΤα περισσότερα κρούσματα δεν εμπνέουν καμία απολύτως ανησυχία, υποστηρίζει ο Γερμανός μικροβιολόγος και ιολόγος Αλεξάντερ Κεκιουλέ. Όπως υπογράμμισε σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Ντοίτσε Βέλλε: "Έχει την εξέλιξη μιας κανονικής, εποχικής γρίπης. Είναι βέβαια γεγονός ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχουμε πράγματι ανεξήγητους θανάτους και επιπλοκές. Εν μέρει πρόκειται για ανθρώπους δεν είχαν καν ασθενήσει. Φυσικά και πρέπει να προφυλάσσεται κανείς, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για μία ακίνδυνη και αθώα εξέλιξη της ασθένειας".

Πόσο πιθανό όμως θεωρείται το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού;

"Παλαιότερα υπήρχε η εκτίμηση ότι ο ιός μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος, ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν θανατηφόρο ιό από το φθινόπωρο. Ως ιολόγος δεν μπορώ να πω ότι αυτό είναι πιθανό. Δεν είναι δηλαδή πιθανό ο ιός αυτός να γίνει πιο επικίνδυνος από ότι είναι σήμερα. Αλλά θα μεταδίδεται όλο και πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς πόσο θα διαρκέσει η επίδραση των αντιιικών σκευασμάτων. Υπάρχει για παράδειγμα περίπτωση ο ιός να γίνει ανθεκτικός σε αυτά τα αντιιικά".

Μπορεί όμως η επιστήμη να ελέγξει τον ιό;

Με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να πηγαίνει κανείς στο γιατρόBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να πηγαίνει κανείς στο γιατρό"Προς το παρόν είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε τα αντιιικά Tamiflu και Relenza. Με αυτά μπορούμε να θεραπεύσουμε τη γρίπη A ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις. Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσει κανείς νωρίς με αυτά και να πάει στο γιατρό όταν παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα. Να μην αδιαφορήσει με το σκεπτικό ότι είναι κάτι που θα περάσει. Μόνον έτσι μπορούμε να ελέγξουμε τον ιό".

Πότε θα είναι τελικά διαθέσιμα τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης;

"Εκτιμώ ότι στις περισσότερες χώρες θα φτάσουν σχετικά αργά. Ίσως να έχουμε τις πρώτες παραδόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο μαζικοί εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνουν σε κάθε περίπτωση τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, εάν φυσικά πάνε όλα καλά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα έχουν περάσει τη γρίπη όταν θα αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί".#b#

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα το αντιμετωπίσουν οι φτωχές χώρες του κόσμου. Και αυτό γιατί αφενός δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί και αφετέρου αναμένεται οι τοπικές τροπικές ασθένειες να επηρεάσουν την εξέλιξη της νέας γρίπης.

Kerstin Dausend/Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Στ.Γεωργακόπουλος

antigrafikon from DW/kefalonia-kai-kosmos.

No comments:

Post a Comment