Έφυγε η Χριστίνα Σαρμπάνη, το ταίρι του Γερουσιαστή | |
Ουάσιγκτον 08-04-2009 |
Remembering Christine Sarbanes
Η Χριστίνα Σαρμπάνη, δασκάλα Ελληνικών, Λατινικών και Γαλλικών και σύζυγος του τέως Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη, πέθανε από καρκίνο στο σπίτι της στην Πολιτεία Μέρυλαντ.Ήταν 73 χρονών.Christine Sarbanes
Στην μνήμη της έγινε την Παρασκευή 3 Απριλίου μια ειδική εκδήλωση στην βιβλιοθήκη EnochPratt στην καρδιά της Βαλτιμόρης, όπου η Χριστίνα είχε δουλέψει επί πολλά χρόνια ως εθελόντρια, προωθώντας την μάθηση μεταξύ αναρίθμητων φτωχών νέων και την πρόσβαση τους σε ιδρύματα ανώτερης κι ανώτατης εκπαίδευσης. Όπως είπε ο Κυβερνήτης της Πολιτείας Μέρυλαντ Μάρτιν Ο’Μάλλη: «Η ζωή της και το έργο της ως εκπαιδευτικού και κοινωνικού λειτουργού άγγιξαν χιλιάδες κατοίκους του Μέρυλαντ και αποτελούν υπενθύμιση σε όλους μας ότι όταν κάποιος αφιερώνει την ζωή του για το καλό άλλων, προσφέρει το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να δοθεί».
Στο μνημόσυνο για την Χριστίνα Σαρμπάνη παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόζεφ Μπάϊντεν, μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας, περιλαμβανομένων του οικογενειακού φίλου Γερουσιαστή Τζων Κέρρυ και των δύο Γερουσιαστών του Μέρυλαντ, Μπάρμπαρας Μικούλσκι και Μπέντζαμιν Κάρντιν, της Προέδρου της Βουλής Νάνσυ Πελόσι και άλλων βουλευτών, πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων και εκατοντάδων απλών πολιτών που την αγάπησαν και την θαύμασαν.
Το μεγάλο Κεντρικό Εντευκτήριο της βιβλιοθήκης Enoch Pratt, του οποίου η χωρητικότητα υπολογίζεται σε 800 άτομα, γέμισε γρήγορα από κόσμου που ήθελε να δώσει τον τελευταίο του χαιρετισμό στην Χριστίνα. Όμως έξω από το κτίριο, η ουρά των προσώπων που περίμεναν υπομονετικά για να μπουν εξακολουθούσε να είναι σημαντική. Όταν έφθασα στην είσοδο του κτιρίου, πάνω από την οποία είχε ανεγερθεί ένα μεγάλο πορτραίτο της Χριστίνας, το μόνο που παρέμενε διαθέσιμο ήταν λίγες θέσεις για όρθιους σε μια αίθουσα του τρίτου ορόφου της βιβλιοθήκης, από όπου μπορούσες να παρακολουθήσεις την εκδήλωση μέσω κλειστού κυκλώματος. Είχαν ήδη οδηγηθεί εκεί κάπου 400 με 500 άλλα άτομα. Η εικόνα που έρχονταν σε μια μεγάλη τηλεοπτική οθόνη η οποία είχε εγκατασταθεί για εμάς ήταν τόσο καθαρή που ένοιωθες σαν να βρισκόσουνα στο κέντρο της εκδήλωσης, δύο ορόφους πιο κάτω.
Η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι και η Γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μικούλσκι μίλησαν για την Χριστίνα Σαρμπάνη με την οποία τις έδενε φιλία πολλών δεκαετιών. Ανέφεραν πως η γεννημένη στο Λονδίνο και μεγαλωμένη στο Μπράιτον της Αγγλίας κόρη ενός ηλεκτρολόγου και μιας σερβιτόρας γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, τον Πωλ, και πως η αγάπη και το πάθος που και οι δύο έτρεφαν για τον πολιτικό ακτιβισμό τους ένωσε για μια ολόκληρη ζωή. Κατά την έκφραση της Μπάρμπαρας Μικούλσκι πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα βρίσκεται πάντα μια μεγάλη γυναίκα και η Χριστίνα ήτανε αυτή η μεγάλη γυναίκα στην ζωή του Πωλ Σαρμπάνη.
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι ιστορίες που αφηγήθηκαν τα παιδιά της Χριστίνας και του Πωλ Σαρμπάνη, ο Γιάννης, ο Μιχάλης και η Τζάνετ. Ο Βουλευτής Γιάννης Σαρμπάνης είπε ότι χρωστά ευγνωμοσύνη στην μητέρα του που τον βοήθησε να αγαπήσει την μόρφωση και πως εκείνο που την έκανε πάντα να ξεχωρίζει ήταν η χάρις της. Ο Μιχάλης Σαρμπάνης περιέγραψε το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε αναφερόμενος και σε ορισμένες πιο ελαφρές αλλά αξέχαστες για τον ίδιον στιγμές. Όπως είπε, όταν ήταν πολύ μικρός είχε γράψει μια μέρα το όνομά του πάνω σε ένα τοίχο τουαλέτας κάποιας δημόσιας βιβλιοθήκης. Όταν το έμαθε η μητέρα του, θύμωσε τόσο πολύ που τον υποχρέωσε να πάει πίσω να σβήσει το όνομά του από τον τοίχο, να καθαρίσει όλο το αποχωρητήριο και να ζητήσει συγνώμη από την καθαρίστρια. Ο Μιχάλης είπε επίσης πως πιστεύει ότι η μητέρα του είχε διαβάσει κάθε βιβλίο που βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη του Μπράϊτον, όταν μεγάλωνε. Η Τζάνετ Σαρμπάνη μίλησε για την ιδιαίτερη και στενή σχέση που σαν κόρη είχε με την μητέρα της Χριστίνα και πως η σχέση αυτή επέδρασε πάνω στην εξέλιξή της. Αποκάλυψε επίσης ότι η μητέρα της είχε απομνημονεύσει και συχνά απάγγελε στα Ελληνικά πολλούς από τους πρώτους στίχους της Ιλιάδας του Ομήρου.
Σαν εκπρόσωπος μιας νεώτερης γενιάς, η Στέφανη Σαρμπάνη τίμησε και αυτή την μνήμη της γιαγιάς της παίζοντας το Κονσέρτο για Τσέλο του Μπαχ.
Η Χριστίνα Σαρμπάνη είχε πολλές φορές εκδηλώσει την μεγάλη της εκτίμηση για το γεγονός ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα την αγκάλιασε από την αρχή σαν να ήταν δικό της βλαστάρι.Μέσω του συζύγου της του Πωλ και των παιδιών της, που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε θέματα τα οποία αφορούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, η Χριστίνα είχε αποκτήσει πολλούς Έλληνες φίλους. Όλοι όσοι είχαμε το προνόμιο να την γνωρίσουμε θα θυμόμαστε πάντα την υπέροχη προσωπικότητά της και την καλοσύνη της. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υπερηφάνεια που είχε για τον σύζυγό της και τα επιτεύγματά του καθώς επίσης και τον ενθουσιασμό της όταν ένα από τα παιδιά της αποφάσισε να ακολουθήσει τα αχνάρια του πατέρα του στην πολιτική.
Στις 10 Ιανουαρίου 2007, σε μια εκδήλωση που είχε γίνει στον Λόφο του Καπιτωλίου λίγο μετά την ορκωμοσία του Γιάννη Σαρμπάνη ως νεοφερμένου εκπρόσωπου της Πολιτείας Μέρυλαντ στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, είχα την ευκαιρία να διερευνήσω για λίγο τον εσωτερικό της κόσμο και να καταγράψω στην κάμερά μας τα αισθήματά της. Μου είπε εκείνη την ημέρα η Χριστίνα: «Είμαι πολύ ευτυχισμένη.Είναι μια υπέροχη μέρα στη ζωή μου. Ο Πωλ αποσύρεται ύστερα από εξαίρετη καριέρα.Πέτυχε πολλά και με έντιμο τρόπο. Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά του και για την ηθική του.Ο γιος μου, ο Τζων, θα είναι σαν τον πατέρα του, έντιμος, ειλικρινής, εργατικός και θα νοιάζεται για τους ανθρώπους».
Αισθήματα σαν κι αυτά αποτελούν βάσιμη ένδειξη ότι η Χριστίνα Σαρμπάνη έφυγε από τον κόσμο μας σαν χαρούμενη σύζυγος και χαρούμενη μητέρα. Ο Γερουσιαστής Σαρμπάνης, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προφανώς της πρόσφεραν με το παραπάνω κάθε τι που η ίδια θέλησε να έχει στην ζωή.
Η τελευταία φορά που η Χριστίνα Σαρμπάνη απήγγειλε απόσπασμα από την Ιλιάδα του Ομήρου στα Ελληνικά ήτανε δύο μόνον ημέρες πριν κλείσει για πάντα τα μάτια.
No comments:
Post a Comment