Tuesday, July 21, 2009

Το θέμα της ημέρας | 21.07.2009

Νέα εποικιστικά σχέδια των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ

Έντονες διαφωνίες έχουν ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ σχετικά με τα νέα εποικιστικά σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ.

Η Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντικείμενο διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου. «Η κυριαρχία του Ισραήλ στην ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αδιαπραγμάτευτη», είχε τονίσει σε πρόσφατη ομιλία του ενώ την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, είχε δηλώσει: «Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και του κράτους του Ισραήλ. Η κυριαρχία μας είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός που σημαίνει πως όλοι οι πολίτες της Ιερουσαλήμ έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν κατοικίες σε όλα τα τμήματα της πόλης. Όλες οι κυβερνήσεις του Ισραήλ ακολούθησαν και εφάρμοσαν αυτή την πολιτική. Τα τελευταία χρόνια αγοράστηκαν από Άραβες κατοικίες στις εβραϊκές περιοχές και εμείς δεν εναντιωθήκαμε».

Αμερικανική αντίθεση

Ο Μπάρακ Ομπάμα βάζει φρένο στους ΙσραηλινούςΟ Μπάρακ Ομπάμα βάζει φρένο στους ΙσραηλινούςΌταν οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεση τους σε αυτά τα σχέδια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φάνηκε καταρχάς διαλλακτικός αποφεύγοντας μια μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει την άδεια στον Αμερικανό επενδυτή ακινήτων Ίρβιν Μόσκοβιτς να χτίσει 20 κατοικίες στην αραβική περιοχή στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι κατοικίες αυτές προορίζονται για Ισραηλινούς και θα χτίζονταν εκεί όπου άλλοτε ήταν το ξενοδοχείο Shepherd . Ένας Άραβας κάτοικος της περιοχής θυμάται: «Το σπίτι και ο κήπος είναι περίπου επτά στρέμματα και ανήκαν στον Μεγάλο Μουφτή της Παλαιστίνης, Χαγ Αμίν Χουσεΐνι. Ο Μουφτής έχτισε το σπίτι γύρω στο 1940, αλλά δεν έμεινε ο ίδιος μέσα. Το νοίκιασε σε μια οικογένεια Παλαιστινίων και μετά σε άλλους οι οποίοι το μετέτρεψαν σε ξενοδοχείο. Αργότερα η οικογένεια το πούλησε σε ξένους».

Συστηματικές επενδύσεις ξένων

Μαγαζιά Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ Μαγαζιά Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ«Αυτοί οι ξένοι» είναι σήμερα ο Αμερικανός επενδυτής Ίρβιν Μόσκοβιτς. Εξαιτίας των σχεδίων αυτών η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή Μάικλ Όρεν στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Και το αμερικανικό αίτημα ήταν σαφές. Το Ισραήλ δεν επιτρέπεται να χτίσει στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Για τη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα ισραηλινά σχέδια για εποικισμό στη δυτική Όχθη του Ιορδάνη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός εκατομμυριούχος αγοράζει συστηματικά εδώ και δεκαετίες ακίνητα στην ανατολική πλευρά της πόλης. Και μπορεί οι αγορές αυτές βάσει του ισραηλινού δικαίου να είναι νομότυπες, βάσει όμως του διεθνούς δικαίου είναι προβληματικές. Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και το 1980 την ανακήρυξαν σε ισραηλινό έδαφος.

Sebastian Engelbrecht / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης dw/kefalonia-kai-kosmos.

No comments:

Post a Comment