Thursday, July 2, 2009

Χαταμί: "Πραξικόπημα" το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στο Ιράν

02-07-2009

Former President Mohammad Khatami, casts his ballot for the presidential elections in Tehran, 12 Jun 2009

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν μεταρρυθμιστής, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών αποτελεί «πραξικόπημα», όπως είπε, σε βάρος της δημοκρατίας και κατηγόρησε την Ιρανική κυβέρνηση ότι καταπιέζει το δικαίωμα του λαού να διαμαρτυρηθεί για τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο κ. Χαταμί προέβη στο εν λόγω σχόλιο, δύο μέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών του συντάγματος στο Ιράν, να επαναβεβαιώσουν την εκλογική νίκη του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Παράλληλα οι ηττημένοι προεδρικοί υποψήφιοι Μιρ Χοσσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί επέκριναν για άλλη μια φορά το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ «παράνομη».

Σε ανακοίνωση του μέσω της ιστοσελίδας του, ο κ. Μουσαβί παροτρύνει τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα του λαού.

Επίσης τη Τετάρτη το Ιράν διέταξε την διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών που υποστήριζε τον κ. Καρουμπί και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ιράν δήλωσε ότι από τις μετεκλογικές διαδηλώσεις σκοτώθηκαν 20 άτομα και συνελήφθησαν πάνω από χίλια. Πάντως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών απ’ την μετεκλογική βία στο Ιράν είναι πολύ υψηλότερος.

voa

No comments:

Post a Comment