Ζώντας στη Γερμανία | 13.07.2009
300 χρόνια ‘Eau de Cologne’
Ο Ιταλός αρωματοποιός Τζοβάνι Μαρία Φαρίνα έγραφε το 1709 στον αδελφό του; ‘Ανακάλυψα ένα άρωμα που μου θυμίζει τα πρωινά στην Ιταλία. Μου θυμίζει τους νάρκισσους και τα άνθη της πορτοκαλιάς μετά τη βροχή. Με δροσίζει, ανανεώνει τις αισθήσεις μου και τη φαντασία μου'.
Τότε ο Τζοβάνι Φαρίνα ζούσε ήδη 30 χρόνια στην νέα του πατρίδα και αποφάσισε να δώσει στο δημιούργημά του το όνομά της. Ένα όνομα που έγινε διάσημο ‘Eau de Cologne’. Νερό της Κολωνίας επί λέξει. Μόλις 30 άνθρωποι στην ιστορία των 300 χρόνων γνωρίζουν τη μυστική συνταγή της επιτυχίας. Ένας από αυτούς είναι ο απόγονος της οικογένειας Γιόχαν Μαρία Φαρίνα και σημερινός διευθυντής της εταιρείας: «Το σημαντικό είναι η αυθεντική κολόνια να μυρίζει πάντα το ίδιο. Είναι κάτι σαν την σαμπάνια όπου αναμειγνύονται κρασιά από διάφορες ποικιλίες. Έτσι και με τις δικές μας σοδειές των λουλουδιών. Αν μια σοδειά μυρίζει λίγο διαφορετικά, την αναμειγνύουμε με μια άλλη σοδειά, ώστε να έχουμε πάντα το ίδιο αποτέλεσμα».
Η κολόνια της οικογένειας Φαρίνα, είναι μια ιστορία επιτυχίας σε όλο τον κόσμο. Και εξακολουθεί να μην είναι φθηνή. Παλιά δε, η τιμή της ήταν πολύ υψηλή και σε σημερινά λεφτά θα αντιστοιχούσε σε περίπου 1.000 ευρώ το μπουκαλάκι.
Άντεξε σε μεγάλες κρίσεις
Ο Γιόχαν Μαρία Φαρίνα, σημερινός διευθυντήςΗ εταιρεία πέρασε όμως και μεγάλες κρίσεις στην πολύχρονη ιστορία της.
«Υπήρχαν πάρα πολλές κρίσεις. Σκεφθείτε μόνο τη Γαλλική Επανάσταση και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Αυτές ήταν πραγματικά μεγάλες κρίσεις για μας. Όσον αφορά όμως τη σημερινή οικονομική κρίση δεν μας άγγιξε», λέει ο Γιόχαν Μαρία Φαρίνα.
Η επιτυχημένη συνταγή βρήκε όμως μιμητές που κατάφεραν μάλιστα να ξεπεράσουν τη φήμη της οικογένειας Φαρίνα. Η οικογένεια του Κολωνέζου επιχειρηματία Βίλχελμ Μύλενς παρασκεύασε και αυτή ένα άρωμα με βάση τα άνθη λεμονιάς και την ονόμασε 4711. Ήταν ο αριθμός του σπιτιού που έμενε. Ένα διάσημο προϊόν, ακόμα μια κολόνια, αλλά όχι η αυθεντική.
«Με μια κόρη του Φερδινάνδου Μύλενς ήμασταν μαζί στη σχολή χορού. Γνωρίζω και την άλλη του κόρη. Αλλά δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μεταξύ των δυο οικογενειών», υπογραμμίζει και πάλι ο Γιόχαν Μαρία Φαρίνα.
Η έδρα της οικογένειας Φαρίνα εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα στην παλιά πόλη της Κολωνίας. Και ακόμα και ο συγγραφέας Πάτρικ Σίσκιντ ανέτρεξε στα οικογενειακά αρχεία για να μελετήσει και να μπορέσει να γράψει το περίφημο μυθιστόρημα του «Το Αρωμα» .
Catrin Möderler / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment