Διαστάσεις | 18.07.2009
Ευρωπαϊκή αυτοπεποίθηση
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εξωτερικός χώρος του κοινοβουλίουΟι εργασίες της πρώτης εβδομάδας συνεδριάσεων του νεοεκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκαν χθες με την εκλογή προεδρείου και την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της σουηδικής προεδρίας. Η εντύπωση που αποκoκομίζει κανείς είναι ότι οι ευρωβουλευτές αποπνέουν ένα πρωτόγνωρο αίσθημα αυτοπεποίθησης και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα επανεκλογής του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να μετατεθεί αυτή η ημερομηνία τον Σεπτέμβριο εξαρτώντας την ψήφο τους από το πρόγραμμα που θα τους παρουσιάσει για την επόμενη θητεία του.
Οι άτακτοι…
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Πρόεδρος της Κομισίόν, Χοσέ Μανουέλ ΜπαρόζοΗ ολομέλεια στο Στρασβούργο έδειξε ένα πλούσιο, πολυπολιτισμικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση πρόσωπο. Έχουν περάσει πια οι εποχές που το συμβούλιο κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ αποφάσιζε και διέταζε χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ταλαιπωρημένη μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Οι Ιρλανδοί, οι οποίοι την απέρριψαν στο πρώτο δημοψήφισμα, θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αν και αυτή τη φορά η έκβαση αναμένεται θετική, στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν «οι άτακτοι», οι ορκισμένοι εχθροί τη συνθήκης, όπως ο βρετανός σοσιαλιστής Τζο Χίγκινς από την Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς.
"Η Λισαβόνα υποστηρίζει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική ατζέντα"τονίζει. "Ελάτε το Σεπτέμβριο στην Ιρλανδία. Δώστε μας τα επιχειρήματά σας σε συζητήσεις που θα κάνουμε με τους εργάτες, το γιατί θα πρέπει να υποστηρίξουν τη Λισαβόνα, και θα δείτε ότι η συνθήκη έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά τους".
…ευκαιριακοί σύμμαχοι…
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών Μάρτιν ΣουλτςΌπως όλοι οι συμπατριώτες του στο Κοινοβούλιο ο Χίγκινς χρησιμοποιεί πότε τα ιρλανδικά και πότε την ιρλανδική διάλεκτο. Είναι κάτι το σχετικά νέο στο Στρασβούργο. Πολιτικά ο Χίγκινς έχει ελάχιστα κοινά σημεία με τον γνωστό βρετανό αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φαρέιτζ από το βρετανικό κόμμα της Ανεξαρτησίας, το οποίο στο Στρασβούργο ανήκει στον Ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι θέσεις τους όμως συμπίπτουν σε ένα σημείο, στον πόλεμο που κάνουν κατά της μεταρρυθμιστικής συνθήκης. Και οι δύο πιστεύουν ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας απειλεί το εθνικό κράτος και τη δημοκρατία.
"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω", υποστήριξε ο Φαρέιτζ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, "ότι πολλοί από μας στην ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την πλευρά των Ιρλανδών πολέμιων της μεταρρυθμιστικής συνθήκης. Το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας βαραίνει τους ιρλανδικούς ώμους. Ακούστε τη φωνή του λαού!" Ο Φαρέιζτ πιστεύει ότι η πλειονότητα των ευρωπαίων είναι κατά της συνθήκης της Λισαβόνας.
… και οι πονοκέφαλοι Μπαρόζο
Στα έδρανά τους οι κομματικοί του φίλοι έχουν μικρές βρετανικές σημαίες για να θυμίζουν την εθνικότητά τους. Και επειδή ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο δέχτηκε επιθέσεις από το Φαρέιτζ, πέρασε στην αντεπίθεση με περισσή ειρωνεία.
"Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Επιτρέπετε να βάζουμε σημαίες; Αν ναι, θα ήθελα σήμερα να βάλω στο έδρανο μου τη σημαία της Ευρώπης" είπε καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όμως έχει αυτήν την εποχή άλλες σκοτούρες από τη σημαία. Οι αρχηγοί κρατών και η σουηδική προεδρεία τον θέλουν και για μια δεύτερη θητεία επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Το Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει αυτήν την επιλογή, η οποία σκοντάφτει στις διαφωνίες των ευρωβουλευτών. Ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών, τόνισε πρόσφατα:
«Σας πρότεινα κύριε πρωθυπουργέ Ράινφελντ, να στείλετε καταρχήν τον υποψήφιο σας στο Κοινοβούλιο, για να μας πει τι θα κάνει. Για να δούμε εμείς στη συνέχεια, επί τη βάσει των προτάσεών του, αν σχηματίζεται πλειοψηφία, εδώ. Φοβάμαι ότι αυτός ο υποψήφιος, αν δεν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία».
Το πιο πιθανό είναι βεβαια ότι ο Μπαρόζο θα συγκεντρώσει τελικά την ποθητή πλειοψηφία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αλλά με τη στάση του το Κοινοβούλιο στέλνει το δικό του μήνυμα, ότι είναι ένας υπολογίσιμος παράγων εξουσίας και χωρίς τη θέλησή του τίποτα δεν προχωρά στην Ε.Ε.
Christoph Hasselbach/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπευθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
antigrafikon apo DW. kefalonia-kai-kosmos.
No comments:
Post a Comment