Επισκόπηση τύπου | 27.07.2009
«Ενοικιάζονται δωμάτια στην Ελλάδα»
Η οικονομική κρίση αγγίζει τον ελληνικό τουρισμό. Με το θέμα αυτό ασχολείται δημοσίευμα του Σαββάτου στο γερμανικό τύπο. O Γκερτ Χέλερ γράφει στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau:
«Ενοικιάζονται δωμάτια στην Ελλάδα - αυτό είναι το μήνυμα του φετινού καλοκαιριού.»
«Η παγκόσμια κρίση αφήνει τα ανεξίτηλα σημάδια της και στον ελληνικό τουρισμό, που σημειωτέον συνιστά το 18% του ΑΕΠ της Ελλάδας και διασφαλίζει μια στις πέντε θέσεις εργασίας. Τους πρώτους έξι μήνες μειώθηκε ο αριθμός των ξένων τουριστών γύρω στα 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Χίο και την Κεφαλονιά η μείωση έφθασε γύρω στο 25%, ενώ ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος ανήκουν στους χαμένους της σεζόν καθώς η μείωση των τουριστών άγγιξε σχεδόν το 14%.
Μείωση ναι, σενάριο τρόμου όχι
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ακόμη και η Μύκονος και η Σαντορίνη είχαν 14% μείωση Η μείωση όμως στα έσοδα των ξενοδοχείων είναι ακόμη μεγαλύτερη, γι’ αυτό και πολλοί ξενοδόχοι έριξαν τις τιμές σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Αθήνας τους πρώτους πέντε μήνες τα έσοδα έπεσαν γύρω στο 21%, μείωση που αντιστοιχεί με 17% συρρίκνωση των περσινών εσόδων, με τιμές χαμηλότερες κατά 5%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τους πρώτους πέντε μήνες σε πανελλαδικό επίπεδο τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα μειώθηκαν γύρω στο 18%.»
«Σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον τουριστικό κλάδο από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα από τις περίπου 300.000. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έκαναν όλοι υπερωρίες, τώρα εργάζονται με μειωμένο ωράριο.
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται τα σενάρια τρόμου περί κατακόρυφης πτώσης. Στις αρχές του χρόνου οι ειδικοί εκτιμούσαν μείωση μέχρι 20% της τουριστικής κίνησης, ενώ αυτή τη στιγμή φαίνεται η μείωση να αγγίζει το 10%.»
«Μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης παρατηρήθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία προς την Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι αντισταθμίστηκε με την αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία. Επιπλέον μάλλον θα εξισορροπηθεί αυτή η πτώση από το γεγονός ότι φέτος πολλοί Έλληνες κάνουν διακοπές στη χώρα τους και όχι στο εξωτερικό.»
Γιατί αντέδρασε η εκκλησία στο φιλμάκι του Κώστα Γαβρά;
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 12 δευτερόλεπτα προκάλεσαν την μήνι της εκκλησίαςΤο κόψιμο ορισμένων σκηνών από το εκπαιδευτικό φιλμάκι του Κώστα Γαβρά που προβάλλεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και δείχνει την καταστροφή του μνημείου ανά τους αιώνες προκάλεσε όχι μόνον την οργή του ίδιου του Κώστα Γαβρά, αλλά και τα σχόλια του γερμανικού τύπου. Η πέτρα του σκανδάλου: 12 δευτερόλεπτα που παρουσιάζουν μάλλον ορθόδοξους ιερείς να σφυροκοπούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Η εφημερίδα Die Welt τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της: «Πως κατέστρεψαν την Ακρόπολη οι ορθόδοξοι ιερείς»:
«Ο Κώστας Γαβράς φαίνεται ότι έχει ταλέντο στο να προκαλεί τους χριστιανούς ιεράρχες. Το 2002 με το έργο του ‘Αμήν’ επέσυρε την μήνι της καθολικής εκκλησίας, η οποία διαμαρτυρήθηκε επειδή η σχετική αφίσα έδειχνε δίπλα-δίπλα τον χριστιανικό και τον αγκυλωτό σταυρό. Οι Γάλλοι επίσκοποι τον έσυραν στα δικαστήρια και έχασαν. Κάτι παρόμοιο έγινε τώρα και στην Ελλάδα: ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος φέρεται να ζήτησε την άμεση διακοπή της προβολής του φιλμ.»
«Εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου αποφάσισαν να προχωρήσουν στο κόψιμο 12 δευτερολέπτων, όπου εμφανίζονται ορθόδοξοι ιερείς να καταστρέφουν τα μάρμαρα.»
Η εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στις αντιδράσεις Γαβρά και αντιπολίτευσης και συμπεραίνει ότι επειδή η εκκλησία συμμετέχει στην εκστρατεία για την επιστροφή των ελγινείων αισθάνεται προσβεβλημένη: «Το γεγονός ότι η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία επιρρίπτει παραχάραξη της ιστορίας σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες επιβεβαιώνει ότι στο εθνικό μέτωπο υπέρ της επιστροφής των ελγινείων θεωρεί ότι συμμετέχει και εκείνη. Είχε δίκιο λοιπόν ο υπουργός Πολιτισμού Σαμαράς: ο Παρθενώνας είναι όντως το σύμβολο του ελληνικού έθνους.
Πριν από 180 χρόνια όμως, λίγο πριν από την επανάσταση του ‘21, τα πράγματα ήταν διαφορετικά: αυτοί που ξεσηκώθηκαν τότε ήταν ένα παράξενο συνονθύλευμα από καταπιεσμένους χωρικούς και βοσκούς, πλούσιους καραβοκύρηδες και ισχυρούς συνεργάτες των Τούρκων: αυτό που τους συνένωνε τότε ήταν μόνον η θρησκεία.Το ότι ήταν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων τους το έμαθαν οι αρχαιολάτρες ξένοι.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
from dw/..........kefalonia-kai-kosmos.
διαβάστε αυτό το άρθρο από τον γερμανικό τύπο.
ReplyDelete