Friday, July 24, 2009

Επισκόπηση τύπου | 24.07.2009

Δρομολογείται λύση του κουρδικού;

Στην επικαιρότητα ο Κούρδος αρχηγός του ΠΚΚ Μουράτ Καραγιλάν: από τα τέλη Μαΐου μέχρι σήμερα έχει δώσει σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες συνεντεύξεις. Επίκειται λύση του κουρδικού; αναρωτιέται ο ευρωπαϊκός τύπος.

Μετά τους βρετανικούς The Times (27.05.09), την ελβετική Neue Zürcher Zeitung(20.07.09) σήμερα και η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung δημοσιεύει συνέντευξη του αρχηγού του ΠΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, όπου επαναλαμβάνεται η πρόθεση της ηγεσίας του ΠΚΚ για ειρηνική διευθέτηση του κουρδικού και αναφέρεται ότι στις 15 Αυγούστου ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, «ο πραγματικός αρχηγός του ΠΚΚ» θα κοινοποιήσει σχετικό σχέδιο.

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει αυτές τις εξελίξεις:

«Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το ‘ειρηνευτικό σχέδιο’ του Οτσαλάν είναι άγνωστο, αλλά όλοι υποθέτουν ότι θα απαιτεί γενική αμνηστία για τους αγωνιστές του ΠΚΚ και αυτονομία των κουρδικών περιοχών. Ένα πράγμα όμως πέτυχε ήδη ο φυλακισμένος αρχηγός του ΠΚΚ: αναγκάζει την Άγκυρα να πάρει θέση και να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία.Από τη φυλακή θα κοινοποιήσει 'σχέδιο ειρήνης' ο Αμπντουλάχ ΟτσαλάνΑπό τη φυλακή θα κοινοποιήσει 'σχέδιο ειρήνης' ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Οι τουρκικές εφημερίδες κάνουν λόγο για κυβερνητικά σχέδια που προβλέπουν ιδιωτική κουρδική τηλεόραση, νομιμοποίηση των κουρδικών τοπωνυμίων, οικονομική ενίσχυση των κουρδικών περιοχών και προτάσεις για κοινωνική επανένταξη των Κούρδων αγωνιστών που είναι στη φυλακή ή στα βουνά.

Το νόμιμο κουρδικό κόμμα DTP απαιτεί και την απελευθέρωση του Οτσαλάν – που ορισμένοι τον αποκαλούν ‘Μαντέλα των Κούρδων’- η Άγκυρα όμως απορρίπτει την απονομή χάριτος.»

«Ριψοκίνδυνη η επιλογή Μπορίσοφ»

Πόσο θα αντέξει η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας Μπορίσοφ;Πόσο θα αντέξει η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας Μπορίσοφ;Στην προχθεσινή έκθεση της Κομισιόν για τα ελλείμματα στην πάταξη της διαφθοράς στις νεοεισαχθείσες στην ΕΕ Βουλγαρία και Ρουμανία αναφέρεται σήμερα η γαλλική LeMonde υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν πρέπει μόνο να ασκείται κριτική προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά πρέπει να προσφέρεται και η ανάλογη βοήθεια».

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Είναι παράξενο που ο Μπορίσοφ, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του, δεν συνέπραξε επίσημα με τον λεγόμενο ‘Γαλάζιο Συνασπισμό’ από τα διάφορα κόμματα και ομάδες του δεξιού και ακροδεξιού χώρου, αλλά προτίμησε να επιλέγει τις συμμαχίες του εντός της βουλής κατά περίπτωση. Η επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη για την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, αλλά και την ίδια τη Βουλγαρία.»

«Η λογική της βιομηχανίας συνηγορεί υπέρ της συγχώνευσης»

Η απόφαση για σταδιακή συγχώνευση Volkswagen και Porsche σχολιάζεται σήμερα από ολόκληρο τον γερμανόφωνο τύπο."Η συγχώνευση είναι η βάση για μελλοντικές επιτυχίες"

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Η Porsche χάνει μεν την ανεξαρτησία της, αλλά αποκτά έναν ισχυρότατο εταίρο. Η λογική της βιομηχανίας συνηγορεί υπέρ αυτής της συγχώνευσης και για τις επιχειρήσεις είναι δευτερεύον ζήτημα ποια επιχείρηση εξαγόρασε ποια. Αυτή η συγχώνευση προσφέρει μια ισχυρή βάση για μελλοντικές επιτυχίες.

Το παράδειγμα της Audi αποδεικνύει επίσης ότι ο όμιλος της Volkswagen διαχειρίζεται επιτυχώς τα γνωστά ονόματα στην αγορά.»

Τέλος η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην αποζημίωση των 50 εκ. ευρώ που θα εισπράξει ο Βίντεκινγκ, ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της Porsche: «Είναι ο Βίντεκινγκ ένας άπληστος μεγαλομάνατζερ; Μάλλον όχι, διότι πέραν από τα όσα ξέρουμε για τη ζωή του, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της αποζημίωσης ότι θα συστήσει με το ήμισυ του ποσού ένα κοινωφελές ίδρυμα. Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα.

Για πρώτη φορά αντιδρά μάνατζερ στην εντεινόμενη κριτική της κοινωνίας μας για τις υπέρογκες αμοιβές των μάνατζερ. Ενδέχεται τελικά η περίπτωση Βίντεκινγκ να γίνει τομή στη συμπεριφορά των μεγαλομάνατζερ στη Γερμανία.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw. lornion. kefalonia-kai-kosmos.

No comments:

Post a Comment