Monday, July 27, 2009

politiki

tην άποψη ότι η επιλογή του toyΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εσπευσμένα εκλογές τον Μάρτιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, αλλά ενέχει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο, εξέφρασε χθες ο συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος. Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν ερωτήθηκε για τη θέση που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν ο Γιώργος Παπανδρέου και η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Προσωπικά δεν συμμερίζομαι την άποψη πως η επιλογή αυτή του ΠΑΣΟΚ προσβάλλει το Σύνταγμα. Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι σέβεται μεν τον κ. Παπούλια, αλλά θα τον ψηφίσει μόνο μετά τις εκλογές, παίρνει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Κι αν αυτό το ρίσκο δεν του βγει, θα το πληρώσει πολιτικά».
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι συνταγματολόγοι, Δημήτρης Τσάτσος και Γιώργος Κασιμάτης, με τις θέσεις που εξέφρασαν, με δημόσιες τοποθετήσεις τους όσον αφορά στη στάση του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είχαν στιγματίσει τη μικροκομματική τακτική του Γιώργου Παπανδρέου, προκαλώντας έκδηλη αμηχανία στην Ιπποκράτους.
Ο συνταγματολόγος, Δημήτρης Τσάτσος, είχε επισημάνει την προηγούμενη Κυριακή πως, εάν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει τον Μάρτιο την προεδρική εκλογή για να ρίξει την κυβέρνηση και ψηφίσει εκ των υστέρων τον Κάρολο Παπούλια, θα καταστήσει «ερμηνευτικό περίγελο» το Σύνταγμα, καθώς θα έχει εξόφθαλμα περιφρονήσει το βαθύτερο νόημά του.
«Προφανώς ένα κόμμα μπορεί να ματαιώσει μια προεδρική εκλογή. Μπορεί να το πράξει είτε απορρίπτοντας τον υποδεικνυόμενο, από τα άλλα κόμματα, Πρόεδρο, είτε και προτείνοντας κάποιο άλλο πρόσωπο. Τότε η διάλυση της Βουλής θα έχει προκύψει για λόγους που εμπίπτουν στο νόημα του Συντάγματος. Όταν όμως εκ των προτέρων δηλώσει ότι αρχικώς δεν θα ψηφίσει τον υποδεικνυόμενο από τα άλλα κόμματα πρόεδρο, για να προκληθούν εκλογές, και μετά την επίτευξη του στόχου του θα τον ψηφίσει τότε μια σοβαρή ρύθμιση του Συντάγματος γίνεται ερμηνευτικός περίγελος, καθώς περιφρονείται εξόφθαλμα το βαθύτερο νόημά της» είχε τονίσει ο κ. Τσάτσος, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα εμμείνει στη θέση της.
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, είχε εκτοξεύσει και αυτός από την πλευρά του μύδρους εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αφού είχε αναφέρει, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Το Παρόν», πως η «σύνδεση της πολιτικής σκοπιμότητας για πρόωρες βουλευτικές εκλογές με την ψήφιση ή μη του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος», συμπληρώνοντας ότι όποιο κόμμα προβεί σε μη ψήφιση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής», την οποία δεν έχει από το Σύνταγμα.
«Το Σύνταγμα, αναθέτοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, αποβλέπει σε κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα και την πολιτική καταλληλότητα του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι επιτρεπτό. Ούτε είναι, ασφαλώς, επιτρεπτό το κριτήριο του αν χρειάζεται η χώρα πρόωρες εκλογές ή όχι» είχε πει ο κ. Κασιμάτης.

No comments:

Post a Comment