Wednesday, July 22, 2009

Επισκόπηση τύπου | 22.07.2009

«Πιο σκληρή πολιτική έναντι του Ισραήλ»

Γιατί συνεχίζει την πολιτική του εποικισμού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου; Σύνταξη στα 69; Αυτά είναι τα θέματα που σχολιάζονται σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο.

Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που ανάγκασε χθες και την ΕΕ να καλέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τον εποικισμό σχολιάζεται σήμερα από ολόκληρο τον γερμανικό τύπο.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου συμβουλεύει λόγω «φιλίας προς το Ισραήλ» την κυβέρνηση Νετανιάχου να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίζει άλλο το χαρτί της κωλυσιεργίας: «Ενδέχεται ο Νετανιάχου να ελπίζει πως ο Ομπάμα θα πάψει να ασχολείται με την Εγγύς Ανατολή, όταν διαπιστώσει πόσο καθυστερεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών. Έτσι μπορεί όντως η ισραηλινή κυβέρνηση να διατηρήσει το σημερινό status quo, αλλά δεν μπορεί να δρομολογήσει ειρηνευτικές διαβουλεύσεις, ούτε ασφαλώς να οικοδομήσει την ειρήνη στην περιοχή. Όποιος στην Ευρώπη η την Αμερική θεωρεί το Ισραήλ ‘φίλια χώρα’ πρέπει να διατυπώσει αυτή την αλήθεια ανοιχτά.»

Νετανιάχου - Ομπάμα:  ούτε τότε (18.05.09), ούτε τώρα σε κοινή γραμμήBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Νετανιάχου - Ομπάμα: ούτε τότε (18.05.09), ούτε τώρα σε κοινή γραμμή

«Ο Βενιαμίν Νετανιάχου εκτροχιάζεται τώρα με μεγαλύτερη θρασύτητα από ό,τι ο προκάτοχός του», υποστηρίζει η Handelsblatt του Ντίσελντορφ: «Γι’ αυτό και εισέπραξε ήδη μια πιο επικριτική απάντηση τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τους Ευρωπαίους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αγνοεί τη διεθνή συμφωνία περί τερματισμού του εποικισμού και επιτρέπει την ανοικοδόμηση στον αραβικό τομέα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τώρα χέρι με χέρι με τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή πολιτική έναντι του Ισραήλ και να ανεβάσουν τους τόνους.»

Που πάει η Μεγάλη Βρετανία;

Η υπερχρέωση της Μεγάλης Βρετανίας απασχολεί σήμερα τον βρετανικό τύπο. Η εφημερίδα The Independent σχολιάζει:

Έχασε τη μιλιά του ο Γκόρντον Μπράουν;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Έχασε τη μιλιά του ο Γκόρντον Μπράουν;«Τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό χρέος της χώρας μας άγγιξε το ρεκόρ των 799 δις λιρών, δηλαδή καλύπτει το 56,6% του ΑΕΠ.

Μπορεί τώρα η κυβέρνηση να κάνει κάτι; Ο Γκόρντον Μπράουν δεν πήρε θέση για τα προβλήματα που προκύπτουν.

Δεν είναι όμως δυνατόν η κυβέρνηση να συσσωρεύει εσαεί χρέη χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την πιστωτική φερεγγυότητα της χώρας και χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους επί δεκαετίες με την αποπληρωμή των χρεών.»

Σύνταξη στα 69;

Σύνταξη στα 69 ή περισσότερα παιδιά;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σύνταξη στα 69 ή περισσότερα παιδιά;Σάλο προκάλεσε χθες στη Γερμανία η πρόταση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας για συνταξιοδότηση στα 69 με ορίζοντα το 2060. Ο υπολογισμός έγινε βάσει των προβλέψεων για αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη Γερμανία μέχρι το 2050.

Η Süddeutsche Zeitung, αφού επισημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, σημειώνει: «Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα παραβλέπει το γεγονός ότι ήδη σήμερα πολλοί μάνατζερ εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για 67χρονους, πόσο μάλλον για 69χρονους.

Επομένως θα έπρεπε κατ' αρχήν να αποδεχθεί το όριο των 69 η ίδια η οικονομία. Και κατά δεύτερον να υπάρξει όντως δημογραφικό πρόβλημα και όχι μόνον προβλέψεις στα χαρτιά. Μόνο τότε θα είχε νόημα η όποια συζήτηση για τη συνταξιοδότηση στα 69 ή όχι.»

Η Kölnische Rundschau υπογραμμίζει: «Ποιος είναι τέλος πάντων η Κεντρική Τράπεζα; Μετά την εισαγωγή του ευρώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταντήσει περιθωριακοί θεσμοί. Όταν έπρεπε να δώσουν μια τεκμηριωμένη άποψη για την οικονομική κρίση, που τη χρωστάμε στις τράπεζες, απέτυχαν.»

Τέλος η ελβετική Neue Zürcher Zeitung εκτιμά ότι το θέμα είναι υπαρκτό, αλλά:

«Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι για να χρηματοδοτήσει μια χώρα τις συντάξεις μετά την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας: πρώτον να αυξήσει το όριο συντάξιμης ηλικίας, δεύτερον να ενισχύσει τις αποταμιεύσεις και τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, τρίτον να επιτρέψει την είσοδο σε περισσότερους οικονομικούς μετανάστες και τέταρτον, να ανατρέψει το δημογραφικό έλλειμμα, δηλαδή με απλά λόγια πρέπει να γεννιούνται περισσότερα παιδιά.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw/ kefalonia-kai-kosmos.

No comments:

Post a Comment