Saturday, July 11, 2009

Διαστάσεις | 08.07.2009

Ονομασία FYROM: τροποποιήσεις της πρότασης του Οκτωβρίου

Ολοκλήρωσε τις επαφές του στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς: ο μεσολαβητής του ΟΗΕ παρουσίασε συγκεκριμένες τροποποιήσεις της πρότασης του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του στα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αθήνα για νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Στις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της γείτονος ο κ. Νίμιτς παρουσίασε συγκεκριμένες τροποποιήσεις της πρότασης του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ο ίδιος δεν θέλησε να γνωστοποιήσει ποιες είναι οι αλλαγές που προτείνει. Επανέλαβε όμως την άποψη ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας μέχρι τα τέλη του έτους.

«Το ζήτημα δεν είναι απλό…»

"Όσοι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα απλό ζήτημα. Εκείνοι που γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα που έχει πολλές πτυχές, όπως τη χρήση του ονόματος, πού και πώς χρησιμοποιείται. Μερικά είναι σίγουρα πιο σημαντικά από άλλα και απομένει στα δύο μέρη να πάρουν θέση επ' αυτών".

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με την πολιτική ηγεσία της FYROM στα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς πρόσθεσε ότι σε αυτές εξετάσθηκαν οι βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης από τον Οκτώβριο του 2008 - όπου προτείνει μεταξύ άλλων την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για διεθνή χρήση - αλλά και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής, τις οποίες ωστόσο δεν θέλησε να γνωστοποιήσει.

«Στόχος μια αξιοπρεπής λύση»

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις επαφές του στα Σκόπια ο Μάθιου ΝίμιτςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις επαφές του στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς"Στόχος είναι μια αξιοπρεπής λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, θα διασφαλίζει την ταυτότητα της χώρας και θα δίνει λύση σε ένα δύσκολο ζήτημα στην περιοχή. Πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα με τρόπο ώστε να δοθεί δυνατότητα και στις δύο πλευρές να πουν ‘δεν είναι η τέλεια λύση, αλλά έχει κάποια βάση΄(...) Είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με την εδώ κυβέρνηση και ελπίζω να δω το ίδιο και στην Αθήνα".

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και επανέλαβε την άποψη ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του έτους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν και δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα.

«Μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος;»

Απαντώντας σε ερώτηση, "εάν η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχθεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος", ο κ. Νίμιτς απάντησε ως εξής:

"Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας. Όσον αφορά εμένα, έρχομαι στη χώρα από το 1994. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό".

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

No comments:

Post a Comment