Tuesday, June 2, 2009

η Σούζαν Μπόιλ ........

Της Σαντυς Tσαντακη

Η Σούζαν Μπόιλ δεν ήθελε να πάει στον τελικό του Britain’s Got Talent το Σάββατο το βράδυ. Δεν δεχόταν να μιλήσει στο τηλέφωνο με κανέναν από την παραγωγή, είχε πάρει την απόφαση να παρακολουθήσει το σόου από την τηλεόραση του σπιτιού της, με τη γάτα και τον αδερφό της. Και δεν είναι επειδή φοβόταν μήπως και δεν βγει πρώτη. Φοβόταν την επιπλέον δημοσιότητα.

Οπως και έγινε. Η Σούζαν Μπόιλ πήγε τελικά στο φινάλε του μουσικού πανηγυριού, αν και είχε αποδείξει ότι έχει ταλέντο (χωρίς το υπόλοιπο «πακέτο») εφτά εβδομάδες πριν. Βγήκε δεύτερη. Πρώτο αναδείχτηκε το χορευτικό γκρουπ «Diversity». Μόλις ανακοινώθηκαν οι νικητές, χάιδεψε αμήχανα τη χρυσή της καδένα, ανασήκωσε το μάξι, λαμέ φόρεμά της για να αποκαλύψει γάμπα, χόρεψε φλαμένκο, έκανε αστείες γκριμάτσες... Λίγη ώρα μετά εισήχθη σε κλινική. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το ξενοδοχείο της... «Υπερκόπωση» έγραφαν μετά εφημερίδες και περιοδικά, ιστοσελίδες, μπλογκ, τηλεοπτικά «κρόουλ».

Σημάδια άγχους

Να μη μετρήσουμε καλύτερα πόσα τηλεοπτικά συνεργεία ξημεροβραδιάζονται έξω από την Priory Clinic του Λονδίνου. Ο αδερφός της είπε ότι η Σούζαν ήταν «καλά», της έλειπε το σπίτι της, «έδειχνε σημάδια άγχους». Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν (κι ας μην την ψήφισε όπως παραδέχτηκε): «Εύχομαι η Σούζαν Μπόιλ να είναι Ο. Κ., γιατί είναι ένας πολύ, πολύ καλός άνθρωπος».

Ο Τζέρι Μπόιλ, ο αδερφός της γυναίκας που συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο με την αγνότητα της φωνής της, αλλά κυρίως της εικόνας της, τονίζει ότι η Σούζαν δεν έχει ψυχιατρικό πρόβλημα. «Αυτά είναι παιχνίδια των media και φυσικά οι ιστορίες δίνουν και παίρνουν». Η δική του συμβουλή ήταν να «κλέψει κάνα δυο μέρες για να μπορέσει να επιστρέψει πίσω στη γη».

Είναι εύκολο να απογειωθείς όταν ονειρεύεσαι ένα όνειρο. Η Σούζαν Μπόιλ ερμήνευσε το «I dreamed a dream» στην παρθενική της εμφάνιση στο τηλεοπτικό σόου, το οποίο επανέλαβε στο φινάλε. Κανείς δεν μπορούσε να έχει προβλέψει τι θα συνέβαινε το επόμενο δευτερόλεπτο από το πρώτο της πέρασμα. Ξαφνικά έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά. Τον τελευταίο καιρό είχε κουραστεί πολύ και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ο λόγος που δεν κέρδισε τελικά ήταν ότι δεν ήταν το σωστό είδος θύματος ίσως. Αγαπήσαμε τη Σούζαν Μπόιλ στην αρχή, γιατί ήταν μια ασχημούλα 48χρονη Σκωτσέζα που δεν είχε καμία θέση στη σκηνή. Και ύστερα την ακούσαμε να τραγουδάει και σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε εμείς να αλλάξουμε τη ζωή της... Και να τη σώσουμε.

Τη βάφτισαν από «ασχημόπαπο» μέχρι «τριχωτό άγγελο». Ή πώς ο Σρεκ μεταμορφώθηκε σε «Ωραία μου κυρία». Στην πορεία, η Σούζαν ξέφυγε από τις προσδοκίες μας. Εγινε επιθετική, δεν ήταν άγγελος, αλλά άνθρωπος και μάλιστα προβληματικός. Η γειτονιά της θύμιζε τσίρκο. Εβρισε έναν περαστικό, τον κατήγγειλε μάλιστα και σε αστυνομικό. Εβρισε έναν κριτή. Και όχι, ούτε αυτό ήταν στο σενάριο. Πριν από τον τελικό, έκλαιγε ασταμάτητα. Μάζεψε τα πράγματά της για να φύγει. Η συμφωνία ήταν ότι θα τη σώζαμε μόνο αν ήταν το θύμα που εμείς θέλαμε. Ισως από ενοχές για όλες τις Σούζαν που αγνοήσαμε μέχρι τώρα. Και μόλις είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να τη σώσουμε, την πετάξαμε ακριβώς εκεί όπου τη βρήκαμε...

kathimerini

No comments:

Post a Comment