Sunday, June 28, 2009

Το θέμα της ημέρας | 27.06.2009

Ομπάμα και Μέρκελ: επίδειξη ενότητας

Επίδειξη ενότητας και φιλίας έκαναν στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις στο πλαίσιο διεθνών διασκέψεων, αλλά ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη της καγκελαρίου στον Λευκό Οίκο από την ημέρα που ο κ. Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα. Και η καθυστέρηση αυτή είχε δώσει τροφή για ποικίλα σχόλια που ήθελαν τη σχέση των δύο ηγετών να χαρακτηρίζεται από αμοιβαία αντιπάθεια. Τίποτε από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε στην Ουάσιγκτον. Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να διαλύσει κάθε αμφιβολία. «Εκτιμώ την σωφροσύνη της, την ειλικρίνειά της, τα ηγετικά της προσόντα και τον πραγματισμό με τον οποίο διαχειρίζεται τα θέματα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Φιλοφρονήσεις προς την Μέρκελ

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά τη σωφροσύνη της Α. ΜέρκελΟ Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά τη σωφροσύνη της Α. ΜέρκελΚαι όχι μόνο. Ο Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε στην κυρία Μέρκελ το γεγονός ότι αντιμετωπίζει με ζεστά συναισθήματα της Γερμανία. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι συμπαθώ την καγκελάριο Μέρκελ. Μέχρι τώρα είχα επαφές με πολλούς αρχηγούς κυβερνήσεων. Η Άγκελα Μέρκελ είναι ευφυής, πραγματίστρια και την εμπιστεύομαι απόλυτα όταν λέει κάτι».

Αλλά και η καγκελάριος ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις με τον δικό της ωστόσο τρόπο. «Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε αυτή τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστά μια μεγάλη επιτυχία, την οποία ούτε να ονειρευτούμε δεν μπορούσαμε πριν από έναν χρόνο. Σας το λέω ειλικρινά», είπε η Αγκελα Μέρκελ.

Αγκάθι το Γκουαντάναμο

Στο ζήτημα των κρατουμένων του Γκουαντάναμο δεν προέκυψε ακόμη σύγκλισηΣτο ζήτημα των κρατουμένων του Γκουαντάναμο δεν προέκυψε ακόμη σύγκλισηΗ ατζέντα των συνομιλιών ήταν γεμάτη. Από την προετοιμασία της συνόδου του G8, τις εξελίξεις στο Ιράν μέχρι την οικονομική κρίση, την προστασία του κλίματος και το μέλλον των κρατουμένων του Γκουαντάναμο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί στο έδαφός της κρατούμενους από το κολαστήριο. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, όπως υπονόησε η κυρία Μέρκελ. «Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Αλλά μπορώ να σας πω με απόλυτη σαφήνεια ότι η Γερμανία δεν θα προσπαθήσει να αποφύγει τις ευθύνες».

Συμφωνούν στο ιρανικό

Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη βία κατά της αντιπολίτευσηςΟι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη βία κατά της αντιπολίτευσηςΚοινές είναι οι εκτιμήσεις Βερολίνου και Ουάσιγκτον όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιράν. «Σήμερα μιλούμε με μία φωνή», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν την βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης από την ιρανική κυβέρνηση και τάχθηκαν για μία ακόμη φορά κατά της ανάπτυξης ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Τέλος, όσον αφορά στις προσπάθειες για την προστασία του κλίματος, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στο πεδίο αυτό.

Anna Engelke/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Γιώργος Παππάς

dw

No comments:

Post a Comment