Wednesday, June 3, 2009

Η Ευρώπη Σήμερα | 02.06.2009

Αδιαφορία για τις ευρωεκλογές

Χαρακτηρίζονται οι πιο «αδιάφορες ευρωεκλογές» που έχει βιώσει ποτέ η Γερμανία, καθώς μόνο οι 3 στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες.

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ZDF, το 69% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται ελάχιστα ή δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ο καλός καιρός των τελευταίων εβδομάδων έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους των κομμάτων και στους υποψηφίους να βγουν στους δρόμους και στις πλατείες να μοιράσουν το προεκλογικό τους υλικό και να συνομιλήσουν με τους πολίτες. Κοινή είναι η διαπίστωση κομματικών υποψηφίων και ερευνητών ότι η οικονομική κρίση αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διακρίνουν οι ψηφοφόροι.

Η Αριστερά είναι ο χαμένος της κρίσης

Όχι στους μισθούς ντάμπινγκ, λέει ο Μάρτιν ΣουλτςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Όχι στους μισθούς ντάμπινγκ, λέει ο Μάρτιν ΣουλτςΗ απειλή της ανεργίας και της μείωσης του εισοδήματος ανησυχούν τους Γερμανούς. Οι μισθοί ντάμπινγκ συνιστούν την αιτία της δραματικής μείωσης του επιπέδου διαβίωσης για πολλές οικογένειες. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και η Αριστερά (Die Linke) τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης κατώτατου μισθού. Και όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς: «Θέλουμε την καθιέρωση κατώτατου μισθού, επειδή έτσι διασφαλίζεται νομικά το εισόδημα. Μια ξένη εταιρεία που θα έλθει στη Γερμανία να επενδύσει θα πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους ελάχιστο ωρομίσθιο της τάξεως των 7,5 ευρώ και όχι τους μισθούς που πληρώνει στη χώρα από την οποία έρχεται. Έτσι θα αποφύγουμε το ντάμπινγκ των μισθών και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων».

Αλλά, όπως και σε άλλες χώρες, δεν είναι η Αριστερά ο κερδισμένος της κρίσης, αλλά ο μεγάλος χαμένος. Οι Σοσιαλδημοκράτες, SPD, πηγαίνουν στις ευρωεκλογές με κακά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις. 25% τους δίνει η πρόσφατη σφυγμομέτρηση. Οι Πράσινοι (Grüne) σύμμαχοί τους ακολουθούν με 10% και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) έχει την υποστήριξη του 8% των ερωτηθέντων. Αυτό σημαίνει ότι εάν ακόμη Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι συμμαχούσαν με την Αριστερά, πράγμα απίθανο, δεν θα διασφάλιζαν μαζί πάνω από το 43% του εκλογικού σώματος.

Κεντροδεξιά αυτοδυναμία

Μέρκελ και Βεστερβέλε θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού τον ερχόμενο ΣεπτέμβριοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μέρκελ και Βεστερβέλε θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού τον ερχόμενο ΣεπτέμβριοΣύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, στην προτίμηση των Γερμανών ψηφοφόρων προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες, CDU, της Άνγκελα Μέρκελ. Περίπου το 39% δηλώνει ότι θα ψηφίσει την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά με δεδομένο τον χαμηλό βαθμό συσπείρωσης και κινητοποίησης των ψηφοφόρων. Οι Φιλελεύθεροι, FDP, που παραδοσιακά συμμαχούν με τους συντηρητικούς έχουν την υποστήριξη του 10% των ερωτηθέντων. Ενόψει και των εθνικών βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου τα ποσοστά των κεντροδεξιών κομμάτων τους διασφαλίζουν αυτοδυναμία.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments:

Post a Comment