Saturday, June 20, 2009

Διαστάσεις | 20.06.2009

Ικανοποιημένο το Βερολίνο από τη σύνοδο κορυφής

Θετικά αξιολογεί η καγκελάριος Μέρκελ τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Τόσο στο ζήτημα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος όσο και στα θέματα της οικονομίας και της παράνομης μετανάστευσης το Βερολίνο είναι ικανοποιημένο.

Ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία για τη θεσμική της μεταρρύθμιση ξεπέρασε στις Βρυξέλλες η ΕΕ. Είναι το εμπόδιο της Ιρλανδίας, η οποία μετά τις εγγυήσεις που έλαβε από τη σύνοδο ετοιμάζεται πλέον για το δεύτερο δημοψήφισμα, όπου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την Συνθήκη της Λισσαβόνας. Οι εγγυήσεις που ζήτησε και έλαβε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν αφορούν στη διατήρηση της στρατιωτικής ουδετερότητας του Δουβλίνου, το απαραβίαστο της απαγόρευσης αμβλώσεων και την αυτονομία της φορολογικής πολιτικής. Και όπως δήλωσε ο κ. Κόουεν μετά το πέρας της συνόδου:

«Βρήκαμε την ανταπόκριση που θέλαμε. Θα διατηρήσουμε επίσης τη θέση ενός Ιρλανδού επιτρόπου. Ενισχύσαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και λάβαμε επίσης ισχυρές νομικές εγγυήσεις για την φορολογική πολιτική, για την ουδετερότητα και για ζητήματα ηθικής. Για τον λόγο αυτόν είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας θα εγκρίνουν τη συνθήκη και η Ευρώπη θα κινηθεί».

«Θα εργασθούμε με αποφασιστικότητα…»

Τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε, είναι το θέμα, δήλωσε η Άγκελα ΜέρκελBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε, είναι το θέμα, δήλωσε η Άγκελα ΜέρκελΟι εγγυήσεις θα συμπεριληφθούν σε ιδιαίτερο παράρτημα, το οποίο όμως δεν θα συνιστά μέρος της συνθήκης. Δεν θα χρειαστεί επομένως επαναδιαπραγμάτευση των άρθρων της. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης. «Δεν μπορούμε βέβαια να πούμε ακόμη ότι όλα έχουν τελειώσει με επιτυχία. Αλλά θα εργασθούμε με αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση αυτή. Για τον λόγο αυτόν δεν με απασχολεί το ερώτημα «τι θα γίνει εάν…», αλλά με το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνω για να πετύχω αυτό που θέλω», επισήμανε η καγκελάριος.

Ο δρόμος για την συμβιβαστική αυτή λύση άνοιξε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και αφότου κάμφθηκε η αντίσταση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

«Οι κανονισμοί που εγκρίναμε είναι συγκρίσιμοι με εκείνους των ΗΠΑ»

Και ο Γκόρντον Μπράουν έλαβε αυτό που ζητούσεBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Και ο Γκόρντον Μπράουν έλαβε αυτό που ζητούσεΩς αντάλλαγμα η ΕΕ έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στο Λονδίνο στο πεδίο της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών, η οποία δεν θα είναι τόσο αυστηρή όσο προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν. Επίσης οι «27» ανέβαλαν για αργότερα την απόφαση που αφορά στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο όργανο που θα αξιολογεί τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Αλλά και στο θέμα αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεται η ΕΕ. Σημειώσαμε πρόοδο. Φυσικά και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ όσον αφορά την πορεία που ακολουθούν στο ζήτημα αυτό οι δύο πλευρές. Αλλά από πλευράς ουσίας οι κανονισμοί που εγκρίναμε είναι συγκρίσιμοι με εκείνους των ΗΠΑ», τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Ικανοποίηση για το Βερολίνο και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να φυλάγονται καλύτερα, ενώ απαιτείται ενισχυμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, με οδηγό την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη και την κατανομή ευθυνών, σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες στις διάφορες χώρες της ΕΕ», διευκρίνισε η Άγκελα Μέρκελ.

Bernd Riegert/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Γιώργος Παππάς/dw

No comments:

Post a Comment