Monday, June 29, 2009

Διαστάσεις | 29.06.2009

Αλλαγή σελίδας στο Ιράκ;

H αυριανή ημέρα, η 30η Ιουνίου θεωρείται ορόσημο για τους Ιρακινούς. Οι Αμερικανοί στρατιώτες ολοκληρώνουν την αποχώρηση από τις ιρακινές πόλεις. Παρατηρητές μιλούν για αρχή του τέλους της αμερικανικής παρουσίας.

Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για να δουν οι ιρακινοί πολίτες 131.000 Αμερικανούς στρατιώτες να εγκαταλείπουν τις ιρακινές πόλεις. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές η Βαγδάτη και η Μοσούλη. Για πολλούς Ιρακινούς η αυριανή ημέρα αποτελεί το πρώτο βήμα στον μακρύ και επώδυνο δρόμο προς την εθνική κυριαρχία, 6 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή της χώρας από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις το 2003.

Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ιρακινοί έρχονται

Ώρα ευθύνης για τους Ιρακινούς στρατιώτες Ώρα ευθύνης για τους Ιρακινούς στρατιώτεςΤώρα είναι η σειρά των ιρακινών δυνάμεων να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους. Από αύριο, μόνο στη Βαγδάτη θα βρίσκονται 130.000 Ιρακινοί στρατιώτες, που θα έχουν την στήριξη 180.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σε ολόκληρο το Ιράκ περίπου μισό εκ. αστυνομικοί και 250.000 Ιρακινοί στρατιώτες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη και να προωθήσουν την ειρήνευση. Η εικόνα μέσα στις πόλεις δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα. Απλά τα τεθωρακισμένα οχήματα δεν θα μεταφέρουν πια Αμερικανούς, αλλά Ιρακινούς στρατιώτες.

Ιρακινοί βουλευτές όπως η Σάντα αλ Αμπούσι είναι αισιόδοξοι: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Πιστεύω ότι αν κάθε ιρακινός πολίτης αναλάμβανε πρωτοβουλία τότε ο έλεγχος της κατάστασης θα ήταν ακόμα πιο επιτυχής».

Απάντηση στα προβλήματα η οικονομική ανάπτυξη

Διυλιστήριο στη ΜοσούληΔιυλιστήριο στη ΜοσούληΟι προκλήσεις για το Ιράκ είναι μεγάλες. Διότι δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις εσωτερικές πολιτικές, θρησκευτικές και εθνοτικές διαμάχες. Η χώρα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με την άσκηση επιρροής χωρών όπως η Συρία, η Σαουδική Αραβία και το γειτονικό Ιράν. Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι με χρήματα του εξωτερικού χρηματοδοτούν πράξεις βίας με μοναδικά στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ως απάντηση στα δεδομένα αυτά αρκετοί βουλευτές του ιρακινού κοινοβουλίου ζητούν τον άμεσο τερματισμό της εσωτερικής διαμάχης μέσω του διαλόγου και παράλληλα τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης της ιρακινής οικονομίας. «Η οικονομία μας εξαρτάται απολύτως από τις εξαγωγές πετρελαίου. Το δημόσιο δεν διαθέτει άλλα έσοδα, λέει ο βουλευτές Αγιαντ Τζαμαλελντίν. Υπάρχουν όμως προοπτικές για τη δημιουργία ενός ενιαίου, εθνικού και υπερκομματικού αναπτυξιακού προγράμματος».

Η παρουσία των αμερικανών καθησυχάζει…

Παρά την αποχώρηση από τα αστικά κέντρα η αμερικανική στρατιωτική παρουσία παραμένει ισχυρή στο Ιράκ. Έτσι οι στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρονται έξω από τις ιρακινές πόλεις όπου και θα παραμείνουν τουλάχιστον εν μέρει μέχρι το τέλος του 2011. Μια παρουσία που δείχνει να καθησυχάζει αρκετούς στο Ιράκ, ιδίως μετά τις αιματηρές και πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Hasan Hussein/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment