Sunday, June 14, 2009


Ευρεία νίκη Αχμεντινετζάντ στο Ιράν/kathimerini
Προτεραιότητα του επανεκλεγέντος προέδρου η πάταξη της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού δήλωσε εκπρόσωπός του

The New York Times

Για μεγάλη νίκη του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής έκανε λόγο το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, λίγες ώρες μετά τη λήξη της διαδικασίας και παρά τις δηλώσεις του μετριοπαθούς αντιπάλου του, Χουσεΐν Μουσαβί ότι αυτός ήταν ο νικητής των εκλογών και τις καταγγελίες του για εκτεταμένες «ατασθαλίες».

Το πρωί του Σαββάτου, όμως, η Εκλογική Επιτροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ο σημερινός πρόεδρος είναι ο νικητής με 64,8% των ψήφων και ότι το ποσοστό του κ. Μουσαβί ήταν 32%. «Η μεγάλη προσέλευση και η μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του προέδρου αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει της στήριξης των ψηφοφόρων και αποτελεί ηχηρό μήνυμα στους εχθρούς μας. Η μάχη κατά της οικονομικής διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού αποτελεί πάνδημο αίτημα και ιερό καθήκον της Ισλαμικής Δημοκρατίας», δήλωσε χθες το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιρανού προέδρου.

Ασκηση ετοιμότητας

Νωρίτερα, η αστυνομία της Τεχεράνης πραγματοποίησε «άσκηση ετοιμότητας», ενώ ο υπαρχηγός της, Αχμαντρετζά Ραντάν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε κάθε επίδοξο διαδηλωτή, που θα ήθελε να διαμαρτυρηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η προεκλογική εκστρατεία έφερε αντιμέτωπους τον πρώην πρωθυπουργό Χουσεΐν Μουσαβί, που είχε δεσμευθεί να δώσει τέλος στην αντιπαράθεση της χώρας του με τη Δύση, να καταπολεμήσει την οικονομική στασιμότητα και να διευρύνει τα δικαιώματα των γυναικών, με τον σημερινό πρόεδρο του Ιράν και τα μηνύματα οικονομικού λαϊκισμού, κοινωνικού συντηρητισμού και σκληροπυρηνικής εξωτερικής πολιτικής του. Μεγάλος αριθμός γυναικών, διανοουμένων και μέλη του μετριοπαθούς ιερατείου υποστήριξαν τον κ. Μουσαβί, ενώ ο κ. Αχμεντινετζάντ άντλησε τη στήριξή του κυρίως από τους κατοίκους της υπαίθρου, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τη σημαντική συντηρητική μερίδα της κοινωνίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Χουσεΐν Μουσαβί έκανε λόγο για ατασθαλίες που περιλαμβάνουν ελλείψεις σε ψηφοδέλτιά του, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για φίμωση φιλικά προσκείμενων ιστοσελίδων και εφημερίδων, ακόμη και παρεμβολές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το ενδεχόμενο νοθείας απασχόλησε και κατά το παρελθόν την εκστρατεία του κ. Μουσαβί, που απηύθυνε χθες έκκληση στον ύπατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ να διασφαλίσει την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

Την Τρίτη, ο πρώην πρόεδρος και υποστηρικτής του Μουσαβί, Χασεμί Ραφσαντζανί, απέστειλε ασυνήθιστη ανοικτή επιστολή στον αγιατολάχ Χαμενεΐ, στην οποία προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εκλογικής νοθείας. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, την ώρα που προσερχόταν να ψηφίσει, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ μίλησε για οργανωμένη εκστρατεία διασποράς φημών, μέσω μηνυμάτων SMS. Η προσέλευση στις εκλογές ήταν τέτοια, που παρότι οι κάλπες επρόκειτο να κλείσουν στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, η διαδικασία παρατάθηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων είχε θεωρηθεί από τους αναλυτές ως προάγγελος νίκης των μεταρρυθμιστών, που -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές- δεν θα επαναλάμβαναν το σφάλμα του 2005, όταν η μεγάλη αποχή των υποστηρικτών της μεταρρυθμιστικής τάσης εξασφάλισε την προεδρία στον Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ.

Εξουσίες

Οι μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Χουσεΐν Μουσαβί τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις του Ιράν, που μετατράπηκαν πολλές φορές σε διαδηλώσεις κατά του προέδρου Αχμεντινετζάντ προσέδωσαν στις προεδρικές εκλογές σημασία μεγαλύτερη από εκείνη του ίδιου τους του διακυβεύματος.

Οι εξουσίες του Ιρανού προέδρου είναι πολύ μικρότερες από αυτές του θρησκευτικού ηγέτη. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος ασκεί μεγάλη επιρροή σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και αρμόδιος για την τήρηση του συντάγματος. Ο θρησκευτικός ηγέτης, όμως, έχει υπό τον έλεγχό του τις ένοπλες δυνάμεις και διορίζει τους προέδρους των τηλεοπτικών δικτύων και κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών. Κάθε νομοθέτημα πρέπει να τύχει της έγκρισης του πανίσχυρου Συμβουλίου Φρουρών της Επανάστασης, που περιφρουρεί την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.

Ισραήλ: Δεν θα αλλάξει πολιτική

Οι ιρανικές προεδρικές εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να αμβλύνουν τις εντάσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Τελ Αβίβ, προειδοποίησαν Ισραηλινοί αναλυτές, σημειώνοντας ότι ουδεμία αλλαγή πολιτικής αναμένεται σε φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό του πυρηνικού προγράμματος. «Οι βασικές αποφάσεις στο θέμα των πυρηνικών λαμβάνονται από τον πνευματικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και δεν έχει σημασία ποιος κατέχει το προεδρικό αξίωμα», παρατήρησε ο Ντορ Γκολντ, πρόεδρος ισραηλινού κέντρου μελετών. «Το πρόβλημα του Ιράν θα φθάσει στην κορύφωσή του στα τέλη του χρόνου», προέβλεψε έτερος σχολιαστής, εκτιμώντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.


No comments:

Post a Comment