Διαστάσεις | 03.06.2009
Η δημοσιογραφία της ειρήνης είναι η υπεύθυνη ειδησεογραφία
Η "δημοσιογραφία της ειρήνης", ή η "ευαισθητοποιημένη σε συγκρούσεις δημοσιογραφία", είναι δύο όροι που αποκτούν τελευταία όλο και μεγαλύτερο ειδικό βάρος, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη χωρών που έχουν περάσει από τη δίνη πολέμων και εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων.
Ο Ελβετός Χανσγιέργκ Εντς συμμετέχει σε πρόγραμμα εκπαίδευσης δημοσιογράφων στο ανεξάρτητο «Radio Maendeleo» στο Κογκό. Βεβαίως τη βάση για κάθε δημοσιογραφική δουλειά συνιστούν τα κύρια κριτήρια της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, η ενδελεχής έρευνα η επιμέλεια και η διασταύρωση της πληροφορίας, λέει ο Εντς.
"Κατόπιν έπεται η "δημοσιογραφία της ειρήνης", που σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος συνυπολογίζει, τί, σε ποιά κατεύθυνση και με ποιό τρόπο θα μπορούσε να επηρεάσει. Για παράδειγμα σε μια εμπόλεμη σύρραξη να αναρωτηθεί: θα εντείνω τη σύγκρουση ή θα βοηθήσω ίσως στην εξεύρεση μιας λύσης; Θα βοηθήσω στο να κατανοήσει η μία πλευρά την άλλη; Η δημοσιογραφία της ειρήνης είναι υπεύθυνη δημοσιογραφία".
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δημοσιογράφοι στην κάλυψη του πολέμου στο Λίβανο Προσανατολισμός στην εξεύρεση λύσης
Όλοι θεωρούν σωστή τη βάση αυτή και συμφωνούν, αλλά η πράξη δείχνει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή της, διαπιστώνει ο Μάρτιν Τσιντ συντονιστής του Δικτύου Δημοσιογραφίας Ειρήνης και Συγκρούσεων PECOJON. Δεν είναι μόνο η αρχή της αποστασιοποιημένης, αντικειμενικής δημοσιογραφικής κάλυψης ενός θέματος, όπως την όριζε ο Γερμανός τηλεπαρουσιαστής Χανς Γιόακιμ Φρίντριχς: "ένας καλός δημοσιογράφος διακρίνεται από το ότι δεν συνταυτίζεται με μια υπόθεση, ακόμη και με μία καλή υπόθεση", έλεγε. Ο Μάρτιν Τσίντ σημειώνει ότι ζητούμενο δεν είναι να στηρίζει ο δημοσιογράφος μία πλευρά, αλλά να είναι προσανατολισμένος στην εξεύρεση λύσεων.
"Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που παρουσιάζω τα πράγματα. Για παράδειγμα: παρουσιάζω στο ρεπορτάζ μου τις δυνατότητες επίλυσης της διένεξης; προσανατολίζω το ρεπορτάζ μου σε αυτό; ή παραμένω στην περιγραφή του φαινομένου;. Περιγράφω τη βία; ή τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η σύγκρουση; Αναφέρομαι στα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και στους πιθανούς δρόμους τερματισμού της;"
Bildunterschrift: Δημοσιογραφική κάλυψη των επιχειρήσεων στη Γάζα «Φτηνιάρικες» εκπομπές γεμίζουν τα ραδιόφωνα
Στην προσπάθεια αυτή, λέει ο Μάρτιν Τσιντ θα πρέπει να αποφεύγονται επίμαχοι προσδιορισμοί όπως ο χαρακτηρισμός κάποιου ως τρομοκράτη. Να γίνονται συνεντεύξεις όχι μόνο με τους κατέχοντες την εξουσία αλλά και με απλούς ανθρώπους και θα παρουσιάζεται οπωσδήποτε η οπτική γωνία και των δύο πλευρών.
Η δημοσιογραφία που είναι προσανατολισμένη στη διευθέτηση κρίσεων είναι ιδιαίτερα απαραίτητη και όταν έχει τελειώσει ο πόλεμος στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας και των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
Η ελλιπής δημοσιογραφική εκπαίδευση και η ανυπαρξία οικονομικών πόρων οδηγεί κατά κανόνα σε προγράμματα και εκπομπές που θα έπρεπε καλύτερα να μην μεταδίδονται, συμπεραίνει από την εμπειρία του στο Κογκό ο Χανσγιέργκ Εντς. "Είναι φτηνιάρικες εκπομπές που γεμίζουν τα ραδιόφωνα με τηλεφωνήματα ακροατών. Επιλέγεις για παράδειγμα ένα θέμα, αν μία γυναίκα από τη Ρουάντα μπορεί να παντρευτεί έναν Κογκολέζο, και καλούνται οι ακροατές να πουν τη γνώμη τους. Ακολουθούν τα τηλεφωνήματα που βγαίνουν απευθείας στον αέρα. Εδώ πρέπει να γίνει πολύ δουλειά με τους παρουσιαστές. Θα πρέπει να τους πει κανείς ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για όσα βγαίνουν στον αέρα", λέει ο Ελβετός δημοσιογράφος. Θα πρέπει επίσης και οι χώρες που χορηγούν αναπτυξιακή βοήθεια να επενδύσουν στην ανάπτυξη τέτοιων μοντέλων για την ανάπτυξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Μonika Hoegen/Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment