Monday, June 1, 2009

Πλούσιο οικοσύστημα
Ανθρώπινο δέρμα, ένας ζωολογικός κήπος με χιλιάδες εκθέματα

Ο Staphylococcus epidermidis ζει σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του σώματος
Νέα Yόρκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Ερευνητική κοινοπραξία θα μελετήσει τους ενοίκους του ανθρώπινου σώματος (24/10/2008)

Το ανθρώπινο δέρμα μοιάζει με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου: Η ποικιλία των μικροβίων που φιλοξενούμε πάνω μας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμασταν, αποκαλύπτει η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα απογραφή που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Περίπου 1.000 είδη βακτηρίων καταγράφηκαν με γενετικές μελέτες σε δείγματα που απομονώθηκαν από το δέρμα10 ανθρώπων, αναφέρουν οι ερευνητές του «Προγράμματος Ανθρώπινου Μικροβιώματος», μιας προσπάθειας των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ).

Κάποια από αυτά τα μικρόβια είναι απλώς τουρίστες, τα περισσότερα όμως είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Και εκτός από τα βακτήρια που εξέτασε η μελέτη, στο ανθρώπινο δέρμα ζει μια μεγάλη ποικιλία μυκήτων, πρωτόζωων και άλλων μικροοργανισμών. Τα μικρόβια αυτά μπορεί να γίνονται ενοχλητικά, όταν για παράδειγμα κάνουν τις μασχάλες και τα παπούτσια μας να μυρίζουν, στην πραγματικότητα όμως είναι απαραίτητα για την υγεία του οικοδεσπότη.

«Διατηρούν την υγρασία του δέρματος και εξασφαλίζουν ότι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο τραύμα, τα [επικίνδυνα, ξένα] βακτήρια δεν εισέρχονται στην κυκλοφορία του δέρματος» εξηγεί η Τζούλια Σεγκρ, επικεφαλής της ανάλυσης.

Αναφέρει το παράδειγμα του Staphylococcus epidermidis, ενός είδος σταφυλόκοκκου που ζει σε όλο το σώμα. Ο S. epidermidis μάς προστατεύει από τον επικίνδυνο ξάδελφό του, τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο S.aureus, ο οποίος υπάρχει στο ένα τρίτο των ανθώπων χωρίς να καταφέρνει να βγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση.

Ακόμα όμως και ο S.Epidermidis μπορεί να γίνει παθογόνος αν καταφέρει να περάσει κάτω από το δέρμα. Το βακτήριο αυτό είναι συχνή αιτία ουρολοίμωξης σε ασθενείς που χρησιμοποιούν καθετήρες.

Τα... δημογραφικά στοιχεία που προσφέρει η μελέτη δείχνουν ότι κάθε περιοχή του ανθρώπινου δέρματος φιλοξενεί διαφορετικά μικρόβια.

Οι βραχίονες είναι το σημείο όπου ζει η μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών. Η μεγαλύτερες πυκνότητες μικροβίων καταγράφονται αντίθετα στο «υγρό τροπικό δάσος» της μασχάλης και του όσχεου.

Μάλιστα τα μικρόβια αυτών των δύο περιοχών παρουσιάζουν μεγαλύτερη ομοιότητα μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, ενώ τα μικρόβια των χεριών ποικίλουν ανά περίπτωση.

Επιπλέον, τα μικρόβια της μασχάλης, του όσχεου και του ρουθουνιού είναι σχετικά σταθεροί πληθυσμοί, ενώ τα μικρόβια άλλων περιοχών, όπως του βραχίονα, βρέθηκαν να έχουν αλλάξει σημαντικά όταν οι εθελοντές επανεξετάστηκαν πέντε μήνες αργότερα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να εξετάσουν την πληθυσμιακή σύνθεση του ανθρώπινου δέρματος σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment