Tuesday, June 9, 2009

ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ 63,14% ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ




“ΕΣΠΑΣΕ” ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ Η ΑΠΟΧΗ

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο του περασμένου Σαββάτου είχα θέση το ερώτημα “Κάλπη ή Παραλία” που αφορούσε τις ευρωεκλογές. Τελικά η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στο Νομό μας προτίμησε τις όμορφες παραλίες μας δίνοντας έτσι στο Νομό μας μια μοναδική πανελλαδική πρωτιά: με 63,14% αποχή.

Είχα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το εκλογικό σώμα και στο Νομό μας θα επέλεγε συνειδητά την αποχή προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο στο πολιτικό σύστημα συνολικά.

Υπό το πρίσμα αυτό θεωρώ ότι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των τελευταίων ευρωεκλογών είναι το ίδιο το εκλογικό σώμα φέρνοντας σε δευτερεύοντα ρόλο τα κόμματα και τις πολιτικές τους.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι εάν τα κόμματα δεν αλλάξουν νοοτροπία και πολιτικό προσανατολισμό η αποχή ακόμα και σε επίπεδο εθνικών εκλογών θα είναι, αν όχι μεγαλύτερη, τουλάχιστον ανάλογη.

Στο Νομό μας η αποχή φαίνεται να χτύπησε περισσότερο το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης αφού οι “γαλάζιοι” ψηφοφόροι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα τεκταινόμενα σε κυβερνητικό αλλά και σε κομματικό επίπεδο επέλεξαν είτε να απέχουν είτε να ψηφίσουν το “συγγενές” κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ.

Όσον αφορά την αποχή και επειδή κάποιοι ισχυρίστηκαν με ελαφρά την καρδία “ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο λένε διότι τόσοι θα ψήφιζαν όσοι τελικά ψήφισαν” πρέπει να υπενθυμίσω και να επισημάνω ότι στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής ψήφισαν 20.861 όταν στις εθνικές εκλογές του 2007 είχαν ψηφίσει 30.225. Δηλαδή μας λείπουν περίπου 10.000 ψηφοφόροι. Αυτό και μόνο συνιστά μεγάλη αποχή και ένα εκλογικό αποτέλεσμα με βάση το οποίο δεν μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι η Ν.Δ. είναι αυτή που επλήγη περισσότερο από την αποχή. Στο ΠΑΣΟΚ βιάστηκαν να πανηγυρίσουν ίσως διότι η αναμονή στην αντιπολίτευση έχει γίνει αφόρητη, πλην όμως θα πρέπει κάποιος να τους επισημάνει ότι στις ευρωεκλογές αυτές το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 6523 ψηφοφόροι, όταν στις εθνικές εκλογές του 2007 το είχαν ψηφίσει 10.927 ψηφοφόροι. Δηλαδή βλέπουμε ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Νομό μας έχασε σημαντικά από τις δυνάμεις του. Το ίδιο συνέβη περίπου και με το ΚΚΕ, το οποίο μπορεί να αύξησε το ποσοστό του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007, όμως ενώ το 2007 είχε πάρει 3867 ψήφους την περασμένη Κυριακή πήρε 3131ψήφους. Συρρίκνωση υπέστη και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος από τους 1145 του 2007 έπεσε στους 852. Κερδισμένοι των ευρωεκλογών είναι σαφέστατο ο ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος από τους 919 του 2007 εκτοξεύθηκε στους 1408. Αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι οι οποίοι υπερδιπλασίασαν τις ψήφους τους αφού από τους 304 του 2007 βρέθηκαν με 759.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό των Ελλήνων Κυνηγών στο Νομό μας, οι οποίοι συγκέντρωσαν στην κάλπη τους 516 ψήφους.

Επίσης ανά Δήμο βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε πρώτο σε Παλλική, Ιθάκη, Λειβαθώ, Έρυσσο, Σάμη με σχεδόν καθαρή διαφορά, ενώ έκπληξη για πολλούς αποτελεί η μάχη σώμα με σώμα που διεξήχθη στο Δήμο Αργοστολίου όπου το ΠΑΣΟΚ υπερίσχυσε με μόλις 3 ψηφοδέλτια.

Η Ν.Δ. κέρδισε καθαρά την Κοινότητα Ομαλών και με μια ψήφο την Πύλαρο και τον Δήμο Ελειού-Πρόννων.

Τέλος, σημαντικό είναι και το γεγονός του ότι η Ν.Δ. έχασε με ποσοστό 3,4% από το ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας, όταν η διαφορά σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν 4,4%. Αυτό συνέβη διότι οι προσπάθειες του βουλευτή του Νομού Αλ. Παρίση καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οδήγησαν στο να συρρικνωθεί τουλάχιστον στο Νομό μας το μέγεθος της διαφαινόμενης ήττας της Ν.Δ. - Πηγή Ανεξαρτητος Κεφαλονιάς.

1 comment:

  1. Αρθρο και κριτική αναφερόμενα σε νούμερα και συγκρίσεις δίδουν στον αναγνώστη σωστή αντίληψη των αποτελεσμάτων των εκλογών στο νησί. Εκτιμάται ιδιαίτερα η αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων του κ. Παρίση βουλευτή της ΝΔ, που συνέβαλε να σμικρυνθεί η διαφορά των δυό κομμάτων μόνον κατα 1 μονάδα παγκεφαληνιακά. λορνιόν.www.kefalonia kai kosmos.com

    ReplyDelete