Thursday, June 18, 2009

Το θέμα της ημέρας | 18.06.2009

Η Λέσβος πόρτα λαθρομεταναστών

Η παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα από γερμανική σκοπιά. Η απεσταλμένη της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας Άννα Κοκτσίδου επισκέφθηκε τη Λέσβο και μίλησε με μετανάστες και εκπροσώπους των ελληνικών αρχών.

Ένα από τα κύρια ζητήματα στο τραπέζι των 27 πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες είναι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Μάλτα που πλήττονται άμεσα από τη λαθρομετανάστευση και δέχονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες, κυρίως, οικονομικούς μετανάστες ζητούν την αλληλεγγύη των υπολοίπων χωρών-μελών της ΕΕ. Οι λόγοι είναι προφανείς: μόνο στην Ελλάδα ο αριθμός των παράνομων μεταναστών πενταπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας πέρσι τους 150.000.

13.000 παράνομοι μετανάστες το 2009

Αφγανοί πρόσφυγες σε κέντρο υποοδχήςΑφγανοί πρόσφυγες σε κέντρο υποοδχήςΗ Λέσβος είναι ένα μόνο από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών. Οι παρακάτω εικόνες έχουν γίνει πια καθημερινότητα: πεταμένα σωσίβια, σκασμένα φουσκωτά και στα αστυνομικά τμήματα εξαντλημένοι μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ ή τη Σομαλία που περιμένουν….

Όμοια είναι η εικόνα και σε άλλα νησιά. Μόνο στη Μυτιλήνη τους πρώτους 4 μήνες του 2009 οι λαθρομετανάστες υπολογίζονται σε 2.000. Πέρσι ήταν συνολικά 13.000. Στο νησί υπάρχει ένα κέντρο υποδοχής, στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 400 άτομα. Το καλοκαίρι όμως δεν αποκλείεται να ζουν εκεί διπλάσιοι. Μετά από την κριτική της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους μετανάστες (UNHCR) και διαφόρων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα το κέντρο ανακαινίστηκε. «Έχουμε ωστόσο φθάσει στα όριά μας», λέει ο αντινομάρχης Λέσβου Σταύρος Ψαρόπουλος: «Δεν μπορούμε συνεχώς να προσθέτουμε κρεβάτια. Στο τέλος οι μετανάστες δεν θα έχουν καν χώρο να σηκωθούν όρθιοι. Ξέρετε τι δυσκολίες αντιμετωπίζει το συνεργείο καθαριότητας όταν οι θάλαμοι είναι γεμάτοι; Πώς να κάνει σωστά τη δουλειά του; Ακόμα και ο προαυλισμός των ατόμων αυτών συνιστά πρόβλημα ασφαλείας για εμάς και υγιεινής για εκείνους».

Η Frontex βοηθά, αλλά χωρίς απτό αποτέλεσμα

Αφρικανοί λαθρομετανάστες στην Λαμπεντούζα, ΙταλίαΑφρικανοί λαθρομετανάστες στην Λαμπεντούζα, ΙταλίαΤα σκάφη του λιμενικού περιπολούν 24 ώρες το 24ωρο. Η Τουρκία απέχει μόλις μερικά μίλια. Εδώ και λίγο καιρό οι ελληνικές αρχές έχουν την έμπρακτη στήριξη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων Frontex: με πλοία και αεροπλάνα περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή γύρω από την Λέσβο. Οι προσπάθειες αυτές όμως δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση των λαθρομεταναστών, λέει ο Δημήτρης Τσίκλος διοικητής του Λιμενικού. «Όποιος θέλει να έρθει, έρχεται», λέει: «Νοιώθουμε ότι η κοινότητα είναι παρούσα. Το να υπάρχει και ένα κοινοτικό σκάφος εδώ και κοινοτικό προσωπικό είναι σίγουρο θετικό. Να βλέπουν τουλάχιστον τι συμβαίνει. Γιατί ουσιαστικά δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Από εμάς ξεκινά, αλλά στη συνέχεια όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πάνε»;

Ήθελαν να κρατήσουν στυλό και μολύβι και κρατούν φτυάρι και κασμά…

Παιδιά ιρακινών προσφύγων στο ΜόναχοΠαιδιά ιρακινών προσφύγων στο ΜόναχοΟι περισσότεροι μετανάστες θέλουν μέσω Ελλάδος να περάσουν στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Λόγω της συμφωνίας του Δουβλίνου ωστόσο μένουν συχνά καθηλωμένοι στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι ο Μοχάμεντ. Υπέβαλε αίτηση για άσυλο αλλά απορρίφθηκε. Επειδή όμως βρήκε δουλειά μπορεί να παραμείνει, προς το παρόν, στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι πέτυχε, τουλάχιστον εν μέρει,- αυτό που ήθελε δεν θα προέτρεπε κανένα να έρθει ως οικονομικός μετανάστης στην ΕΕ: «Να έρθει να κάνει τι στην Ευρώπη; Έχουν ζωή οι πρόσφυγες στην Ευρώπη; Δεν έχουν! Υπήρχαν άνθρωποι που ήρθαν με το όνειρο να σπουδάσουν, να έχουν στυλό και μολύβι στα χέρια τους. Και σήμερα κρατούν φτυάρι και κασμά».

Άννα Κοκτσίδου / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς

dw

No comments:

Post a Comment