Διαστάσεις | 30.06.2009
Σε μια δύσκολη περίοδο αρχίζει η σουηδική προεδρία στην ΕΕ
Η Στοκχόλμη έχει σχέδια και στρατηγική υλοποίησης των επιδιώξεών της, υποστηρίζουν στελέχη της σουηδικής κυβέρνησης.
Κάθε ευρωπαϊκή προεδρία τα τελευταία χρόνια θεωρείται δύσκολη. Και αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ των 27 χωρών-μελών εξακολουθεί να λειτουργεί στο θεσμικό πλαίσιο που όρισε η μεταβατική Συνθήκη της Νίκαιας.
Οι προσπάθειες για τη θεσμική μεταρρύθμιση δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό με δεδομένο ότι τέσσερις χώρες δεν την έχουν επικυρώσει. Αλλά τα προβλήματα δεν εξαντλούνται εδώ.
Μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίκειται και η εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήδη έχουν αρχίσει οι αψιμαχίες μεταξύ των κρατών - μελών για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων.
Κλιματικές αλλαγές και οικονομική κρίση: στόχοι της σουηδικής προεδρίας
Φρέντρικ Ράινφελντ: "Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της"Όλα αυτά στη σκιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που εκτοξεύει σε πρωτόγνωρα ύψη τον αριθμό των ανέργων. Και όχι μόνο. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα νέο σύμφωνο για την προστασία του κλίματος που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο. Οικονομία και κλίμα συνιστούν μια ενότητα, δηλώνει η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλστρομ: «Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επιτύχουμε μια ευρεία συμφωνία στην Κοπεγχάγη προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θα πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε η Ευρώπη να μιλά με μία φωνή και να τηρεί ενιαία στάση. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στόχος μας είναι η οικονομική ανάπτυξη να είναι φιλική προς το κλίμα.»
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών στις διάφορες χώρες της ΕΕ. Τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας προκάλεσαν μεγάλα ελλείμματα σε πολλές χώρες: «Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σε ένα σημείο που φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Οι οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών είναι αντιμέτωπες με τεράστια ελλείμματα και αυτό προκαλεί νέα προβλήματα, δηλαδή υψηλούς τόκους και υψηλότερη φορολογία προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα αυτά».
Θιασώτης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο υπΕξ της Σουηδίας Καρλ ΜπιλντΣτο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής η Σουηδία έχει να παρουσιάσει αξιοσημείωτο πολιτικό προσωπικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ που έχει και πρωθυπουργική πείρα έχει προσφέρει στο παρελθόν τις διαμεσολαβητικές του υπηρεσίες για την διευθέτηση διεθνών κρίσεων, όπως για παράδειγμα στα Βαλκάνια. Όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας, ο κ. Μπιλντ σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του, την υποστηρίζει: «Το όραμα μου είναι μια Ευρώπη που περιλαμβάνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θέλω μια Ευρώπη με επιλεγμένες χώρες που θα αποκλείει άλλες θρησκείες και εθνικότητες. Είναι ένα φιλόδοξο όραμα και φυσικά αντιλαμβάνομαι και τη δυσκολία της υλοποίησής του, αλλά ίσως να έχουμε κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα στην κατεύθυνση αυτή».
Christof Hasselbach / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment