Sunday, June 28, 2009

καθημερινή
Κυριακάτικος Περίπατος στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με τις φωτογραφίες ενθύμιο που πήραν μαζί τους οι ξένοι δημοσιογράφοι...


Mια παρέα περιμένει στα σκαλιά του Μουσείου τη σειρά της για την ξενάγηση. Στο αίθριο, ανοιχτός, ο χώρος ανασκαφής που συνεχίζεται... (φωτο Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη).







Η αίθουσα του Παρθενώνα - Μετόπες (από την ομάδα αρχιτεκτόνων του Μπερνάρ Τσουμί).









Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς με τον συγγραφέα της «Ελένης» Nicholas Gage, που τώρα γυρίζεται σε ταινία το βιβλίο του για τον θυελλώδη δεσμό Ωνάση - Μαρίας Κάλλας (φωτο ΕΛΜΠΙ, 19/6/09).

Tης Eλενης Mπιστικα

Σας προτείνουμε σήμερα έναν Κυριακάτικο Περίπατο με τις φωτογραφίες που έβγαλαν καλλιτέχνες φωτογράφοι, όπως η Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη, ο Νίκος Δανιηλίδης, ο Ηλίας Κοσίντας, όλοι με εξαιρετικές σπουδές στη φωτογραφία, και τους οποίους είδαμε με τις πανάκριβες επαγγελματικές ψηφιακές μηχανές τους να φωτογραφίζουν στο Μουσείο τα εκθέματα, ολότητες ή λεπτομέρειες, και τον Ιερό Βράχο με τον φωταγωγημένο Παρθενώνα, που γιόρταζε και αυτός μαζί μας. Οπως είπε ο πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής της Αρχαιολογίας, ο ανασκαφέας του Δίου, κ. Δημήτρης Παντερμαλής, «πρέπει να δημιουργείται στον επισκέπτη η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο όπου βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντοτε «χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μιας μαζικής ξενάγησης».

Ο καλός θεός της δημοσιογραφίας μάς αξίωσε να παραστούμε στην ξενάγηση για ξένους ανταποκριτές (λόγω «Kathi», μαζί με τη Herald Tribune, όπου γράφει, καμιά φορά, και η Helbi).

Aυτή έγινε στις 19 Ιουνίου, ώρα 8 το βράδυ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τα τέλεια αγγλικά του Harvard έγινε ιδιαίτερα καταληπτός στους Αγγλους δημοσιογράφους, όταν είπε πως «από τα εγκαίνια αυτά λείπουν ορισμένα μέλη της οικογενείας, ενώ θα έπρεπε να γιορτάζονται με όλη την οικογένεια ενωμένη. Και, καλύτερα γρηγορότερα παρά αργότερα, να γίνει ΕΔΩ η επανένωση...». Πριν αρχίσει η ξενάγηση τον πλησίασε ξένος δημοσιογράφος και τον ρώτησε «γιατί μεταχειρίστηκε έντονη γλώσσα για τα Μάρμαρα που λείπουν», ο δε υπουργός του είπε, με το νεοελληνικό μεσσηνιακό του μειδίαμα «αν σας ενοχλεί η αλήθεια, σας καταλαβαίνω».

Την ξενάγηση έκανε ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο ίδιος ο υπουργός κ. Σαμαράς στους Newscasters-Ancormen που παρουσιάζουν τα δελτία ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση και στα ξένα κανάλια. Ο επιφανής αρχαιολόγος και έφορος Ακροπόλεως δρ Αλέξανδρος Μάντης και η αρχαιολόγος κ. Χριστίνα Βλασοπούλου, δεξί του χέρι, ανέλαβαν εμάς τους υπόλοιπους και δεν βγήκαμε καθόλου ζημιωμένοι... ήταν μαγεία αυτή η πρωτόφαντη προσέγγιση στους ατίμητους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα στο φωτισμένο Μουσείο - δέος, συγκίνηση και η αίσθηση μιας πηγαίας χαράς, βαθιά μέσα μας. Αλλά και οι ξένοι κοίταζαν, άκουγαν, με τις αισθήσεις τους τεταμένες και το μπλοκάκι των σημειώσεων ανοιχτό για να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους. Οταν φθάσαμε μετά την Αίθουσα των Κλιτύων με τις δύο Πήλινες Νίκες, στο μπαλκόνι με τις Καρυάτιδες, τοποθετημένες έτσι ώστε να τις πλησιάζουμε από πίσω, για να θαυμάσουμε τις πτυχώσεις, την κορμοστασιά τους, την περήφανη στάση της κεφαλής με την κυματιστή μακριά κοτσίδα να φτάνει μέχρι τη μέση, έως και οι ξένοι είχαν παραδώσει τα όπλα των όποιων αντιρρήσεων!

Και όταν κάποιος ρώτησε «γιατί είναι μόνον πέντε, ενώ γράφει πως είναι έξι οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου», «πήγαινε στο Βρετανικό Μουσείο που κρατούν την έκτη», απάντησε, στα αγγλικά, ξένος ανταποκριτής.

Αλλά ας κάνουμε τον Περίπατο μέσα από τις φωτογραφίες που πήραν μαζί τους, μαζί με άλλες πληροφορίες, σε ένα γκρίζο σακίδιο, ενθύμιο, στο τέλος της ξενάγησης. Είναι ένα video που προβάλλει τα εκθέματα με την κίνηση του βλέμματος του επισκέπτη και ένα cd που περιέχει επιλεγμένες φωτογραφίες της Αθηνάς Τσαγκάρη, του Νίκου Δανιηλίδη και της ομάδος του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονος Μπερνάρ Τσουμί. Είναι η ματιά του καλλιτέχνη, που άλλοτε βλέπει το έκθεμα στην ολότητά του, και άλλοτε σταματά σε λεπτομέρεια όπως η κοτσίδα ή η κνήμη μέσα από τον χιτώνα της Καρυάτιδας. Σε λίγο, πολλές Ελληνοπούλες -βάζουμε στοίχημα;- θα αφήσουν τα μαλλιά τους μακριά, για να αποκτήσουν μια τέτοια θαυμαστή κοτσίδα, με την ταυτότητα της Καρυάτιδας. Αλλά και οι Ελληνες, ιδίως οι νέοι με τα μακριά μαλλιά, θα εμπνευστούν από τον «βάρβαρο αρχηγό» ή τον νεαρό Αλέξανδρο τον Μέγα, από τον «Ξανθό Εφηβο», με στρογγυλές μπούκλες γύρω από το μέτωπο. Πιο «ντεμοντέ chic» δεν γίνεται, μαντάμ Σανέλ. Από τα βάθη των αιώνων...

Αλλά ας αφήσουμε τις φωτογραφίες να μιλήσουν, να μας πάρουν μαζί τους σε αυτόν τον Περίπατο. Οσο για τους καλεσμένους στα εγκαίνια τα επίσημα της 20ής Ιουνίου '09, τα «Ελμπιστευτικά» στο σημερινό περιοδικό «Κ» κρατούν χαμόγελα και το γενικό κλίμα ευφροσύνης και ας τα γιορτάσαμε, τελικά, μεταξύ μας, με μερικούς γείτονες, όπως στη Γιουροβίζιον! Ο Περίπατος αρχίζει και, με το καλό, να τον επαναλάβετε με κάποιον που αγαπάτε, παιδί, φίλο ή τον εαυτό σας, αντί της τιμής του 1 ευρώ. Γίνονται θαύματα και στην εποχή μας.

«Τα Μάρμαρα, Μελίνα, κι εγώ», όπως λέει στα προφητικά «Μάρμαρα» του Αλέξη Μπίστικα, βραβευμένη ταινία στο Φεστιβάλ Δράμας το 1989, ο πρωταγωνιστής Σταύρος Ζαλμάς, και όπου art director ήταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, όλοι τότε νέοι και αποφασισμένοι να αφήσουν τη σφραγίδα τους. Οπως και έγινε. Ο Ηλίας Κοσίντας, συμφοιτητής τότε στο Royal College of Art στο Λονδίνο, τον θυμήθηκε τον Αλέξη, με τη φωτογραφία «Τάμα» που πήρε τη βραδιά των εγκαινίων. Και όλοι μας θυμηθήκαμε τη Μελίνα...

Η Ενωση Φίλων της Ακρόπολης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του Δ.Σ. του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στον 2ο όροφο του Μουσείου, την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009 και ώρα 21.00. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο υπουργός Πολιτισμού και η κυρία Αντώνη Σαμαρά. Την πρόσκληση υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενωσης Φίλων Ακρόπολης κ. Μανώλης Β. Νειάδας.

No comments:

Post a Comment