Friday, June 26, 2009

Διαστάσεις | 26.06.2009

«Δωρεές στα κόμματα έκανε, δεν δωροδόκησε πολιτικούς»

Άκρως αποκαλυπτικές της στάσης που θα τηρήσει ο φυγόδικος πρώην μάντατζερ της Siemens είναι οι τοποθετήσεις των δικηγόρων του.

Στις φυλακές του Σταντελχάιμ κρατείται από χθες το βράδυ ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens συνελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης μετά από έφοδο 15 ανδρών των ειδικών δυνάμεων σε σπίτι γνωστών του κοντά στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας, όπου διέμενε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Η σύλληψη του προέκυψε μετά από σχετική πληροφορία που έλαβε η αστυνομία αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μερικές ώρες αργότερα οι συνήγοροί του έδωσαν το στίγμα της υπερασπιστικής τους γραμμής με ιδιαίτερα αποκαλυπτικές δηλώσεις. Για πρώτη φορά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παραδέχεται μέσω αυτών ότι έδωσε χρήματα σε ελληνικά κόμματα, αρνούμενος ότι δωροδόκησε πολιτικούς. Και όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή τους προς την Ντοίτσε Βέλε ο ένας εκ των δύο συνηγόρων του, ο Ντάνιελ Πέτερ: «Δεν δωροδόκησε κανέναν. Έκανε δωρεές στα κόμματα όπως άλλωστε συνηθίζεται και στη Γερμανία. Στην Ελλάδα μιλούν για δωροδοκία αλλά πρόκειται για δωρεές στο πλαίσιο ενίσχυσης των κομμάτων.

«Το ένταλμα δεν αφορά πολιτικούς αλλά στελέχη του ΟΤΕ»

Θα κληθεί ως μάρτυρας σε επόμενες δίκες για τα μαύρα ταμεία της Siemens ο Μ. Χριστοφοράκος;Θα κληθεί ως μάρτυρας σε επόμενες δίκες για τα μαύρα ταμεία της Siemens ο Μ. Χριστοφοράκος;Στην παρατήρησή ότι δεν υπάρχουν οι αποδείξεις των εμβασμάτων, όπως συνηθίζεται στη Γερμανία, ο κ. Πέτερ απήντησε: «Εντάξει. Μπορεί κανείς να του επιρρίψει ότι παρέβη τους κανονισμούς. Αλλά σε τελική ανάλυση το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί δεν αφορά τους πολιτικούς, αλλά αποκλειστικά υπαλλήλους του ΟΤΕ».

Οι Στέφαν Κουρζάβε και Ντάνιελ Πέτερ, εργατολόγος και ποινικολόγος αντίστοιχα, που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του κ. Χριστοφοράκου, υποστηρίζουν ότι ο πελάτης τους είναι «απολύτως αθώος» και δεν τίθεται ζήτημα έκδοσης του στην Ελλάδα. Ο Ντάνιελ Πέτερ αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που θα επιστρατεύσει προκειμένου να αποτρέψει την έκδοση του πελάτη του: «Κατ` αρχήν είναι Γερμανός υπήκοος. Έχει και την ελληνική υπηκοότητα αλλά αυτό δεν τον καθιστά Γερμανό δεύτερης κατηγορίας. Και για το λόγο αυτόν εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί για αδικήματα, τα οποία σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο έχουν παραγραφεί».

«Ο χρόνος της παραγραφής δεν διεκόπη τον Απρίλιο του 2008»

Μετά τη δίκη του Ρ. Σίκατσεκ ακολουθεί η δίκη του Κ. Κουτσερόιτερ, τον ΣεπτέμβριοΜετά τη δίκη του Ρ. Σίκατσεκ ακολουθεί η δίκη του Κ. Κουτσερόιτερ, τον ΣεπτέμβριοΣύμφωνα με τον Γερμανό ποινικολόγο και η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 90% των αδικημάτων, τα οποία αναφέρονται στο ένταλμα έχουν παραγραφεί οριστικά. Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα, εάν ο χρόνος παραγραφής διεκόπη τον Απρίλιο του 2008, οπότε ο κ. Χριστοφοράκος κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές, ο Ντάνιελ Πέτερ επισημαίνει: «Εκτιμώ ότι ο χρόνος της παραγραφής δεν διεκόπη τον Απρίλιο, καθώς ο κ. Χριστοφοράκος δεν εκλήθη να καταθέσει ως ύποπτος, αλλά ως μάρτυρας. Και αυτό καταδεικνύεται άλλωστε σαφώς στους σχετικούς φακέλους που εστάλησαν από την Ελλάδα».

Για τον Γερμανό ποινικολόγο ανοιχτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν τρεις μόνο κατηγορίες που αφορούν στον Σεπτέμβριο του 2003. «Αυτές οι κατηγορίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι δεν παρεγράφησαν μόνο εάν η κατάθεση του κ. Χριστοφοράκου τον Απρίλιο του 2008 ήταν κατάθεση υπόπτου και όχι και μάρτυρα. Αλλά γνωρίζουμε ότι κατέθεσε ως μάρτυρας και αυτό το έχουμε και γραπτώς», υποστήριξε ο κ. Πέτερ.

Παραποιημένες μεταφράσεις και «πολιτική δίκη»

Η έδρα της Siemens στο ΜόναχοΗ έδρα της Siemens στο ΜόναχοΟι δικηγόροι κατηγορούν ωστόσο τις ελληνικές Αρχές ότι παραποίησαν συνοδευτικό έγγραφο προς τις γερμανικές Αρχές, που αφορούσε στην αιτιολογία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, «με στόχο την διακοπή του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο κ. Χριστοφοράκος». Ο Ντάνιελ Πέτερ διατυπώνει πιο κομψά την κατηγορία. «Είναι απόλυτα σαφές ότι μεταφράστηκαν εσφαλμένα οι φάκελοι της δικογραφίας. Στη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών η λέξη «μάρτυρας» μεταφράστηκε στα γερμανικά σε «κατηγορούμενος». Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχώ για την τύχη του πελάτη μου εάν αυτός εκδοθεί σε μια χώρα, που ακολουθεί την πρακτική των εσφαλμένων μεταφράσεων, προκειμένου να «κατασκευάσει» την διακοπή του χρόνου παραγραφής αδικημάτων», τονίζει ο κ. Πέτερ.

Ο ποινικολόγος ανησυχεί για την τύχη του πελάτη του σε περίπτωση που αυτός εκδοθεί στην Ελλάδα. Όπως και ο Στέφαν Κουρζάβε, ο κ. Πέτερ υποστηρίζει ότι η ζωή του Χριστοφοράκου κινδυνεύει στην Ελλάδα, καθώς η ομολογία του θα πλήξει δεκάδες πολιτικούς.

«Πρόκειται σαφώς για μια πολιτική δίκη. Σε λίγο θα διεξαχθούν εκλογές. Και η αναβίωση της υπόθεσης σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Θα ήταν τερατώδες, εάν για τα τρία αυτά αδικήματα εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που απαγορεύει την έκδοσή του», επισημαίνει ο Γερμανός ποινικολόγος.

Ο Ντάνιελ Πέτερ δεν έκρυψε πάντως ότι ένα μέρος της υπερασπιστικής στρατηγικής του θα αφορά το ενδεχόμενο να απαγγελθεί κατηγορία στον 56χρονο πρώην μάνατζερ από τις γερμανικές Αρχές. Δεν αποκλείει επίσης να προταθεί ο πελάτης τους ως μάρτυρας στις επικείμενες δίκες για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.

Συνέντευξη, Ρεπορτάζ: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Γιώργος Παππάς

dw

No comments:

Post a Comment