Thursday, June 4, 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ

Ομπάμπα: "Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισλάμ"



Έντονα επευφημήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου κατά το κλείσιμο της πολυαναμενόμενης σημερινής ομιλίας του προς τον μουσουλμανικό κόσμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ μιας νέας αρχής στις σχέσεις της χώρας του με το Ισλάμ και επανέλαβε την προσήλωσή του σε μία λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό. Ως μια καλή αρχή και ως μια χειροπιαστή αλλαγή χαρακτήρισαν η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς την πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ.

«Οι δεσμοί μας με το Ισραήλ είναι ακλόνητοι» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, καλώντας παράλληλα το ισραηλινό κράτος να σταματήσει τον εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη νομιμότητα της συνέχισης του ισραηλινού εποικισμού, ο οποίος παραβιάζει τις συμφωνίες του παρελθόντος και βλάπτει τις προσπάθειες για ειρήνη. Είναι καιρός να σταματήσει ο εποικισμός», είπε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, «η κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό είναι ανυπόφορη. Η Αμερική δεν θα γυρίσει την πλάτη στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για αξιοπρέπεια και για ένα δικό τους κράτος» κι ότι «η μόνη λύση είναι οι φιλοδοξίες των δύο πλευρών να εκπληρωθούν μέσω δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια».

Όσον αφορά το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αντιπαράθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «προχωρήσουν χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Ομπάμα τόνισε «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε χωρίς προϋποθέσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, ακόμη κι αν θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν δεκαετίες δυσπιστίας με το Ιράν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές για όλους τους εμπλεκόμενους ότι, το θέμα των πυρηνικών όπλων βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή και σχολίασε«δεν πρόκειται απλώς για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Πρόκειται για την παρεμπόδιση μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει αυτήν την περιοχή και τον κόσμο σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο».

Όσον αφορά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν να παραμείνουν σε καμία από τις χώρες αυτές.

«Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος επιλογής που προκάλεσε μεγάλες διαφορές στη χώρα μου και στον κόσμο", κατέληξε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα ως το 2012.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.


«Έχω όμως την ακράδαντη πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι ποθούν ορισμένα πράγματα», είπε και πρόσθεσε, «τη δυνατότητα να εκφράζουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους και να έχουν λόγο για το πώς θα κυβερνηθούν, εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και στην απονομή της δικαιοσύνης, μία κυβέρνηση που είναι διαφανής και δεν κλέβει τον λαό της, την ελευθερία να ζουν με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν».

Αναφερόμενος στις θρησκευτικές ελευθερίες, ο Αμερικανός πρόεδρος παρατήρησε ότι μεταξύ ορισμένων μουσουλμάνων υπάρχει μία ανησυχητική τάση να μετρούν την πίστη τους απορρίπτοντας την πίστη των άλλων.

Παράλληλα, συνέχισε, «είναι σημαντικό οι δυτικές χώρες να αποφεύγουν να εμποδίζουν τους μουσουλμάνους πολίτες να ασκούν τη θρησκεία τους με τον τρόπο που αυτοί νομίζουν σωστό για παράδειγμα, υπαγορεύοντας τί ρούχα θα πρέπει να φορούν οι μουσουλμάνες. Δεν μπορούμε να συγκαλύπτουμε την εχθρότητα απέναντι σε κάθε θρησκεία πίσω από το κάλυμμα του φιλελευθερισμού».

Ο Ομπάμα έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα δικαιώματα των γυναικών, καλώντας τις μουσουλμανικές χώρες να υποστηρίξουν την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εργασία.

«Οι λαοί του κόσμου μπορούν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το όραμα του Θεού. Τώρα, αυτή πρέπει να είναι η δουλειά μας εδώ στη Γη», ήταν η πρόταση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Ομπάμα και απηύθυνε την ευχή: «είθε η ειρήνη του Θεού να είναι μαζί σας».

Λίγο νωρίτερα, είχε πει, «υπάρχει επίσης ένας κανόνας που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε θρησκείας: μην κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει», ενώ σε ενίσχυση των δηλώσεών του, επικαλέστηκε αποσπάσματα από το Κοράνι, τη Βίβλο και το Ταλμούδ.

«Η αλήθεια αυτή υπερβαίνει τα έθνη και τους λαούς. Πρόκειται για μια πεποίθηση που δεν είναι νέα, που δεν είναι μαύρη ή λευκή ή καφέ, που δεν είναι χριστιανική, ή μουσουλμανική, ή εβραϊκή. Είναι μια πεποίθηση που απέκτησε ζωή στο λίκνο του πολιτισμού και που πάλλεται ακόμη στις καρδιές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η πίστη στους άλλους και είναι αυτό που με έφερε εδώ σήμερα», επισήμανε.

Αντιδράσεις

«Είναι μια ομιλία σαφής και ελικρινής. Αποτελεί ένα ρηξικέλευθο πολιτικό βήμα και μια καλή αρχή πάνω στην οποία θα πρέπει να οικοδομήσουμε», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Ομπάμα σήμανε με την ομιλία του το τέλος «της προηγούμενης αμερικανικής μεροληπτικής πολιτικής υπέρ του Ισραήλ» και πρόσθσε ότι, «οι δηλώσεις του για την αφόρητη κατάσταση των Παλαιστινίνων είναι ένα μήνυμα που το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει».


«Περιέχει πολλές αντιφάσεις, αν και αντανακλά μια χειροπιαστή αλλαγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ, προσθέτοντας ότι, «είναι μια ομιλία που απευθύνεται στο συναίσθημα και είναι γεμάτη αβρότητες, πράγμα που μας κάνει να πιστέψουμε πως είχε στόχο να εξωραΐσει την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο».


Να προετοιμάζονται για ένα μακροχρόνιο πόλεμο ενάντια στους «άπιστους και τους πράκτορές τους», κάλεσε τους μουσουλμάνους ο Οσάμα μπιν Λάντεν.Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα προειδοποίησε ότι «συμμαχίες με χριστιανούς και εβραίους θα καταστρέψουν την πίστη τους».


Πηγή: www.athina984

No comments:

Post a Comment