Επισκόπηση τύπου | 23.06.2009
«Σε κρίση οι ελληνικές εφημερίδες»
«Σε κρίση οι ελληνικές εφημερίδες», γράφει σήμερα ο Γκέρντ Χέλερ στην εφημερίδαHandelsblatt για το κλείσιμο του ‘Ελεύθερου Τύπου’:
«Με το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου εξαφανίζεται από την αγορά μία από τις λίγες έγκυρες, ελληνικές εφημερίδες, ενώ οι επαΐοντες φοβούνται πως πρόκειται για την αρχή του τέλους των εφημερίδων στην Ελλάδα.»
Ο αρθρογράφος αναφέρεται διεξοδικά στο προφίλ της εφημερίδας και καταλήγει:
«Εκείνο που εντυπωσίαζε εμένα προσωπικά ήταν οι φωτογραφίες και τα γραφιστικά του Ελεύθερου Τύπου που διακρίνονταν για την ξεκάθαρη γραμμή και την πλήρη σαφήνειά τους. Αλλά το ατού της εφημερίδας ήταν κυρίως η αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας με έμπειρη δημοσιογραφική πένα, με υπερκομματικό, ισορροπημένο και ταυτόχρονα αιχμηρό σχολιασμό.»
«Στις ελληνικές εφημερίδες άρχισαν τώρα να φοβούνται για περαιτέρω πτωχεύσεις. Δεν είναι εξάλλου μυστικό ότι καμιά δεκαριά εφημερίδες εδώ και χρόνια σημειώνουν μόνιμα απώλειες. Τώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση η κατάσταση επιδεινώνεται: τον Ιανουάριο οι διαφημίσεις στις εφημερίδες έπεσαν κατά 23% σε σχέση με πέρσι.»
Θα έχουμε ένα νέο 2007;
Θα επαναληφθεί η πύρινη καταστροφή του 2007;«Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, το οποίο αναφέρεται στα προβλήματα της πυροσβεστικής με αφορμή τις πυρκαγιές του περασμένου Σαββατοκύριακου:
«Απειλούμαστε με επανάληψη της πύρινης καταστροφής του 2007 ή μήπως οι πυροσβέστες είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένοι;
Πολλοί ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, όπως ο Νίκος Γεωργιάδης από τη διεθνή οργάνωση ‘Παγκόσμιο Ταμείο Αρωγής της Άγριας Ζωής’ (WWF), που εκτιμά πως ‘οι πολιτικοί και οι αρχές δεν διδάχθηκαν τίποτε, αλλιώς θα δρούσαν διαφορετικά’. Οι πυροσβέστες εκπαιδεύονται στην απόσβεση πυρκαγιών σε κτίρια, αλλά όχι σε δάση. ‘Λείπει η εμπειρία και η εκπαίδευση’, υποστηρίζει ο Νίκος Γεωργιάδης.»
«Στο μεταξύ έχουν περάσει δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 3500 θέσεις παραμένουν ακάλυπτες στην πυροσβεστική υπηρεσία. Επιπλέον υφίστανται ελλείψεις στον τεχνικό εξοπλισμό, από τα 1600 πυροσβεστικά αυτοκίνητα τα 200 είναι περιορισμένης χρήσης λόγω παλαιότητας, έχουν περάσει τα 30 χρόνια κυκλοφορίας.
Επίσης πολλά πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν φθάσει στα όρια παλαιότητας και για την αγορά νέων δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια.
Φέτος το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να θέσει σε λειτουργία 15 πυροσβεστικά ελικόπτερα, αλλά η υπογραφή των συμβολαίων καθυστερεί, επειδή το κράτος χρωστά στις κατασκευαστικές εταιρείες από πέρσι 20 εκατομμύρια ευρώ.»
«Αναπότρεπτη η προκήρυξη εκλογών»
Μερική νίκη των διαδηλωτών η χθεσινή ημέρα;«Η προκήρυξη νέων εκλογών φαίνεται μετά τη νοθεία αναπότρεπτη», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδαSüddeutsche Zeitung για την τεταμένη κατάσταση στο Ιράν:
«Όμως επειδή η Ισλαμική Δημοκρατία, όπως φαίνεται, ζημιώθηκε ανεπανόρθωτα ως σύστημα, οι νέες εκλογές δεν επαρκούν, πρέπει να μετεξελιχθεί το ίδιο το σύστημα. Η θεωρία περί κράτους που ανέπτυξε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί για την ηγεμονία των σοφών του δικαίου μάλλον απέτυχε.
Ο διάδοχός του Χαμενεΐ υποβαθμίστηκε με τις πράξεις του στα μάτια πολλών Ιρανών, άρα χρειάζεται μια νέα ηγετική φυσιογνωμία….Μόνον έτσι θα μπορούσε η Ισλαμική Δημοκρατία να τολμήσει ένα νέο ξεκίνημα, στο οποίο το σύστημα θα διατηρείται, αλλά θα δρομολογούνται δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.»
«Για τους διαδηλωτές η χθεσινή ημέρα μπορεί να θεωρηθεί ως μερική νίκη», σημειώνει η επίσης γερμανική Tageszeitung:
«Αντιλήφθηκαν ότι είναι δυνατή η αντίσταση εναντίον μιας εξουσίας που στηρίζεται στα όπλα. Και αυτό τους δίνει κουράγιο για να συνεχίσουν μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους: την προκήρυξη νέων εκλογών.
Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η παραδοχή της νοθείας ήρθε πολύ αργά, διότι εάν οι ιθύνοντες διενεργούσαν αμέσως με τις πρώτες διαμαρτυρίες τον απαιτούμενο έλεγχο, η κατάσταση δεν θα κλιμακώνονταν τόσο επικίνδυνα. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να είναι η αρχή του τέλους τουλάχιστον για τον ανώτατο άρχοντα.»
«Κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός καταπίεσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δεν κατάφερε όμως τίποτε», υπογραμμίζει η γαλλική Le Monde:
«Ιρανοί όλων των ηλικιών κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους, μερικοί το πλήρωσαν μάλιστα με τη ζωή τους. Προκάλεσαν τον πνευματικό ηγέτη, τον ανώτατο άρχοντα του καθεστώτος, τον Αγιατολάχ Χαμενεϊ. Τι ζητά η αντιπολίτευση; Κράτος δικαίου, χωρίς αυθαιρεσίες.»
«Επιτέλους τέρμα στις διφορούμενες και συγκεχυμένες φωνές των δυτικών χωρών έναντι του ιρανικού καθεστώτος», αποφαίνεται τέλος η ιταλική Coriere della Sera:
«Επιτέλους όλες οι δυτικές χώρες διαθέτουν πια μια σαφή γραμμή έναντι του Ιράν, ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment