Thursday, June 11, 2009

Διαστάσεις | 11.06.2009

Ιράν: Όλα «δείχνουν» Αχμαντινετζάντ

Στις κάλπες αύριο οι Ιρανοί για τις προεδρικές εκλογές: οι πολίτες αδιαφορούν αλλά ελπίζουν σε ένα νέο ξεκίνημα

Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Μολονότι οι περισσότεροι πολίτες ελπίζουν σε μια νέα αρχή στις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο από την επομένη των εκλογών, μειωμένη αναμένεται να είνια η συμμετοχή εκείνων που σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ψηφίσουν.

Εκλογές, ποιες εκλογές;

Μια συνηθισμένη εικόνα σε κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης: κόσμος συνωστίζεται γύρω από τα περίπτερα για να διαβάσει και να ξεφυλλίσει εφημερίδες και περιοδικά. Τι γράφουν οι εφημερίδες για τις προεδρικές εκλογές; "Που να ξέρω;", απαντά ο εφημεριδοπώλης. "Που να ξέρω τι γράφουν για τις προεδρικές εκλογές; Δεν τις διαβάζω αυτές τις εφημερίδες. Έχουμε αρκετά προβλήματα για να ασχολούμαστε και με τις εκλογές".

+

Το Συμβούλιο των Φρουρών έδωσε το πράσινο φως σε 4 υποψηφιότητεςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το Συμβούλιο των Φρουρών έδωσε το πράσινο φως σε 4 υποψηφιότητεςΑυτό που απασχολεί τους περισσότερους είναι η οικονομία, η κρίση και οι επιπτώσεις της. Στο περίπτερό του δεν θα βρει κανείς πολλές εφημερίδες πολιτικού περιεχομένου, αφού το ενδιαφέρον για αυτές είναι ελάχιστο. Οι περισσότερο αγοράζουν αθλητικές εφημερίδες και περιοδικά που έχουν αφιερώματα στη μαγειρική, στο θέατρο, τον κινηματογράφο. Τον εφημεριδοπώλη έρχεται να επιβεβαιώσει μια πελάτισσά του: "Θέλετε να πάτε να ψηφίσετε; Αυτούς τους χαζούς υποψηφίους; Ποιός έχει όρεξη να πάει να τους ψηφίσει;".

Καμία γυναίκα υποψήφια

Το Συμβούλιο των Φρουρών έδωσε το πράσινο φως σε 4 υποψηφιότητες, μολονότι είχαν κατατεθεί περίπου 400. Ανάμεσά τους ήταν και 42 υποψηφιότητες γυναικών, ωστόσο καμία δεν κατάφερε να λάβει την «ευλογία» του συμβουλίου.

Φαβορί και στις φετινές εκλογές είναι ο νυν πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Μπορεί σήμερα οι περισσότεροι να γνωρίζουν το όνομά του, ωστόσο πριν από 4 χρόνια ήταν παντελώς άγνωστος στο Ιράν. Μια νεαρή φοιτήτρια θυμάται: "Όταν οι εκλογές πήγαν τότε στο δεύτερο γύρο, μεταξύ Αχμαντινετζάντ και Ραφσαντζανί ο πατέρας μου μας ανάγκασε να πάμε να ψηφίσουμε. Μας είπε ότι είναι υποχρέωσή μας. Γι΄ αυτό ψηφίσαμε τον Ραφσαντζανί. Εγώ δεν ήθελα να ψηφίσω. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καταλαβαίνω καλύτερα την κοινωνία μας, έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μου. Σίγουρα θα πάω στις εκλογές".

Οι φίλες της, που κάθονται στο ίδιο τραπέζι, δεν μοιράζονται τον ενθουσιασμό της. «Και τι θα αλλάξει αν ψηφίσουμε», ψιθυρίζει η μία.

Τα ΜΜΕ στην υπηρεσία του προέδρου

Μεγάλη αναμένεται να είναι η αποχή Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μεγάλη αναμένεται να είναι η αποχή Σε όλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα εικόνες και ομιλίες του νυν προέδρου. Τα σχέδιά του για αύξηση των μισθών, τα ταξίδια του σε διάφορα χωριά, όπου οι πολίτες πέφτουν στα πόδια του, όταν αυτός τους μοιράζει κουβέρτες και τρόφιμα. Πολλοί Ιρανοί στηρίζουν τον πρόεδρό τους στην απόφασή του να τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα του διαφιλονικούμενου πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

"Φυσικά θα ψηφίσω τον Αχμαντινετζάντ, λέει ένας καταστηματάρχης. Όλη μου η οικογένεια. Ξέρετε τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για μας; Το πυρηνικό μας πρόγραμμα αναπτύχθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό χάρη στις δικές του προσπάθειες. Για πόσο θα πρέπει να εξαρτώμαστε ακόμη από το πετρέλαιο; Χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια, είναι το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας".

Shabnam Nourian/Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς

dw

No comments:

Post a Comment