Thursday, June 4, 2009

Διαστάσεις | 04.06.2009

Στη Δρέσδη ο Μπαράκ Ομπάμα

Δεύτερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανία. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται στην υποδοχή του Αμερικανού προέδρου, αλλά σε μια σειρά πολιτικών θεμάτων που χαρακτηρίζονται κρίσιμα.

Επίσημη «δεύτερη» του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβαίνει αύριο τη Δρέσδη, κατόπιν θα επισκεφθεί το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και στη συνέχεια το νοσοκομείο του αμερικανικού στρατού στο Λαντστούλ. Μολονότι η επίσκεψή του στη Γερμανία λαμβάνει χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι κάτοικοι της Δρέσδης προετοιμάζονται για την υποδοχή του Αμερικανού προέδρου. Άλλωστε τα ποσοστά της δημοτικότητάς του εξακολουθούν στη Γερμανία να είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Ήδη τα σημαιάκια που τον καλωσορίζουν έχουν γίνει ανάρπαστα και το πρόσωπο του έχει αποτυπωθεί στα σουβενίρ. Βέβαια όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι πολίτες της Δρέσδης θα δουν από κοντά τον υψηλό επισκέπτη. Το πρόγραμμα δεν προβλέπει δημόσια ομιλία ή χειραψίες με το πλήθος. Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνεται στις συνομιλίες με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος δεν έχει επισκεφθεί ακόμη τον νέο Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ωστόσο οι δύο ηγέτες κατάφεραν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον στη σύνοδο κορυφής του G20 στο Λονδίνο, όπως και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο. Και όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ: «Πέραν των πολιτικών συνομιλιών υπήρχαν πολλές συζητήσεις σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη μιας εγκάρδιας σχέσης. Και αυτή η σχέση συνιστά το θεμέλιο και για την επίλυση πολλών πολιτικών προβλημάτων».

Ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις

Μέρκελ και Ομπάμα κατά την τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη ΓερμανίαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μέρκελ και Ομπάμα κατά την τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη ΓερμανίαΟι δημόσιες εμφανίσεις με την καγκελάριο θα είναι ελάχιστες, προφανώς επειδή η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να αποφύγει πανηγυρικές εκδηλώσεις με την κυρία Μέρκελ στο πλάι του. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί και το γεγονός ότι ο υψηλός επισκέπτης δεν θα μεταβεί στο Βερολίνο και στην καγκελαρία, αλλά προτίμησε τη Δρέσδη. Αλλά οι αποκλίσεις από το πρωτόκολλο δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αμερικανογερμανικές σχέσεις, θα πει η Κονστάντσε Στελτσενμίλερ από το Γερμανικό Ίδρυμα Μάρσαλ. «Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι έρχεται στη Γερμανία και συναντάται με Γερμανούς πολιτικούς ένας Αμερικανός πρόεδρος που κατά τεκμήριο έχει πολλές υποχρεώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι επίσης θετικό ότι επισκέπτεται μια ιστορική πόλη της Γερμανίας και υπό την έννοια αυτή θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν περιορίζεται στα υπουργεία και την καγκελαρία του Βερολίνου», λέει η κυρία Στελτσενμίλερ.

Η Γερμανία μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της διασποράς των πυρηνικών

Η σύνοδος του G20 τους έφερε πιο κοντάBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η σύνοδος του G20 τους έφερε πιο κοντάΣτο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής θα τεθούν η οικονομική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η προστασία του κλίματος. Σε όλα αυτά τα θέματα η νέα αμερικανική διακυβέρνηση έχει σημειώσει εκπληκτικές προόδους, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης. Ιδίως στο πεδίο των προσπαθειών για τη μη διασπορά πυρηνικών όπλων, η βοήθεια της Γερμανίας είναι πολύτιμη, εκτιμά ο Μάιλς Πόμπερ, ειδικός σε θέματα εξοπλισμών. «Η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πεδίο αυτό, καθώς έχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς. Είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ως μια από τις ηγεμονεύουσες δυνάμεις της ΕΕ θα μπορούσε η Γερμανία να παίξει το ρόλο της γέφυρας για την αποτροπή της διάδοσης πυρηνικών υλικών. Νομίζω ότι ενδεχόμενη βοήθεια του Βερολίνου στο πεδίο αυτό θα ικανοποιούσε την αμερικανική κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Πόμπερ.

Ομπάμα και Μέρκελ θα έχουν να πουν πολλά. Θέματα επικαιρότητας αλλά και ιστορικού χαρακτήρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ρητά να επισκεφθεί το πρώην στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Μπούχενβαλντ, καθώς όπως είπε ένας από τους θείους του μετείχε στα αμερικανικά στρατεύματα που το 1945 απελευθέρωσαν το στρατόπεδο.

Nina Werkhäuser/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

1 comment:

  1. η επιθυμία του προέδρου να ιδεί το στρατόπεδο του Μπουχενβαλντ που στην απελευθερωσή του μετείχε ένας από τους θείους του, δείχνει την προσήλωσή του στα ευγενή ιδεώδη του ανθρώπου που γνωρίζει να τιμά την μνήμη των στρατιωτών του μεγάλου πολέμου.

    ReplyDelete