Tuesday, June 30, 2009

και συ τέκνον Αλογοσκούφη; -Newstime.gr

Αυτή τη φορά, η κριτική τον ενόχλησε. Ο Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις αιχμές που εμπεριέχονταν στο βιβλίο του Γιώργου Αλογοσκούφη - τη διέρρευσε με κάθε τρόπο. Ο Αντώναρος το απαξίωσε, η επίσημη ΝΔ απείχε επιδεικτικά από την παρουσίαση, και στους βουλευτές διαμηνύθηκε, ότι δεν ήταν επιθυμητή η παρουσία τους εκεί. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας πήρε το μήνυμα από την πενιχρή απήχηση της εκδήλωσης (δύο υφυπουργοί, έξι βουλευτές και η, πάντα ανεξέλεγκτη, Μαριέτα Γιαννάκου) και αναδιπλώθηκε: «Το βιβλίο ασφαλώς δεν αναφέρεται στον σημερινό Πρωθυπουργό, ούτε τον επικρίνει», είπε στην χθεσινή ομιλία του.


Ο Καραμανλής δεν κατάλαβε λάθος. Οι πανεπιστημιακοί έχουν αυξημένη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τη σημασία των λέξεων και την πολεμική χρήση της γλώσσας. Τη φράση να «μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» την επαναλαμβάνει χωρίς διακοπή ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Νοέμβριο, αποτελεί ένα από τα κεντρικά του μηνύματα στο πλαίσιο της πολιτικής του τακτικής. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας τον αποδομεί με σωκρατικό τρόπο, κάνοντας το σύνθημα, ερώτημα. «Πως θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία;», αναρωτιέται και γράφει: «Χρειάζεται πρώτα από όλα ηγεσία, αποφασισμένοι πολιτικοί χωρίς φοβικά σύνδρομα, ιδεοληψίες και εξαρτήσεις.» Το ρήμα «χρειάζεται» σημαίνει απλά, ότι αυτού του είδους η ηγεσία δεν υπάρχει, αποτελεί το ζητούμενο. Αυτού του είδους η αμφισβήτηση είναι η πλέον επώδυνη για τον Κώστα Καραμανλή.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα, πού ακριβώς αναφέρεται ο Αλογοσκούφης, όταν μιλάει για «μεταρρυθμιστική κόπωση», και για τις δυνάμεις «του κρατισμού και της αδράνειας» που πήραν το πάνω χέρι μετά τις εκλογές του 2007, αλλά και για «κυβερνήσεις που εκλέγονται για να κυβερνούν και όχι να διαχειρίζονται τον πολιτικό χρόνο, αναζητώντας ευκαιρίες για αιφνιδιασμούς.» Πολιτικά σώφρων, ο πρώην υπουργός Οικονομίας προτίμησε να μην μιλήσει ούτε για την διάρρηξη των σχέσεων τους το χειμώνα του 2007, όταν ο Κώστας Καραμανλής αρνήθηκε να συναινέσει στην αύξηση του ΦΠΑ, ούτε για την οριστική τους διαφωνία για την οικονομική πολιτική - ένα χρόνο αργότερα - που τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης.


Όντας στο τιμόνι της Οικονομίας για πάνω από τέσσερα χρόνια, ο Γιώργος Αλογοσκούφης δεν είναι σε θέση να στραφεί ανοικτά εναντίον του ανθρώπου που του εμπιστεύτηκε αυτό το αξίωμα, χωρίς να ακυρώσει και τον εαυτό του, εξ’ ου και η χθεσινή αναδίπλωσή του. Ωστόσο, το βιβλίο του αποτελεί ένα σύμπτωμα για την νευρικότητα που εντείνεται στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και που οφείλεται στην έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης που διαπιστώνουν όλοι τους τελευταίους μήνες. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας υπήρξε προσεκτικός, ακόμα και στο τάιμινγκ της έκδοσης - παρουσίασε χθες ένα βιβλίο που είχε έτοιμο από το Πάσχα. Αυτό σημαίνει, ότι εφεξής δεν θα κρατάει το στόμα του κλειστό, και αυτό είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον Κώστα Καραμανλή.


Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι έχει διαφορετική βαρύτητα να σε εγκαλεί η Λούκα Κατσέλη και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την έκτακτη εισφορά από το να διαφωνεί ευθέως με αυτήν το κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού σου επιτελείου. Ο κ. Αλογοσκούφης κατέστησε χθες σαφές, ότι έχει ενστάσεις για την συνολική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής (χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικό το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% το 2010) αλλά και για τον τρόπο που οι διάδοχοί του προσπαθούν να την επικοινωνήσουν (αποδίδοντάς την στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης). «Η επιλογή των επί μέρους παραμέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι υπόθεση της χώρας μας και όχι της Επιτροπής ή του Συμβουλίου», αναφέρει στο βιβλίο του. Στην πραγματικότητα, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου λένε κάτι διαφορετικό.


Βεβαίως, ο Γιώργος Αλογοσκούφης δεν είναι - κάθε άλλο - άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, (την οποία, τουλάχιστον, ως το 2007 διαχειριζόταν περίπου ως απόλυτος άρχων) όσο και αν προσπαθεί στο βιβλίο του να εξωραΐσει την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής του διαχείρισης – ακόμα και την κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών επί των ημερών του αρνείται να παραδεχτεί. Ίσως αυτό που αποδυναμώνει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο τις διαπιστώσεις του είναι ότι στις 169 σελίδες του βιβλίου του δεν βρήκε χώρο ούτε για μια λέξη αυτοκριτικής. Δικαίως, λοιπόν, πολλοί συνάδελφοί του στη ΝΔ έσπευσαν να του το υπενθυμίσουν τις τελευταίες μέρες στις δηλώσεις τους. Συμπτωματικά βέβαια για τη ΝΔ, ήταν οι ίδιοι που όταν ήταν υπουργός Οικονομίας τον υπερασπίζονταν με πάθος.

Όλα αυτά δεν έχουν, πάντως, μικρή σημασία για τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος για πρώτη φορά από το 2000 βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα εσωκομματικής αμφισβήτησης, που δεν περιορίζεται πια σε κάποιους γραφικούς βουλευτές, αλλά συμπεριλαμβάνει και τα άλλοτε πιο έμπιστα στελέχη του. Το ότι αυτή η αμφισβήτηση δεν εκδηλώνεται ευθέως, αλλά δια της πλαγίας, ότι δεν εκφράζεται στα όργανα (που ίσως γι’ αυτό έχουν πάψει προ πολλού να συνεδριάζουν) αλλά σε πάσης φύσεως κοινωνικές εκδηλώσεις δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Η κριτική είναι το ίδιο διαβρωτική…

Επισκόπηση τύπου | 30.06.2009

«Το Ιράκ δεν έχει κανένα μέλλον ως κράτος και ως κοινωνία»

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τα αστικά κέντρα του Ιράκ, οι εκλογές στην Αλβανία και η καταδίκη του 'απατεώνα της Γουόλ Στριτ' Μέιντοφ είναι τα θέματα που σχολιάζει σήμερα ο ευρωπαϊκός τύπος.

Ημέρα αποχώρησης σήμερα των αμερικανικών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα του Ιράκ και ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει.

«Προς το παρόν το Ιράκ δεν έχει κανένα μέλλον τόσο ως κράτος, όσο και ως κοινωνία», γράφει η δανική εφημερίδα Politiken:

«Ασφαλώς είναι σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρακινών δεν θέλουν να βλέπουν άλλο τα ξένα στρατεύματα στη χώρα τους, αλλά όσο σίγουρη είναι αυτή η πεποίθηση, άλλο τόσο σίγουρο είναι επίσης ότι το μέλλον του Ιράκ είναι άδηλο και η ιρακινή κοινωνία βαθιά πληγωμένη και διχασμένη.»

«Η υπόσχεση του Μπάρακ Ομπάμα για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ενδέχεται να ήταν για τους Αμερικανούς βάλσαμο, αλλά πρόκειται στην ουσία για μια απλοϊκή συλλογιστική», υποστηρίζει η αυστριακή εφημερίδα Kurier: Αναμνηστικές φωτογραφίες πριν από την εγκατάλειψη των αστικών κέντρωνΑναμνηστικές φωτογραφίες πριν από την εγκατάλειψη των αστικών κέντρων

«Οι Αμερικανοί έκλεισαν συμμαχίες με τοπικούς φυλάρχους και παραστρατιωτικές θρησκευτικές οργανώσεις για να θέσουν υπό έλεγχο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ. Πως θα εξελιχθεί τώρα αυτό το παιχνίδι της ισορροπίας δυνάμεων; Ουδείς μπορεί να προβλέψει.

Ταυτόχρονα η επιρροή των αμερικανικών, πολυεθνικών ομίλων στην ιρακινή οικονομία είναι τόσο ισχυρή, πραγματικά αποικιοκρατική που δυσχεραίνει σοβαρά και την όποια εξέλιξη της οικονομίας.»

«Δεν υπάρχει ασφάλεια, ελάχιστα τα δείγματα της ανασυγκρότησης της χώρας, καμία πραγματική, εθνική συμφιλίωση και δεκάδες αδιέξοδες διενέξεις και συγκρούσεις: αυτή είναι η κληρονομιά που αφήνουν οι κατακτητές, γι’ αυτό και οι Ιρακινοί δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένοι για γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα», υπογραμμίζει η γερμανική Tageszeitung:

«Το Ιράκ προσπαθεί να καθορίσει την κρατική του υπόσταση και να ελέγξει τα αστικά κέντρα που εγκαταλείπουν οι Αμερικανοί. Είναι όντως ικανό για κάτι τέτοιο;

Το πολιτικό κλίμα πάντως δεν βοηθά καθόλου: ακόμη δεν κατάφεραν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο για την κατανομή των πετρελαίων και των εσόδων τους, ούτε καν για το Κιρκούκ, το οποίο διεκδικούν τόσο οι Άραβες, όσο και οι Κούρδοι.»

«Επικίνδυνο παιχνίδι»

Το στοίχημα των αλβανικών εκλογών: η προσέγγιση με την ΕυρώπηΤο στοίχημα των αλβανικών εκλογών: η προσέγγιση με την Ευρώπη«Φαίνεται ότι για τους Αλβανούς ήταν σημαντικό, το εάν οι εκλογές τους έφεραν πιο κοντά στην Ευρώπη», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία:

«Και αυτή την προσέγγιση την καθορίζουν οι εκλογικές διαδικασίες και όχι το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ακόμη αναμένεται.

Στην πειθαρχία όλων των αλβανικών κομμάτων φαίνεται σαφέστατα πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή προοπτική για τις φτωχές χώρες των Βαλκανίων.

Όμως τρείς χώρες της περιοχής μπλοκάρονται στη δρομολόγηση της ευρωπαϊκής τους προοπτική: η Κροατία από την Σλοβενία, η ‘Μακεδονία’ από την Ελλάδα και η Σερβία από την Ολλανδία. Μέχρι τώρα φαίνεται ότι οι ισχυροί της Ευρώπης δεν δίνουν καμία σημασία, διότι αυτό το μπλοκάρισμα διατηρεί τις αποστάσεις των υποψηφίων από την Ευρώπη, όσο δεν έχει εγκριθεί πλήρως η συνθήκη της Λισαβόνας.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι: γιατί εάν το μπλοκάρισμα αυτό δεν τερματιστεί αμέσως μετά την πλήρη έγκριση της συνθήκης, τότε όλες οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια θα αναζωπυρωθούν, και στην Αλβανία.»

«Δεν πρέπει να ντρέπεται μόνον ο Μέιντοφ»

Σε 150 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο γνωστός ως ‘απατεώνας της Γουόλ Στριτ’ Μπέρναρντ Μέιντοφ: "Δεν πρέπει να ντρέπεται μόνον ο Μέιντοφ" (The Times, 30.06.09)«Η μεταμέλειά του, η ομολογία της ενοχής του και η δημόσια δήλωση πως ντρέπεται για τον πόνο και την καταστροφή που προκάλεσε, δεν μπορούν να παρηγορήσουν τους εκατοντάδες ανθρώπους που οδήγησε στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή», παρατηρούν τέλος οι βρετανικοί The Times για τον καταδικασθέντα Μέιντοφ:

«Ντροπή, οργή, όλα είναι κατανοητά σε αυτή την περίπτωση, αλλά δεν πρέπει να ντρέπεται μόνον ο Μέιντοφ.

Από την ημέρα που ομολόγησε ότι οι μπίζνες που έκανε ήταν και στηρίζονταν σε μία απάτη, πρέπει να ντρέπονται και όλοι οι επενδυτές, αλλά και οι δικαστές για την πρωτοφανή τους εθελοτυφλία και την ελαφρότητα της σκέψης τους.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ.Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw

Διαστάσεις | 30.06.2009

Σε μια δύσκολη περίοδο αρχίζει η σουηδική προεδρία στην ΕΕ

Η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η στελέχωση της νέας Κομισιόν και φυσικά η πρωτοφανής οικονομική κρίση είναι μερικά από τα μεγάλα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η σουηδική προεδρία.

Η Στοκχόλμη έχει σχέδια και στρατηγική υλοποίησης των επιδιώξεών της, υποστηρίζουν στελέχη της σουηδικής κυβέρνησης.

Κάθε ευρωπαϊκή προεδρία τα τελευταία χρόνια θεωρείται δύσκολη. Και αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ των 27 χωρών-μελών εξακολουθεί να λειτουργεί στο θεσμικό πλαίσιο που όρισε η μεταβατική Συνθήκη της Νίκαιας.

Οι προσπάθειες για τη θεσμική μεταρρύθμιση δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό με δεδομένο ότι τέσσερις χώρες δεν την έχουν επικυρώσει. Αλλά τα προβλήματα δεν εξαντλούνται εδώ.

Μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίκειται και η εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήδη έχουν αρχίσει οι αψιμαχίες μεταξύ των κρατών - μελών για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων.

Κλιματικές αλλαγές και οικονομική κρίση: στόχοι της σουηδικής προεδρίας

Φρέντρικ  Ράινφελντ: Φρέντρικ Ράινφελντ: "Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της"Όλα αυτά στη σκιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που εκτοξεύει σε πρωτόγνωρα ύψη τον αριθμό των ανέργων. Και όχι μόνο. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα νέο σύμφωνο για την προστασία του κλίματος που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο. Οικονομία και κλίμα συνιστούν μια ενότητα, δηλώνει η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλστρομ: «Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επιτύχουμε μια ευρεία συμφωνία στην Κοπεγχάγη προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θα πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε η Ευρώπη να μιλά με μία φωνή και να τηρεί ενιαία στάση. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στόχος μας είναι η οικονομική ανάπτυξη να είναι φιλική προς το κλίμα.»

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών στις διάφορες χώρες της ΕΕ. Τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας προκάλεσαν μεγάλα ελλείμματα σε πολλές χώρες: «Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σε ένα σημείο που φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Οι οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών είναι αντιμέτωπες με τεράστια ελλείμματα και αυτό προκαλεί νέα προβλήματα, δηλαδή υψηλούς τόκους και υψηλότερη φορολογία προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα αυτά».

Θιασώτης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο υπΕξ της Σουηδίας Καρλ ΜπιλντΘιασώτης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο υπΕξ της Σουηδίας Καρλ ΜπιλντΣτο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής η Σουηδία έχει να παρουσιάσει αξιοσημείωτο πολιτικό προσωπικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ που έχει και πρωθυπουργική πείρα έχει προσφέρει στο παρελθόν τις διαμεσολαβητικές του υπηρεσίες για την διευθέτηση διεθνών κρίσεων, όπως για παράδειγμα στα Βαλκάνια. Όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας, ο κ. Μπιλντ σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του, την υποστηρίζει: «Το όραμα μου είναι μια Ευρώπη που περιλαμβάνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θέλω μια Ευρώπη με επιλεγμένες χώρες που θα αποκλείει άλλες θρησκείες και εθνικότητες. Είναι ένα φιλόδοξο όραμα και φυσικά αντιλαμβάνομαι και τη δυσκολία της υλοποίησής του, αλλά ίσως να έχουμε κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα στην κατεύθυνση αυτή».

Christof Hasselbach / Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Το θέμα της ημέρας | 30.06.2009

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για τη Συνθήκη της Λισαβόνας: «Ναι μεν, αλλά...»

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εξέδωσε απόφαση αναφορικά με τη συνταγματικότητα της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Επικριτές της Συνθήκης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Εξεδόθη σήμερα η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Και το συμπέρασμα με δυο λόγια είναι ‘ναι μεν, αλλά’,: Για να ισχύσει η Συνθήκη της Λισαβόνας στη Γερμανία θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στους εκτελεστικούς νόμους, στους νόμους δηλαδή που εκδίδονται κατ' επιταγήν του συντάγματος.

Το Δεύτερο Τμήμα του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θεωρεί πως περιορίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της ομοσπονδιακής βουλής και του ομοσπονδιακού συμβουλίου. Με άλλα λόγια το Συνταγματικό Δικαστήριο λέει ναι στη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά ζητάει παράλληλα την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής ευθύνης. Πριν λοιπόν γίνουν αυτές οι αλλαγές δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας στη Γερμανία. Νομικοί κύκλοι πιστεύουν πάντως πως οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν γρήγορα ώστε να υπερνικηθούν και τα τελευταία εμπόδια.

Όπως διαπιστώνουν και οι δικαστές στην απόφασή τους η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια πολύ δύσκολη και σύνθετη διαδικασία και για το λόγο αυτό η επικύρωση της Συνθήκης δεν μπορεί να γίνει τόσο απλά. Να υπενθυμίσουμε ότι η συνθήκη της Λισαβόνας αποφασίστηκε το 2007 και στόχο έχει να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι επικριτές της Συνθήκης της Λισαβόνας στη Γερμανία

Εικόνα - σύμβολο της ΕΕΕικόνα - σύμβολο της ΕΕΚατά της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας στη Γερμανία είχε ταχθεί ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Πέτερ Γκαουβάιλερ και το Αριστερό Κόμμα. Κατά την άποψή τους η Συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύει το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και αποδυναμώνει το γερμανικό σύνταγμα.

Να υπενθυμίσουμε τέλος πως η Συνθήκη της Λισαβόνας για να ισχύσει θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα 27 κράτη - μέλη της Ένωσης και μέχρι στιγμής το θέμα παραμένει επίσης ανοιχτό σε Ιρλανδία, Πολωνία και Τσεχία.

Στη Γερμανία η Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει επικυρωθεί τόσο από τη Βουλή, όσο και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ενώ δεν έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ εξαιτίας των προσφυγών που κατατέθηκαν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο με αποτέλεσμα να μην έχει τεθεί σε ισχύ.

DW/EPD/DPA Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Monday, June 29, 2009

Διαστάσεις | 29.06.2009

Αλλαγή σελίδας στο Ιράκ;

H αυριανή ημέρα, η 30η Ιουνίου θεωρείται ορόσημο για τους Ιρακινούς. Οι Αμερικανοί στρατιώτες ολοκληρώνουν την αποχώρηση από τις ιρακινές πόλεις. Παρατηρητές μιλούν για αρχή του τέλους της αμερικανικής παρουσίας.

Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για να δουν οι ιρακινοί πολίτες 131.000 Αμερικανούς στρατιώτες να εγκαταλείπουν τις ιρακινές πόλεις. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές η Βαγδάτη και η Μοσούλη. Για πολλούς Ιρακινούς η αυριανή ημέρα αποτελεί το πρώτο βήμα στον μακρύ και επώδυνο δρόμο προς την εθνική κυριαρχία, 6 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή της χώρας από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις το 2003.

Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ιρακινοί έρχονται

Ώρα ευθύνης για τους Ιρακινούς στρατιώτες Ώρα ευθύνης για τους Ιρακινούς στρατιώτεςΤώρα είναι η σειρά των ιρακινών δυνάμεων να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους. Από αύριο, μόνο στη Βαγδάτη θα βρίσκονται 130.000 Ιρακινοί στρατιώτες, που θα έχουν την στήριξη 180.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σε ολόκληρο το Ιράκ περίπου μισό εκ. αστυνομικοί και 250.000 Ιρακινοί στρατιώτες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη και να προωθήσουν την ειρήνευση. Η εικόνα μέσα στις πόλεις δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα. Απλά τα τεθωρακισμένα οχήματα δεν θα μεταφέρουν πια Αμερικανούς, αλλά Ιρακινούς στρατιώτες.

Ιρακινοί βουλευτές όπως η Σάντα αλ Αμπούσι είναι αισιόδοξοι: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Πιστεύω ότι αν κάθε ιρακινός πολίτης αναλάμβανε πρωτοβουλία τότε ο έλεγχος της κατάστασης θα ήταν ακόμα πιο επιτυχής».

Απάντηση στα προβλήματα η οικονομική ανάπτυξη

Διυλιστήριο στη ΜοσούληΔιυλιστήριο στη ΜοσούληΟι προκλήσεις για το Ιράκ είναι μεγάλες. Διότι δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις εσωτερικές πολιτικές, θρησκευτικές και εθνοτικές διαμάχες. Η χώρα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με την άσκηση επιρροής χωρών όπως η Συρία, η Σαουδική Αραβία και το γειτονικό Ιράν. Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι με χρήματα του εξωτερικού χρηματοδοτούν πράξεις βίας με μοναδικά στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ως απάντηση στα δεδομένα αυτά αρκετοί βουλευτές του ιρακινού κοινοβουλίου ζητούν τον άμεσο τερματισμό της εσωτερικής διαμάχης μέσω του διαλόγου και παράλληλα τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης της ιρακινής οικονομίας. «Η οικονομία μας εξαρτάται απολύτως από τις εξαγωγές πετρελαίου. Το δημόσιο δεν διαθέτει άλλα έσοδα, λέει ο βουλευτές Αγιαντ Τζαμαλελντίν. Υπάρχουν όμως προοπτικές για τη δημιουργία ενός ενιαίου, εθνικού και υπερκομματικού αναπτυξιακού προγράμματος».

Η παρουσία των αμερικανών καθησυχάζει…

Παρά την αποχώρηση από τα αστικά κέντρα η αμερικανική στρατιωτική παρουσία παραμένει ισχυρή στο Ιράκ. Έτσι οι στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρονται έξω από τις ιρακινές πόλεις όπου και θα παραμείνουν τουλάχιστον εν μέρει μέχρι το τέλος του 2011. Μια παρουσία που δείχνει να καθησυχάζει αρκετούς στο Ιράκ, ιδίως μετά τις αιματηρές και πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Hasan Hussein/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

ALTERNATIVE ENERGY | 29.06.2009

Renewable energy agency to call United Arab Emirates home

The German city of Bonn lost out to Abu Dhabi in a bid to host the International Renewable Energy Agency. But the former German capital was given a consolation prize: an innovation and technology center.

The capital of the United Arab Emirates beat Bonn and Vienna when representatives from 129 countries met in the Egyptian city of Sharm el-Sheikh on Monday to decide where the International Renewable Energy Agency (IRENA) would be based.

Despite hoping the agency would have its headquarters in the former German capital, Germany's Environment Minister Sigmar Gabriel welcomed what he called a "fair and appropriate compromise."

Members of the agency decided to place an innovation and technology center in Bonn, the Austrian city of Vienna will be home to an office dedicated to liaising with the United Nations and other international institutions.

A UN building in BonnA number of UN agencies regularly meet in the former German capital

"As a technology leader, Germany maintains its operative influence on the international development of renewable energies," Gabriel said.

Abu Dhabi had offered to cover the costs for the headquarters, and launched a major publicity blitz, even arranging for a video promoting its bid to be shown on televisions in the delegates' hotel rooms.

Had it won the right to host the agency, Germany was prepared to fund it with 8 million euros a year - about half what the UAE offered, according to a report in Germany's Der Spiegel news magazine.

The oil-rich United Arab Emirates insists it has every right to host the headquarters despite criticism that per capita it has the largest carbon footprint in the world.

Counterbalance to other energy agencies

The Sharm el-Sheikh meeting will also decide on IRENA's budget and pick a director general from among four candidates from France, Denmark, Spain and Greece.

The German minister said renewable energy was not just about creating mammoth projects, but also about regions "where people live in mud huts."

An array of solar panelsSolar energy is one of the renewable power sources IRENA promotes

"Renewable energies offer an opportunity to solve one of the biggest challenges of century - namely, how to supply energy to the more than 1 billion people in the world who are cut off from energy supplies."

Germany, he said, spends 1 billion euros ($1.4 billion) per year on renewable energy and energy efficiency projects in developing countries.

The United States, Australia and Japan added their names to the document establishing IRENA just hours before the conference opened, according to a report in Egypt's official MENA news agency.

IRENA, which was founded in Bonn in late January, aims to be a counterbalance to the International Energy Agency and the International Atomic Energy Agency by promoting the global development and use of renewable sources of energy.

sms/dpa/AFP/AP

Editor: Michael Lawton

dw