Saturday, November 21, 2009

kathimerini


O Economist προειδοποιεί και για υψηλό χρέος το 2011

Εκτενή αναφορά στο «άμεσο πρόβλημα» της Ελλάδας κάνει ο Economist, προειδοποιώντας ότι «χωρίς διορθωτικά μέτρα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 2011 στο ανησυχητικό 135% του ΑΕΠ». Είχε προηγηθεί η επισήμανση στην έκδοσή του «Ο Κόσμος το 2010» ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κινδυνεύει να βρεθεί σε «κρίσιμη» κατάσταση αν η κυβέρνηση... πραγματοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Wall Street Journal τονίζει ότι αυξάνεται η ανησυχία για το δημόσιο χρέος της χώρας, την οποία συνδέει με την αναστάτωση στην ελληνική αγορά ομολόγων. Παραθέτει μάλιστα την εκτίμηση οικονομολόγου ότι δεν αποκλείονται και νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οπως τονίζει, σε περίπτωση που υποχωρήσει τρεις ακόμη βαθμίδες, η ΕΚΤ θα επιβάλει πρόστιμο 5% στα ομόλογα που καταθέτουν ως εγγύηση για δανεισμό οι ελληνικές τράπεζες. Υπολογίζει ότι αυτό θα τις επιβάρυνε με κόστος 2 δισ. δολάρια, κάτι που θα οδηγούσε κάποιες από αυτές σε χρεοκοπία. Αντίθετα, εκτιμά ότι η πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής της χώρας είναι πολύ μικρή, και ακόμα μικρότερη η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Ο Economist, ωστόσο, προειδοποιεί ότι η υπόθεση πως οι εταίροι της στην Ευρωζώνη θα σώσουν την Ελλάδα αν αντιμετωπίσει πρόβλημα δεν είναι δεδομένη. Οπως τονίζει, «ο θυμός για τη συνεχή δημοσιονομική της χαλαρότητα σημαίνει ότι δεν μπορεί να βασιστεί κανείς σε αυτό. Πόσω μάλλον, που οι χώρες με τις βαθύτερες τσέπες έχουν τα δικά τους προβλήματα».

Το περιοδικό κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, που χαρακτηρίζει «διαβόητα» για την έλλειψη αξιοπιστίας τους. Επιχειρώντας να εξηγήσει τον υπερδιπλασιασμό της πρόβλεψης για το έλλειμμα μέσα σε λίγους μήνες, θεωρεί ότι «η προεκλογική πολιτική είναι μεγάλο μέρος της απάντησης», όταν κατέρρευσε η συλλογή φόρων και αυξήθηκαν οι δαπάνες. Με τον κ. Παπακωνσταντίνου να υπόσχεται μείωση του ελλείμματος κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Economist διερωτάται: «Θα είναι τα οικονομικά του στοιχεία πιο αξιόπιστα από τα προηγούμενα;». Και ενώ δεν αποκλείει ότι μπορεί να βρίσκεται ενώπιον μίας ελληνικής «κρίσης ειλικρίνειας», κλείνει με την ανησυχία ότι τα στοιχεία δουλεύονται αυτή την στιγμή, ώστε να απαξιώσουν την προηγούμενη κυβέρνηση - και να τονίσουν τα επιτεύγματα της τωρινής..

No comments:

Post a Comment