Tuesday, November 24, 2009

Εξάγεται Ζακυνθινό βιολογικό λάδι στην Αμερική

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 5 Νοεμβρίου 2009
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει αναπτύξει η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ζακύνθου, με τα αποτελέσματα να είναι θετικά, αφού εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, βιολογικό λάδι, το οποίο πωλείται έως και 20 ευρώ το λίτρο.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ζακύνθου, Τότης Καμπίτσης, ο οποίος υποστήριξε ότι μέσα στους στόχους είναι και η εξαγωγή του βιολογικού κρασιού.
“Βλέπουμε ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν αποφασίσει να στρέψουν την προσοχή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και κάνουν λόγο για πράσινη ανάπτυξη. Βεβαίως, για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός πρέπει να γίνουν μεθοδικές και προσεγμένες κινήσεις, που εκτός από το περιβάλλον θα έχουν στο επίκεντρό τους και τον άνθρωπο. Η βιολογική γεωργία ξεκίνησε ως ένα κίνημα για την αειφόρο ανάπτυξη. Η βιοκαλλιέργεια “εμφανίστηκε” στη Ζάκυνθο το 1986, ενώ το 1992 ψηφίστηκε η σχετική Νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 είχαμε τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στο νησί μας. Σήμερα, υπάρχει η Ένωση Βιοκαλλιεργητών, η οποία αριθμεί πάνω από 40 μέλη. Παράγουμε όλα τα βασικά προϊόντα, τα οποία τυποποιούνται, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Επισημαίνω ότι το Ζακυνθινό βιολογικό λάδι, είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το εξάγουμε, μάλιστα, σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, επομένως η συνεργασία μας με την ΕΑΣ έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Η δική μας Ένωση θα μετεξελιχθεί σε Συνεταιρισμό ή Ομάδα Παραγωγών, ούτως ώστε να έχουμε λόγο και στο συνεταιριστικό κίνημα. Εκτός από το λάδι, εξάγουμε και τη βιολογική σταφίδα. Παράλληλα, επειδή υπάρχει ποσότητα βιολογικού σταφυλιού, προσπαθούμε να εξάγουμε και κρασί εξαιρετικής ποιότητας” τόνισε ο κ. Καμπίτσης.

Τί είναι το βιολογικό κτήμα;
Ερωτηθείς για το τί πρέπει να καταλαβαίνει ο κόσμος όταν ακούει τη φράση “βιολογικό κτήμα”, ο κ. Καμπίτσης απάντησε τα εξής:
“Όταν λέμε βιολογικό κτήμα, εννούμε τις πρακτικές της καλλιέργειας που δεν βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δηλαδή, δεν χρησιμοποιούνται χημικές ή τοξικές ύλες και έτσι καταφέρνουμε να προστατέψουμε την υγεία του ανθρώπου, το οικοσύστημα και το έδαφος, στο οποίο καλλιεργούνται τα προϊόντα. Από ΄κει και πέρα, υπάρχουν δεκάδες πρακτικές, τις οποίες εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός για να βελτιώσει την εργασία του μέσα στο κτήμα. Οι πρακτικές αυτές δίνουν ποιοτικά αποτελέσματα. Επισημαίνω ότι η διατροφική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την ποιοτική βιολογική παραγωγή των προϊόντων, η οποία εξασφαλίζει το υπόβαθρο της ζωής. Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να λάβει χώρα σε μεγάλες παραγωγές. Η εξαιρετική ποιότητα του κάθε προϊόντος επιτυγχάνεται στις μικρές παραγωγές, διότι εκεί υπάρχει το μεράκι και η φροντίδα του καλλιεργητή”.

Οι τιμές των βιολογικών προϊόντων
Εν τω μεταξύ, ο κ. Καμπίτσης σημείωσε πως μπροστά στην υγεία του ανθρώπου, η τιμή του κάθε προϊόντος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
“Ένα κιλό πορτοκάλια που είναι ραντισμένα με φυτοφάρκαμα, κοστίζουν 1 ευρώ. Τα βιολογικά πωλούνται από 2 έως 3 ευρώ. Γνωρίζω ότι ο κόσμος κοιτάει πρώτα την τσέπη του και ύστερα την υγεία του. Θα πω, όμως, το εξής: Αν ένας άνθρωπος καταναλώσει βιολογικό πορτοκάλι είναι βέβαιο ότι δεν θα προκληθεί καμία βλάβη στην υγεία του. Αν, όμως, καταναλώσει “χημικό” πορτοκάλι, τότε είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει ιατρική βοήθεια, δαπανώντας περισσότερα χρήματα από αυτά που θα έδινε αν προτιμούσε τα βιολογικά προϊόντα. Ο κόσμος, λοιπόν, πρέπει να στραφεί στην ποιότητα, διότι έτσι θα έχει μια ισορροπημένη ζωή απ΄ όλες τις απόψεις” σημείωσε ο κ. Καμπίτσης.

Κοινοποιήστε / αποθηκεύστε αυτό το άρθρο:

  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Live
  • MySpace
  • Reddit
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
Στείλτε αυτό το άρθρο της εφημερίδας Ημέρα τση Ζάκυθος μέσω e-mail

1 comment:

  1. Στον Καναδά πότε θα το δούμε αυτό το λάδι;

    ReplyDelete