Friday, November 6, 2009

06/11/09 16:07
Στο Παρίσι ο Τούρκος ΥΠΕΞ
H Γαλλία δεν μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία απλή σύμπραξη με την ΕΕ, λέει η Αγκυρα
Μπερνάρ Κουσνέρ και Αχμέτ Νταβούτογλου
Παρίσι
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε, με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι, ότι «κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει» στην Αγκυρα μια απλή σύμπραξη, όπως προτείνει η Γαλλία, αντί της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει μια επιλογή όπως η προνομιακή σύμπραξη», δήλωσε ο Αχμ.Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, για να προσθέσει: «δεν περιμένουμε καμιά χάρη, καμιά προνομιακή μεταχείριση· μόνο να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ακόμα ότι «ο σεβασμός των δεσμεύσεων είναι μια αξία της ΕΕ [...]. Χάρη στην αρχή αυτή η ΕΕ έγινε πόλος έλξης. Αν την χάσει, χάνει όλη τη νομιμοποίησή της», ενώ υποστήριξε ότι αυτό θα εξασθενήσει την ΕΕ περισσότερο απ' ό,τι την Τουρκία.

«Κανένα άλλο έθνος στην Ευρώπη δεν μπορεί να καταλάβει τόσο καλά (όσο η Γαλλία) τη σημασία της Τουρκίας», εκτιμά ο τούρκος υπουργός.

«Μια αληθινή συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα δυναμική στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στον Καύκασο ή στη Μέση Ανατολή [...]. Γι' αυτό όλη η έλλειψη κατανόησης, τα σφάλματα αντίληψης που μερικές φορές γίνονται στη Γαλλία, δεν έχουν καμιά βάση, ούτε ιστορική ούτε πολιτική», προσθέτει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

1 comment:

  1. Υπεροπτική η άποψη του Τούρκου Υπουργού επί των εξωτερικών. Παραγνωρίζει την δύναμη της Γαλλίας σαν ιδρυτικού μέλλους της ΕΕ και στον βαθμό που επηρρεάζει.

    ReplyDelete