Thursday, November 5, 2009

Ομπάμα: "Δεν ξεχνάμε τις φυλές"

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποσχέθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις με τους αυτόχθονες Αμερικάνους και να τερματίσει την απομόνωσή τους δήλωσε κατά τη διάρκεια συνόδου στον Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα αναγνώρισε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρώτοι Αμερικανοί έποικοι μεταφέροντας ασθένειες και απομακρύνοντας τους αυτόχθονες από τη Γη τους. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι φυλές του έθνους είχαν αγνοηθεί μέχρι και πρόσφατα."Οι περισσότεροι περιθωριοποιήθηκαν και αγνοήθηκαν από την Ουάσινγκτον επί μακρόν ως αυτόχθονες Αμερικανοί, οι πρώτοι μας Αμερικανοί", τόνισε ο Ομπάμα. Οι ιθαγενείς κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών αριθμούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια και το 1/4 εξ αυτών ζει στην απόλυτη φτώχεια.

"Είναι μια ιστορία που έχει σημαδευτεί από τη βία, τις ασθένειες και τη στέρηση. Οι συνθήκες παραβιάζονταν. Οι υποσχέσεις δεν τηρούντο. Σας έλεγαν ότι η γη σας, η θρησκείας σας, ο πολιτισμός σας, η γλώσσα σας δεν ήταν δική σας για να την διατηρήσετε", τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

"Και αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να την γνωρίζουμε εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά", συνέχισε ο πρόεδρος.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φτώχειας η οποία ταλανίζει τις περισσότερες φυλές ιθαγενών που έχουν απομείνει σε διάφορες κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η σύνοδος του Λευκού Οίκου, στην οποία παρέστησαν και οι ηγέτες των 564 φυλών που έχουν αναγνωριστεί σε όλη την ομοσπονδία, πραγματοποιήθηκε για να γίνουν γνωστοί και να ακουστούν οι προβληματισμοί τους.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε 3 δισεκατομμύρια δολάρια απευθείας προς τις κοινότητες των φυλών από τον κρατικό προϋπολογισμό που είχε εγκριθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει ένα μνημόνιο που ζητά από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να παρουσιάσουν μια έκθεση εντός 90 ημερών με τους τρόπους που μπορεί να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζωή των Αυτοχθόνων Αμερικανών.

"Κατανοώ απολύτως τι σημαίνει να είσαι παρείσακτος", δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας για τα δικά του παιδικά χρόνια, που μεγάλωνε μόνο με τη μητέρα έχοντας καταγωγή από δύο φυλές και ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα ή άλλαζε συχνά κοινότητες. "Δεν πρόκειται να σας ξεχάσει κανείς όσο εγώ θα βρίσκομαι στο Λευκό Οίκο".

No comments:

Post a Comment