Τεράστιο βήμα στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου κάνουν οι παραγωγοί της Καλιφόρνιας, καθώς αντιλαμβάνονται την πολύ μεγάλη ζήτηση του προϊόντος, ενώ στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί εκμεταλλεύονται την έλλειψη αυστηρών κρατικών ελέγχων ποιότητας και δεν στέλνουν το καλύτερο λάδι.
Οπως μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, στην καρδιά της Καλιφόρνιας οι αγρότες αντικατέστησαν τα κλασικά δέντρα με νέα, βιομηχανικής καλλιέργειας. Μόνο για φέτος περιμένουν ότι η παραγωγή τους θα φτάσει τα 3,8 εκατομμύρια λίτρα, από τα ύψους, μέχρι 2,5 μέτρων, δέντρα που φύτεψαν. Πρόκειται για δέντρα, ειδικά σχεδιασμένα, ώστε η καλλιέργεια και σοδειά να γίνονται με μηχανικό τρόπο, αντίθετα με την παραδοσιακή περισυλλογή του καρπού που γίνεται με τα χέρια.
Οι αγρότες επένδυσαν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να μπουν γερά στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, που σήμερα ελέγχουν Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Μέσα σε δέκα χρόνια φύτεψαν, πυκνά και σε σειρές, περίπου 7,5 εκατομμύρια δέντρα, σε έκταση 50.000 στρεμμάτων. Ελπίζουν ότι θα παράγουν λάδι Καλιφόρνιας, φθηνότερο και καλύτερης ποιότητας, γιατί (και αυτό είναι το πιο σημαντικό στην παραγωγή καλού λαδιού) έχουν στήσει την καλλιέργεια με τρόπο τέτοιο, ώστε ο καρπός να συνθλίβεται και να δίνει λάδι, μέσα σε 90 λεπτά το πολύ, από την περισυλλογή του. Το λάδι βγαίνει έτσι από φρέσκο καρπό.
Στόχος, μείωση εισαγωγών
Σε 10 χρόνια εκτιμάται ότι θα έχουν 400.000 στρέμματα με τα νέου τύπου δέντρα, από τα οποία θα βγάζουν 76 εκατομμύρια λίτρα λάδι. Σήμερα, οι ΗΠΑ καταναλώνουν 285 εκατομμύρια λάδι, το 99% του οποίου εισάγεται από την Ευρώπη.
Οι αγρότες αποφάσισαν να καλλιεργήσουν ελιές για πολλούς λόγους. Τα δέντρα δεν χρειάζονται πολύ νερό, οι καταναλωτές στρέφονται σε υγιεινά προϊόντα και κυρίως στο λάδι γιατί κάνει καλό στην καρδιά, ενώ πολύ συχνά ανακάλυπταν ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Ευρώπη δεν ήταν και τόσο παρθένο. «Το καλύτερο λάδι μένει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κλοντ Βίλερ, του Ράντσου Ελιάς Καλιφόρνιας και πρόσθεσε: «Γιατί οι Ευρωπαίοι είναι συνηθισμένοι να τρώνε περισσότερο λάδι από εμάς και είναι πιο απαιτητικοί». *
No comments:
Post a Comment