Wednesday, November 11, 2009

Επίσκεψη Νετανιάχου στο Παρίσι
Εντείνει η Δύση τις πιέσεις στο Ισραήλ για το ζήτημα του εποικισμού
Αντιστέκεται στις πιέσεις για πλήρες «πάγωμα» του εποικιμού ο Μπ.Νετανιάχου
Παρίσι
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η επιμονή του Ισραήλ να μην παγώσει πλήρως των επικοισμό και η ανησυχία για το μέλλον των Παλαιστινίων αναμένεται να είναι τα θέματα που θα θέσει την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνομιλίες στο Παρίσι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέπτεται τη γαλλική πρωτεύουσα, θέλοντας να ζητήσει από τη Γαλλία να πιέσει περισσότερο το Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, ωστόσο, ο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να πιέσει από την πλευρά του τον Μπ.Νετανιάχου να χαλαρώσει τη στάση του στο θέμα του εποικισμού.

Ο εποικισμός αποτελεί ζήτημα-«αγκάθι» για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να δηλώνει ότι δεν συνεχίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ εάν δεν παγώσει πλήρως ο εποικισμός.

Η Δύση, ανησυχώντας για μη εξεύρεση λύσης, πιέζει το Ισραήλ να επιλύσει το ζήτημα, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας κάλεσαν το Ισραήλ να παγώσει τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών στο Λονδίνο.

«Ο πρωθυπουργός και ο βασιλιάς εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία προόδου και συμφώνησαν ότι η διαδικασία της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας πρέπει να σταματήσει», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να στηρίξουν μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για δύο κράτη και να ενεργήσουν έτσι ώστε οι ηγέτες της περιοχής και της Ευρώπης να δεσμευτούν για την ενίσχυση των υπό τις ΗΠΑ διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα στην Ουάσινγκτον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα της συνάντησής του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

«Είχα (με τον πρόεδρο Ομπάμα) πολύ θετικές συνομιλίες για σημαντικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια του Ισραήλ και τις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μπ.Νετανιάχου σε συνέντευξή του στη δημόσια ισραηλινή τηλεόραση από ένα αμερικανικό αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη.

«Εκτίμησα ιδιαίτερα τη θετική προσέγγιση, την οποία διαπίστωσα. Το κλίμα της συνάντησης ήταν φιλικό, ζεστό και ανοικτό. Η επίσκεψη αυτή θα αποδειχτεί σημαντική», πρόσθεσε.

Ο Μπ.Νετανιάχου απάντησε έτσι σε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δυο χωρών.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι οι Μπαράκ Ομπάμα και Μπενιαμίν Νετανιάχου «συνομίλησαν για το Ιράν και τις προσπάθειες προώθησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», χωρίς να αναφέρει άλλα στοιχεία.

Δεν υπήρξε κοινή εμφάνιση των δύο ηγετών στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους, μια κίνηση όχι και τόσο συνηθισμένη.

Την ίδια ώρα, από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες μίλησε για τη βούληση της χώρας του να συνάψει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

«Το Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος. Ας προχωρήσουμε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτύχουμε την ολοκλήρωσή τους. Το Ισραήλ είναι έτοιμο να κάνει δύσκολες και επώδυνες παραχωρήσεις προκειμένου η Παλαιστίνη να γίνει ένα βιώσιμο κράτος και συνεπώς να μπορούμε να ζούμε σαν καλοί γείτονες», είπε ο Πέρες.

Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας και άμεσων συνομιλιών με τη Συρία στη διάρκεια ομιλίας του σε δύο σώματα του Κογκρέσου της Βραζιλίας.

«Από το βήμα αυτό ζητώ στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ: Ας ξεκινήσουμε απευθείας και άμεσες διαπραγματεύσεις, χωρίς μεσολαβητές, χωρίς όρους, χωρίς καθυστερήσεις», είπε ο Σ.Πέρες κατά την πρώτη ημέρα της πενθήμερης επίσκεψής του στη Βραζιλία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό, Associated Press

No comments:

Post a Comment