Wednesday, November 25, 2009

Μεγάλο αναστηλωτικό πρόγραμμα
«Ξαναζωντανεύει» το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου στην Ακρόπολη

Το Θέατρο του Διονύσου μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 15.000 θεατές
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Δείτε το βίντεο...
Σάρκα και οστά παίρνει ο στόχος που έχει θέσει το σωματείο «Διάζωμα» για τη σύμπραξη όλων προκειμένου να σωθούν και να αναδειχθούν οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης, δηλαδή τα αρχαία θέατρα, στάδια, ωδεία, εκκλησιαστήρια κ.λπ., ανά την επικράτεια.

Η πρώτη μεγάλη συμφωνία επιτεύχθηκε στις 18 Νοεμβρίου με τη Νομαρχία της Αθήνας και αφορά στην αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου, στην Ακρόπολη. Η συμφωνία «έκλεισε» μέσα σε 15 ημέρες, δηλαδή σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα.

Η Νομαρχία με ομόφωνη απόφασή της θα χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρήματα θα τα διαχειριστεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Τα έργα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έξι χρόνια, εντάσσονται στην αρμοδιότητα του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογιών Έργων και εποπτεύονται από την Επιστημονική Επιτροπή Θεάτρου και Ιερού του Διονύσου-Ασκληπιείου.

Το Θέατρο του Διονύσου αποτελεί το κυρίαρχο μνημείου της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του (εκτίνεται σε περίπου 10 στρέμματα και μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 15.000 θεατές), αλλά και για την τεράστια ιστορική σημασία του, αφού είναι ο τόπος όπου διδάχθηκαν τα αριστουργήματα του αρχαίου δράματος. Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης και τόσοι άλλοι εκεί πρωτοανέβασαν τα αριστουργήματά τους.

«Ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι υπόθεση ενός μόνο υπουργείου. Είναι υπόθεση του κάθε Έλληνα, είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών, είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι υπόθεση ευρύτερων συνεργασιών» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, στην ειδική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Ο κ. Γερουλάνος ευχαρίστησε τόσο τον Σταύρο Μπένο, την «ψυχή» του «Διαζώματος», όσο και τον Νομάρχη της Αθήνας Γιάννη Σγουρό, επισημαίνοντας πως «σήμερα οι δυο τους ανοίγουν έναν νέο δρόμο, ένα διαφορετικό τρόπο, μία νέα νοοτροπία στο πώς βλέπουμε τον πολιτισμό. Και αυτή η νοοτροπία έχει ανεκτίμητη αξία».

Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γερουλάνος καλωσόρισε στο υπουργείο τη Λίνα Μενδώνη, η οποία μετά από πέντε χρόνια επέστρεψε στη θέση της γενικής γραμματέως. Η κ. Μενδώνη διετέλεσε γγ του υπουργείου τόσο επί υπουργίας της Ελ.Παπαζώη όσο και επί των Θ.Πάγκαλου και Ευάγ.Βενιζέλου.

«Τα μνημεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και σήμερα το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου βγαίνει από την 'εντατική'» δήλωσε η κ. Μενδώνη.

«Σήμερα ανοίγει μία καινούργια σελίδα για το 'Διάζωμα'. Η σελίδα αυτή αφορά τη χρηματοδότηση των μνημείων» τόνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Μπένος, υπογραμμίζοντας πως «το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων μπορούν να βοηθήσουν και οικονομικά στη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων».

Ο κ. Μπένος ανακοίνωσε πως, στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει το «Διάζωμα», προγραμματίζεται η ευρεία συμμετοχή χορηγών και απλών πολιτών στην υλοποίηση των σκοπών του σωματείου μέσων ειδικών τραπεζικών λογαριασμών, των «κουμπαράδων» για κάθε μνημείο ξεχωριστά.

Παράλληλα, προχωρά κανονικά και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση όλων των μνημείων θέασης και ακρόασης.

«Απώτερος στόχος μας είναι η καθολική προστασία των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης και όπου είναι εφικτό η χρήση τους και η ένταξή τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών» τόνισε ο κ. Μπένος, σημειώνοντας ότι η καλύτερη προστασία των μνημείων είναι η χρήση τους.

Ειδικά για το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου είπε πως είναι υπόθεση των αρχαιολόγων και της επιστημονικής κοινότητας να αποφασίσουν για τη χρήση του.

«Όταν αυτοδιοίκηση και κράτος πάνε μαζί τότε μπορούμε να πετύχουμε θαύματα» υπογράμμισε ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον υπουργό Πολιτισμού είπε πως η Νομαρχία προτίθεται να χρηματοδοτήσει και άλλο αντίστοιχο έργο και στο πλαίσιο αυτό περιμένει τις προτάσεις του υπουργείου.

Τα έργα αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου αφορούν:

* Στη σταδιακή αποκατάσταση και ανάδειξη Κοίλου του Διονυσιακού Θεάτρου. Η πρώτη φάση του έργου αφορά στην αποκατάσταση του κεντρικού τομέα και προβλέπεται η κατασκευή 61 νέων εδωλίων, 60 συμπληρωμάτων αρχαίων εδωλίων και 17 βαθμίδων κλιμάκων. Επίσης, θα κατασκευαστούν 175 νέες βαθμίδες για την προέκταση των αντίστοιχων κλιμάκων μέχρι τον Περίπατο. Το έργο είναι προϋπολογισμού περίπου 4 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια.

* Στην ολοκλήρωση αποκατάστασης του ανατολικού πλευρικού αναλήμματος του Θεάτρου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η χύτευση, κατεργασία και τοποθέτηση 160 νέων τεχνητών λιθοπλίνθων, η συμπλήρωση 55 λίθων σωζόμενων καθώς και οι τελικές επιχωματώσεις με ειδική σύνθεση για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων. Το έργο είναι προϋπολογισμού 925.000 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια.

* Στην ολοκλήρωση της αναστήλωσης του Χορηγικού Μνημείου του Θρασύλλου, στην ανώτερη περιοχή του θεάτρου. Πρόκειται για τη συμπλήρωση των σωζόμενων 13 λίθων των θυρωμάτων του και των δύο επιστυλίων του, την ανακατασκευή μικρού αριθμού ελλειπόντων λίθων και την τελική συναρμογή-τοποθέτηση των δομικών μερών στην πρόσοψη του σπηλαίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 890.000 ευρώ και η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται σε 3 χρόνια.

* Στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης των βάθρων και του αντιγράφου του αγάλματος του Μενάνδρου στην ανατολική πάροδο. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της δίβαθμης βάσης του βάθρου του Μενάνδρου στην αρχική της θέση, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συντήρηση και η συμπλήρωση του ενεπίγραφου κορμού του βάθρου. Υπολείπεται η κατασκευή του χυτού αντιγράφου του αγάλματος του ποιητή, η κατασκευή των βαθμίδων του δεύτερου βάθρου και οι τελικές προσαρμογές-τοποθετήσεις στις προβλεπόμενες θέσεις. Το έργο είναι προϋπολογισμού 24.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.

Αννα Ανδίρα

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment