Friday, November 20, 2009

«Παγωμένη» η υποδοχή
Επιφυλακτικές οι αντιδράσεις για το Βελγο-βρετανικό δίδυμο στην ηγεσία της ΕΕ

ΑΠΕ
Κάποιοι επιθυμούσαν πιο λαμπερά πρόσωπα στο τιμόνι της ΕΕ
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Βελγο-βρετανικό δίδυμο στην προεδρία και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (19/11/2009)

Χωρίς ιδιαίτερη θέρμη έγινε δεκτή η είδηση της τοποθέτησης του Βέλγου πρωθυπουργού, Χέρμαν βαν Ρομπάι στο αξίωμα του πρώτου προέδρου της ΕΕ και της Βρετανίδας επιτρόπου Κάθριν Αστον στο τιμόνι της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τουλάχιστον από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Θετική η αντίδραση των ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται ανήσυχη.

Θετική ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα να τονίζει ότι αυτοί οι διορισμοί «θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τη βοηθήσουν να γίνει ένας ακόμη ισχυρότερος συνεργάτης των ΗΠΑ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανέναν ισχυρότερο συνεργάτη πέραν της Ευρώπης για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι οι διορισμοί αυτοί είναι πολύ σημαντικοί για την Ευρώπη και για το ρόλο της παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά τόσο με τον Βαν Ρομπάι όσο και με την Κάρθιν Αστον σε παγκόσμια ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν εγκωμίασε τον Χέρμαν βαν Ρομπάι τονίζοντας ότι κατάφερε να φέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα του, μετά από μήνες αβεβαιότητας. Αναφερόμενος στην Κάθριν Αστον τόνισε ότι δίνει στην Βρετανία μία ισχυρή φωνή μέσα στο Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα εξασφαλίσει στη Βρετανία μια πολύ ισχυρή και ξεκάθαρη φωνή», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας την επιλογή της Κάθριν Αστον για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό που η Βρετανία παράμενει στην καρδιά που ευρωπαϊκού σχεδίου».

Ωστόσο, η Τουρκία αντιδρά στην επιλογή του Βέλγου πρωθυπουργού, ως προέδρου της ΕΕ. Το τούρκικο μέλος του Κοινοβουλίου, Ονούρ Ουμέν, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν η τοποθέτηση του Βαν Ρομπάι στην προεδρία θα μπορούσε να επηρεάσει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να προσχωρήσει στην ΕΕ.

Όπως είπε στο BBC, o Βέλγος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια ότι ήταν ενάντια στην είσοδο της Τουρκία της ΕΕ λόγω θρησκευτικών και πολιτιστικών παραγόντων. «Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον των σχέσεών μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικριτικές οι ευρωπαϊκές εφημερίδες

Επικριτικές εμφανίζονται οι περισσότερες ευρωπαικές εφημερίδες στην επιλογή του Βέλγου πρωθυπουργού ως προέδρου της Ευρωπαικής Ενωσης και της βρετανίδας βαρώνης ως επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας.

«Ενας ήσυχος άνθρωπος επικεφαλής της Ευρώπης», γράφει η γαλλική εφημερίδα Παριζιέν. Η εφημερίδα διερωτάται πάντως αν ο Βαν Ρομπάι και η βαρώνη Αστον θα έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος για να προσδώσουν κύρος στα δύο αυτά αξιώματα που δημιουργηθηκαν με τη συνθήκη της Λισαβόνας.

«Για διακοσμητικό πρόεδρο» κάνει λόγο η Λιμπερασιόν. «Στην πρώτη της πράξη, η Ευρώπη της Συνθήκης της Λισαβόνας ήταν να επιλέξει ηγετικές προσωπικότητες που δεν θα ενοχλούν κανέναν» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Χαρακτηρίζει πάντως «επιτυχία» την επιλογή από τους 27 μιάς γυναίκας ως επικεφαλής της διπλωματίας, «αν και αυτή δεν είναι η πλέον λαμπερή».

«Ο πρόεδρος θα είναι περισσότερο ένας οργανωτής, ένας άνθρωπος προσφοράς καλών υπηρεσιών στο Συμβούλιο ή ένας ηγέτης που θα συνομιλεί ισότιμα με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Χου Ζιντάο;», διερωτάται η Φιγκαρό.

Εντονη δυσπιστία εκφράζει και η ισπανική Ελ Μούντο. «Δύο άγνωστοι στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή, χωρίς καμιά εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και αρχάριοι στην ΕΕ, θα αναλάβουν την εκπροσώπηση των 27 στον κόσμο», σημειωνει η ισπανική εφημερίδα.

Για την επίσης ισπανική Ελ Παΐς «η νέα Ευρώπη της Συνθήκης της Λισαβόνας θα διευθύνεται από δύο προσωπικότητες χωρίς λάμψη και με χαμηλό προφίλ».

Οι περισότερες γερμανικές εφημερίδες αμφιβάλουν αν ο Βαν Ρομπάι και η Αστον «ενσαρκώνουν μιά ισχυρή ευρωπαική φωνή».

«Αυτές οι δύο προσωπικότητες μπορεί να ενσαρκώνουν το πνεύμα που υποσχέθηκαν αυτοί που μας κυβερνούν;» διερωτάται η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου από την πλευρά της εκτιμά ότι «η Ευρωπαική Ενωση βρήκε ηγέτες χωρίς λάμψη και όραμα, αλλά και χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φαινάνσιαλ Τάιμς εκφράζουν αμφιβολίες για την «ικανότητα των δύο νέων ηγετών της ΕΕ να ανταγωνιστούν την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι. «Η επιλογή των δύο σχετικά άγνωστων προσωπικοτήτων προκαλεί θλίψη σε εκείνους που ήθελαν να δοθεί μεγαλύτερη ευρωπαική βαρύτητα στην παγκόσμια σκηνή», γράφει η εφημερίδα.

Ο Γκάρντιαν σημειώνει ότι η επιλογή αυτή «μηδενίζει όλες τις ελπίδες της Ευρώπης για να αναγκάσει τον κόσμο να της δώσει μια νέα προσοχή».

Λύθηκε το... «ζήτημα Κίσινγκερ»;

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ λέει ότι επιτέλους έδωσε απάντηση στο ερώτημα που είχε θέσει κάποτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ: «Σε ποιόν να τηλεφωνήσω όταν θέλω να τηλεφωνήσω στην Ευρώπη;».

Η απάντηση είναι απλή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπορεί πλέον να τηλεφωνεί στη Βρετανίδα Κάθριν Αστον, που επελέγη ως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν τίθεται το ερώτημα «σε ποιόν θα μπορούσε να τηλεφωνήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομάμα;» Εδώ οι ηγέτες της ΕΕ δείχνουν λιγότερο σίγουροι για το πρωτόκολλο.

Αν και ο ίδιος ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε: «Ανυπομονώ να δεχτώ το πρώτο τηλεφώνημα», ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν εμφανίστηκε το ίδιο σίγουρος. «Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είμαστε η Κίνα, ούτε η Ρωσία και δεν θέλουμε να γίνουμε... Είμαστε μια ένωση κρατών, άρα το σύστημά μας είναι πιο περίπλοκο», είπε.

Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment