Friday, November 6, 2009

Προς κατάργηση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15 Οκτωβρίου 2009
Συντάκτης: Βασίλης Μούτσιος
Θεματική κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, αφού πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί ο “Καποδίστριας 2”, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΚΕ, με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να τον “παγώσει”.
Τώρα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι είναι αποφασισμένο να παρακάμψει τις όποιες αντιδράσεις και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα καταργήσει όλες τις Νομαρχίες, οι Περιφέρειες θα μειωθούν σε 8 από 13 που είναι σήμερα, ενώ στο νησί μας θα μείνει ένας μόνο Δήμος!
Ο Αθηναϊκός Τύπος όλο και πιο συχνά αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που δείχνει ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και το μόνο που απομένει είναι ο χρόνος που θα επιλέξει ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, για να γνωστοποιήσει στον κόσμο το τί πρόκειται να συμβεί.
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν πως το σχετικό Νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τις Νομαρχιακές-Δημοτικές εκλογές του 2010, κάτι που σημαίνει ότι θα αλλάξει και η εκλογική διαδικασία.
Ο Δήμαρχος, πλέον, δεν θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με το ποσοστό του 42%, αλλά θα πρέπει να συγκεντρώνει το 50%+1.
Πρόθεση του ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι να κάνει αλλαγές και στις Βουλευτικές Περιφέρειες. Στο Νομοσχέδιο θα αναφέρεται, κατά πάσα πιθανότητα, ότι οι 150 Βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό προτίμησης σε 150 μονοεδρικές περιφέρειες. Οι υπόλοιποι 150 Βουλευτές (υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από 300 Βουλευτές), θα εκλέγονται βάση λίστας.
Από ΄κει και πέρα, αναμένεται η κατάργηση όλων των έως και σήμερα μονοεδρικών περιφερειών, κάτι που εφόσον γίνει, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ζάκυνθος να εκλέγει έναν Βουλευτή μαζί με την Κεφαλλονιά!

Δ. Γάσπαρος: “Χωρίς Νομάρχη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε”
Στο τόσο σημαντικό θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, που προτίθεται να επαναφέρει η Κυβέρνηση, και μάλιστα, να τεθεί σε εφαρμογή από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρθηκε με δηλώσεις του, στην “Η.τ.Ζ” και την “ΕΡΖ”, ο Νομάρχης, Διονύσης Γάσπαρος, τονίζοντας ότι τον έχει απασχολήσει προσωπικά το ζήτημα τόσο ως μέλος της ΕΝΑΕ, όσο και ως εκλεγμένος επι τρεις τετραετίες Νομάρχης.
Σύμφωνα με τον κ. Γάσπαρο, οι θέσεις των πολιτικών Κομμάτων είναι γνωστές. Η Νέα Δημοκρατία προωθούσε το μοντέλο, το οποίο είναι πιο κοντά στο αίσθημα του λαού, της μιας και μοναδικής Νομαρχίας, ενώ το ΠαΣοΚ εκείνο της κατάργησής τους, με την εκλογή πλέον αιρετού Περιφερειάρχη. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του για την ενδεχόμενη κατάργηση της Νομαρχίας.
“Είχα προβλέψει αυτή την εξέλιξη για αυτό και έλεγα σε όσους έτρεχαν να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι να κάνουν λίγη υπομονή. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα, που δεν αποτελεί προϊόν ουσιαστικού διαλόγου. Χωρίς Νομάρχη που θα ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του τόπου και θα δίνει μάχες για την επίλυσή τους, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Καταργώντας τους Νομάρχες, καταργούν τα κίνητρα για προσφορά στους πολίτες”, δήλωσε ο κ. Γάσπαρος.
Αναφορικά με τους Δήμους ανέφερε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει ένας και μοναδικός Δήμος στη Ζάκυνθο, αφού με βάση τον αρχικό σχεδιασμό για ολόκληρη τη χώρα προβλέπονται 300 έως 400 Δήμοι, εκτός και εάν επικρατήσει η πρόταση που προ μηνών έγινε και ζητούσε τη δημιουργία δύο ή τριών.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Νομαρχίας και των Δήμων μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, στην πρώτη δεν αλλάζει κάτι. Οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και θα πρέπει να αναμένουμε την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων τόσο του νέου αιρετού Περιφερειάρχη, όσο και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ για τους δεύτερους πιθανόν να γίνει συγχώνευση υπηρεσιών και υπαλλήλων.
Στο ερώτημα εάν η αιρετή θέση του Περιφερειάρχη αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο, ο Νομάρχης, ευθαρσώς ξεκαθάρισε, ότι είναι αυτοδιοικητικός, έχει ματώσει, έχει ιδρώσει, και το πρωτεύον αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες και τα έργα για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Δ. Ακτύπης: “Πρέπει να λιγοστέψουν οι Δήμοι στη Ζάκυνθο”
Κληθείς να σχολιάσει το Νομοσχέδιο που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ζακυνθίων, Διονύσης Ακτύπης, ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα αν έμεναν τρεις Δήμοι στη Ζάκυνθο, όμως δεν διαφωνεί και με τον έναν.
“Έχω αναφέρει, κατ΄ επανάληψη, ότι θα πρέπει να λιγοστέψουν οι Δήμοι στη Ζάκυνθο. Υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες και εκπροσωπούν 2.500 κατοίκους. Το καθεστώς αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο κάθε Δήμος θα πρέπει να έχει 10.000 δημότες και “δυνατές” Τεχνικές Υπηρεσίες, διότι μόνο έτσι μπορεί να παράγει έργο. Παράλληλα, θα ήταν καλύτερα αν έμεναν τρεις Δήμοι στο νησί μας, όμως δεν λέω όχι και στον έναν. Τονίζω, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός, καθώς και ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εφαρμογή του “Καποδίστρια 2”, διότι αυτό ήταν και στόχος της Νέας Δημοκρατίας” σημείωσε ο κ. Ακτύπης.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις…
Σημαντική πτυχή του όλου ζητήματος, πάντως, είναι και οι κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του “Καποδίστρια 2”.
Στην παρούσα φάση, στη Ζάκυνθο υπάρχουν έξι Δήμοι και οι πολίτες δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Φανταστείτε τί έχει να γίνει αν μείνει ένας μόνο Δήμος στο νησί, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετήσει πάνω από 30.000 κατοίκους!

Κοινοποιήστε / αποθηκεύστε αυτό το άρθρο:

1 comment:

  1. δηλαδή θα τρώνε λιγότεροι από το Δημόσιο.Καλό . Ο κοσμάκης τώρα πρέπει να επικοινωνεί για λύση των προβλημάτων του με γράμμα και ηλεκρονικά ,και νομίζω η πολιτεία στον νέο Καποδίστρια να τοποθετήσει στις καίριες θέσεις υπαλλήλους με προσόντα ,ετσι θα καταστεί εύρυθμη η λειτουργία του κράτους.λορνιόν.-

    ReplyDelete