Saturday, November 21, 2009

kathimerini

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν για τον κίνδυνο

Του Γιαννη Παπαδογιαννη

Απογοητευμένα εμφανίζονται επιτελικά στελέχη τραπεζών από τον προϋπολογισμό του 2010 που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, αλλά και γενικότερα από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Τα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι οι δράσεις και οι ρυθμοί της κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με τον χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διασυρμός

Οι επιτελείς των τραπεζών κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα και τον κίνδυνο η χώρα να διασυρθεί διεθνώς.

Προβλέπουν ότι ο χρόνος μετρά εναντίον μας και καθημερινά η χώρα πλησιάζει στο αρνητικό σενάριο: δηλαδή την καθίζηση της οικονομίας, την περαιτέρω υποχώρηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγοράς και εν τέλει την ενεργοποίηση ενός φαύλου κύκλου που θα οδηγήσει σε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Σημειώνουν ότι η βύθιση του Χρηματιστηρίου και η μεγάλη διεύρυνση του περιθωρίου (spread) δανεισμού του Δημοσίου αντανακλούν την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αναμετρηθεί με τις μεγάλες προκλήσεις και να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν απογοητευτικό τον προϋπολογισμό ο οποίος εστιάζει, για άλλη μια χρονιά, στο σκέλος των εσόδων και αφήνει ανέγγιχτο τον μεγάλο ασθενή: τις δαπάνες και την αποδοτική κατανομή των εσόδων.

Αμφιβολίες για το αποτέλεσμα

Επίσης, αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για την αύξηση των εσόδων, δεδομένου ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. «Η πολιτεία αδυνατούσε να επιτύχει τους φορολογικούς στόχους στις ημέρες της ευφορίας, όταν η οικονομική δραστηριότητα ανθούσε», παρατηρούν δηκτικά.

Οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Μόνο αν πείσουμε τους ξένους δανειστές θα μπορέσουμε με άνεση να καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, σημειώνουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές, στην εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών και σε ρήξη με ομάδες συμφερόντων που επιβιώνουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Πολυετής ύφεση

Παράλληλα, οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι αν παραμείνουμε σε αδράνεια και ακολουθήσουμε την παθητική λογική διαχείρισης των προηγούμενων ετών, τότε η ελληνική οικονομία και παρασυρθεί από τη δίνη μιας πρωτοφανούς «εγχώριας κρίσης», οδηγώντας τη χώρα σε πολυετή ύφεση με δυσβάστακτο κόστος για όλους.

Οι ξένοι πάντως φαίνεται ότι προβλέπουν τα χειρότερα. Σε αυτό αποδίδονται οι πιέσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο, που οδήγησαν σε πτώση των τραπεζικών, και όχι μόνο, μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και η εκτίναξη του spread στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody’s εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να διογκωθούν τα προβλήματα της χώρας την επόμενη πενταετία. Μάλιστα, ο οίκος Moody’s διατύπωσε την ανησυχία της για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας όχι μόνο για το 2010 ή το 2011, αλλά για τα επόμενα 10 χρόνια.

No comments:

Post a Comment