Tuesday, November 10, 2009


Στις 19 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου της Ε.Ε.
Πολλά τα «φαβορί» για τη θέση του επικεφαλής των «27». Μεταξύ των υποψηφιοτήτων και αυτή του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιλέξουν τον πρώτο πρόεδρο του 27μελούς συνασπισμού την ερχόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου, γνωστοποίησαν σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Ως τότε, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος συντονίζει τις διαπραγματεύσεις, σχεδιάζει να έχει τελειώσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ -ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να μπορέσουν να πληρώσουν δύο νέες υψηλές θέσεις της Ε.Ε στις 19 Νοεμβρίου.

Η Συνθήκη της Λισσαβώνας, με την οποία δημιουργούνται οι θέσεις του προέδρου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. Οι ηγέτες των χωρών συζητούν αυτή τη στιγμή ποιοί θα αναλάβουν τις θέσεις αυτές.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ολλανδίας Χέρμαν Φαν Ρομπάι και Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε είναι φαβορί για τη θέση του προέδρου της ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είναι υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής. Φαβορί για τη θέση αυτή πιστεύεται ότι είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment