Friday, November 6, 2009

Με αιχμές κατά Ντόρας-Μεϊμαράκη το “μανιφέστο” Σαμαρά

Τις επτά προτάσεις του για την Νέα Δημοκρατία παρουσίασε στο γήπεδο του Badminton ο Αντώνης Σαμαράς, αφήνοντας αιχμές τόσο κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, όσο και κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο μεσσήνιος πολιτικός έκανε για μία ακόμη φορά “επίθεση φιλίας” στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναφέρθηκε σε “συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη” και απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία για την εκλογή του διαδόχου του Κώστα Καραμανλή.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς προέταξε την ιδεολογική πλατφόρμα του, κάνοντας λόγο για “ισχυρή ιδεολογική ταυτότητα, ώστε κάθε νεοδημοκράτης να είναι περήφανος για την παράταξή του”.

“Φωτογραφίζοντας” την Ντόρα Μπακογιάννη, που αρνείτο αρχικά την εκλογή του νέου προέδρου με πανελλαδική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τη διαδικασία που επελέγη ως “λαϊκό κίνημα”, λέγοντας ότι “την εκλογή από τη βάση την επέβαλε η ίδια η βάση, κόντρα στην αρχική αντίθεση των μηχανισμών”. “Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο το παλέψαμε, το πετύχαμε και ήταν μεγάλη νίκη της δημοκρατίας”, είπε. Συνέχισε την επίθεση φιλίας προς τον πρώην υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι “θέλει το Δημήτρη στην πρώτη γραμμή”.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού έστειλε μήνυμα ενότητας και υπεράσπισε τον εαυτό του μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για το εκτός Νέας Δημοκρατίας παρελθόν του. “Είτε βγει η Ντόρα, είτε ο Παναγιώτης, είτε ο Αντώνης, όλοι θα είμαστε μια ενωμένη γροθιά ενότητας”, είπε, προσθέτοντας ότι “γι' αυτό δεν απαντά στις όποιες προσβολές, οι οποίες δεν τον αγγίζουν”. “Η ιστορία ασφαλώς δεν ξαναγράφεται, ούτε παραγράφεται. Αλλά η Ιστορία δε λησμονιέται, ούτε σε δέκα, ούτε σε εκατόν δέκα χρόνια”, τόνισε, με “γαλάζια” στελέχη να εκτιμούν ότι αναφερόταν στην “Αποστασία”, στην οποία πρωταγωνίστησε το 1965 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Προέτρεψε τους οπαδούς του “να διαφυλάξουν την ενότητα” και “να συγκρατούν όποιους προσπαθούν να τη δυναμιτίσουν”.

Kοινωνικός φιλελευθερισμός

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδεολογική ταυτότητα που πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία “και στο εξής να την κάνει σημαία της, όχι να κρύβεται γι 'αυτήν”. Περιέγραψε τον “κοινωνικό φιλελευθερισμό”, που ο ίδιος πρεσβεύει, αν και...τα όσα είπε έχουν αμιγώς σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά και θυμίζουν τον “τρίτο δρόμο” του Τόνι Μπλερ ή τη διακυβέρνηση Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι “η ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού συγκρούεται με τον κρατισμό, αλλά και με τον νεοφιλελευθερισμό. Συγκρούεται με τον κρατισμό που υποδουλώνει την προσωπική ελευθερία και την επιχειρηματικότητα στη γραφειοκρατία, αλλά και με τον νεοφιλελευθερισμό, που υποτάσσει την κοινωνία στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία”. “Είναι η ισορροπία που απελευθερώνει δυνάμεις, αλλά συγκρατεί ακρότητες”, πρόσθεσε. “Όσο σαφέστερα κατανοήσουμε και πιστέψουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμνό, τόσο πιο αποφασιστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση θα κάνουμε σήμερα και τόσο πιο αποφασιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση θα ασκήσουμε αύριο”, είπε.

“Κάν'το όπως ο Σαρκοζί”

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι “ήταν από τους πρώτους ΟΝΝΕΔίτες”, δεδομένου ότι έχει ένα πρόβλημα ενσωμάτωσης στην Νέα Δημοκρατία. Σχετικά με την πρόταση εξουσίας που πρεσβεύει, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε τη λογική του “μεσαίου χώρου”, φέρνοντας το παράδειγμα του Νικολά Σαρκοζί. “Μόνο αφελής θα μπορούσε να πιστεύει ότι με τους ευκαιριακούς ψηφοφόρους θα ξαναέρθουμε στην εξουσία”, εκτίμησε, λέγοντας ότι οι μεγάλες απώλειες της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν “προς το ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά προς την αποχή”.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε ψήφους από το 2004, τις ίδιες ψήφους πήρε τότε και τώρα, εμείς χάσαμε, κυρίως προς την αποχή”, είπε. “Χάσαμε τελικά τον πυρήνα των οπαδών μας, που μας ψήφιζαν πάντα και τώρα μας γύρισαν την πλάτη. Περιμένουν στο σπίτι τους να τους ξανακερδίσουμε”, είπε καταχειροκροτούμενος ο Αντώνης Σαμαράς.

Είναι άλλο πράγμα να προσπαθούμε να κερδίσουμε ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και άλλο να μετατοπιζόμαστε εμείς οι ίδιοι προς το ΠΑΣΟΚ”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι “χρειαζόμαστε μια Νέα Δημοκρατία που να εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση προς το ΠΑΣΟΚ και όχι που προσπαθεί να γίνει ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ”.

Επικαλούμενος τη στάση του Νικολά Σαρκοζί όταν εξεγέρθηκαν οι “άθλιοι του Παρισιού”, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι “ο Σαρκοζί δε δίστασε, αποκατέστησε την τάξη, συσπείρωσε την παράταξη γύρω του και ύστερα συσπείρωσε όλη την κοινωνία”. “Τελικά, στις εκλογές σάρωσε κυριολεκτικά, κέρδισε από τα δεξιά, από το κέντρο και από την Αριστερά”, κατέληξε.

Κλείνοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που είχε υπερασπιστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τους “μηχανισμούς”. “Θέτω υποψηφιότητα για να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους τα μέλη του”, είπε, προσθέτοντας ότι “επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, όταν λέμε μηχανισμοί, δεν εννοούμε τον κομματικό μηχανισμό, την οργανωτική δομή του κόμματος, αλλά τους άτυπους μηχανισμούς στήριξης προσώπων, που μοιράζουν κουκιά, που αποκλείουν άξια στελέχη υπέρ των ημετέρων, που διαιρούν το κόμμα και διώχνουν τα μέλη”. “Για όσους δεν καταλαβαίνουν, μιλάω για τα κομματικά βιλαέτια, τα κομματικά φέουδα. Τώρα, με το άνοιγμα στη βάση, αυτοί οι μηχανισμοί έχασαν τον έλεγχο, γιατί όταν μιλούν τα μέλη, οι μηχανισμοί σιωπούν”, κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
antigrafikon apo NEWS TIME

No comments:

Post a Comment