Στη μάχη οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ
Το συνέδριο της ΝΔ ολοκληρώθηκε και πλέον οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου αφενός να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να προσέλθουν στις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου και αφετέρου να πάρουν την ψήφο τους.
Στο μεταξύ, την υποστήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε μαζί με τον κ. Σαμαρά, η επιλογή του οποίου, όπως είπε, οδηγεί σε μεγαλύτερη συνοχή, στη διεύρυνση και στην ενότητα, σε ένα κόμμα πιο ανοικτό και δημοκρατικό. Ο κ.Αβραμόπουλος, είπε επίσης ότι αρνούμενος την ασφάλεια της ουδετερότητας, καταθέτει την απόψή του για το μέλλον της παράταξης. Από την πλευρά του ο κ.Σαμαράς ευχαρίστησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τόνισε ότι η ενότητα της ΝΔ δεν κινδυνεύει, και το κόμμα θα χωράει όσους πιστεύουν στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και στις σύχρονες ευρωπαϊκές ιδέες.
Από το συνέδριο και τις ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά κυρίως, αλλά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, φαίνεται ότι σημείο αιχμής στις τρεις εβδομάδες που απομένουν για να προσεταιριστούν τους ψηφοφόρους, είναι η ιδεολογική κατεύθυνση και η πολιτική που θα ακολουθηθεί για να προσεγγίσει η ΝΔ ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.
Επί της ουσίας, η αντιπαράθεση γίνεται με το δίλημμα ποιος μπορεί να ξαναφέρει και με ποιο τρόπο τη ΝΔ στην εξουσία. Πολλοί υποστηρίζουν στη ΝΔ ότι ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την "κούρσα" της ηγεσίας. Ίσως, όπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, η στάση του κ. Αβραμόπουλου να είναι καθοριστική για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης που δείχνει να είναι "ντέρμπι" μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν.
Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" υπογραμμίζει πως «η εκλογή έχει ένα ξεκάθαρο διακύβευμα. Επιμένω ότι η ΝΔ πρέπει να γίνει μια πλειοψηφική, σύγχρονη ευρωπαϊκή παράταξη ολόκληρης της Κεντροδεξιάς (...) Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Χρειάζεται να προσεγγίσουμε ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Να απευθυνθούμε σε αυτούς αξιόπιστα, να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και προτάσεις πολιτικής με σύγχρονες θέσεις πάνω στα ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Έτσι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε την απήχησή μας, να κάνουμε το κόμμα μας και τις ιδέες του πιο ελκυστικές και να αναδειχθούμε και πάλι σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη για την Ελλάδα».
Ο Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζει στην ίδια εφημερίδα ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με ιδεολογική και πολιτική σαφήνεια και όχι με συγκρούσεις που αφορούν το παρελθόν.
«Το κρίσιμο για τη ΝΔ -αναφέρει ο κ. Σαμαράς- είναι να ξαναβρεί την ταυτότητά της. Αμέσως μετά, να γοητεύσει εκ νέου τους ψηφοφόρους της οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές. Και είναι περισσότεροι αριθμητικά απ' όσους επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ. Ισχυρή πια η ΝΔ θα ασκήσει σθεναρή και δίκαιη αντιπολίτευση. Με αυτή την τακτική δημιουργείται ο αέρας νίκης και τότε -αφού πρώτα πείσεις τους δικούς σου- πείθονται και οι "απέναντι"».
Το ιδεολογικό και το οργανωτικό, είναι τα δύο ζητήματα που πρέπει να τεθούν στη ΝΔ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία κ. Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ.
Ο κ. Σαμαρά εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βάση η οποία "αισθάνεται ότι υπάρχει αποξένωση από το κέντρο", και είπε ότι χάθηκε η αλληλεγγύη. "Πρέπει να δοθεί λόγος στη βάση και να οργανωθεί καλύτερα", είπε και ανέφερε ότι δεν απουσίαζε από το συνέδριο την δεύτερη ημέρα, αλλά ήταν εκεί από το πρωί, και πως εάν ήξερε ότι θα μιλούσε η κ. Μπακογιάννη θα ήταν παρών να την ακούσει. «Δεν υπάρχει ρωγμή εξαιτίας αυτού. Θα είμαστε μια γροθιά την άλλη μέρα όλοι» είπε και αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δεν δευτερολόγησε, σημείωσε ότι κάλυψε τις θέσεις του την πρώτη ημέρα.
Αναφερόμενος στο ιδεολογικό ζήτημα, έκανε λόγο για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, για να μεγαλώνει ο πλούτος με δίκαιη διάχυσή του προς τα κάτω. Αναρωτήθηκε «γιατί να χαρίσουμε την αγάπη για την πατρίδα στην άκρα δεξιά και την κοινωνική ευαισθησία στην αριστερά, γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα του προνομιακού λόγου στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και δημόσιας τάξης;» και εκτίμησε ότι «δεν ζητούν μόνο οι δεξιοί δημόσια ασφάλεια». Είπε ακόμη ότι θέλει ένα κράτος διαιτητή που να θέτει κανόνες και όχι επιχειρηματία ή νυχτοφύλακα.
Τόνισε ότι δεν θα είναι δυο ξένοι στην ίδια πόλη με την κ. Μπακογιάννη την άλλη ημέρα, ενώ για τα γεγονότα του 1993 αφού είπε ότι δεν θέλει να μπει σε συζήτηση για το χθες, δήλωσε δικαιωμένος και πρόσθεσε: «τα γεγονότα του '93 εμένα με δικαίωσαν. Απέτρεψαν μια συνθηκολόγηση σε ένα εθνικό θέμα. Το μόνο που θέλω είναι να φύγουμε από τους όρους του χθες και να περάσουμε στο αύριο. Το μόνο που πρέπει να δούμε από το χθες είναι τα αίτια που μας έφεραν εδώ» πρόσθεσε.
Έπλεξε το εγκώμιο του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος όπως είπε ο κ. Σαμαράς ήταν πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής στο θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση, ενώ είπε ότι δεν θα έδινε ποτέ δαχτυλίδι ο Καραμανλής, διότι δεν του αρμόζει και επειδή το δαχτυλίδι στη ΝΔ το δίνει ο λαός.
Τόνισε ακόμη πως εάν κερδίσει την εκλογή θα προχωρήσει σε τακτικό συνέδριο θέσεων με προσυνεδριακό διάλογο και σε άσκηση αντιπολίτευσης όπου χρειάζεται, ενώ θα στηρίξει τα θετικά της κυβέρνησης.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι θα παραμείνει υποψήφιος παρά τις πιέσεις που δέχεται, δεν αποσαφηνίζει με ποιον θα συνταχθεί στο δεύτερο γύρο και τονίζει:
«Κρατώ κλειστά τα χαρτιά μου για το δεύτερο γύρο, όχι για την επομένη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου. Θα στηρίξω όποιον εκλεγεί».
"Πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε τη μεγάλη ενωμένη κεντροδεξιά. Πώς θα δώσουμε στη ΝΔ λαϊκή ταυτότητα", δηλώνει ο κ. Ψωμιάδης στον "Ελεύθερο Τύπο".
*** Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.
Η διαδικασία εκλογής από τη βάση δρομολογήθηκε με την έγκριση της αλλαγής του καταστατικού από το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Σφάλμα ολκής η διάκριση των ομογενών και η μη συμμετοχή στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
ReplyDeleteπαράλληλα σήμερα 15 του Ν-βρίου 2009 από γκάλοπς που δημοσιεύονται στις εφημερίδες των Αθηνών, η διαφορά υπέρ του Σαμαρά είναι 8 μονάδες από την κ.Μπακογιάννη. Αρχίζω να πιστεύω πως στην ΝΔ κάτι αλλάζει, μακρυά από τα τζάκια, να με πολιτικό που σπουδάζει την πολιτική για χρόνια, με σκοπό το όφελος της χώρας και του κόσμου.
ReplyDelete