Monday, November 9, 2009

Πολιτική | 09.11.2009

Γκένσερ: «Ήταν μια επιτυχημένη γερμανική επανάσταση»

Ώρες ευθύνης ήταν για τον τότε υπουργό Εξωτερικών Χανς Ντ. Γκένσερ τα γεγονότα του 1989. Από το άνοιγμα των συνόρων στην Ουγγαρία μέχρι την πτώση του Τείχους τους Βερολίνου και από εκεί στη δρομολόγηση της επανένωσης.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου ήταν μια αιφνιδιαστική εξέλιξη, όχι μόνο για τους πολίτες της Γερμανίας και της Ευρώπης, αλλά και για τις πολιτικές ελίτ. Μολονότι η επανένωση της Γερμανίας δεν έπαψε ποτέ να είναι στόχος των δυτικογερμανικών κυβερνήσεων η πτώση του Τείχους προκάλεσε κατ` αρχήν αμηχανία. Ένας από τους πρωταγωνιστές της εποχής, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ μίλησε στην Ντόιτσε Βέλε για το πώς ο ίδιος βίωσε το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός.

«H 9η Νοεμβρίου θα μου μείνει αξέχαστη»

Ο Χ. Ντ. Γκένσερ στην ιδιαίτερη του πατρίδα Χάλλε της ανατολικής ΓερμανίαςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Χ. Ντ. Γκένσερ στην ιδιαίτερη του πατρίδα Χάλλε της ανατολικής Γερμανίας«Ήμουν στην Βαρσοβία. Ήμουν με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ σε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία. Κατά τη διάρκεια του δείπνου έφτασε η είδηση ότι άνοιξε το Τείχος. Αντιλαμβάνεστε ότι το επίσημο δείπνο δεν κράτησε πολύ. Έπρεπε να συζητήσουμε και να ερμηνεύσουμε τι σήμαινε αυτή η εξέλιξη. Βέβαιο ήταν ότι η θέση μας τις ώρες εκείνες ήταν στο Βερολίνο. Όλη τη νύχτα δεν μπόρεσα να κοιμηθώ. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα των συνόρων στην Ουγγαρία και το άνοιγμα της πρεσβείας στην Πράγα. Ήμασταν αντιμέτωποι με αυτό που ποθούσαμε και προσδοκούσαμε πάντα. Το ερώτημα ήταν πώς θα διαχειριστούμε τις εξελίξεις. Αυτό ήταν το ζητούμενο και υπό την έννοια αυτή η 9η Νοεμβρίου θα μου μείνει αξέχαστη», επισημαίνει ο κ. Γκένσερ.

«Όχι με την δραπέτευση αλλά με αλλαγές»

Μπροστά το Δημαρχείο του Schöneberg στο ΒερολίνοBildunterschrift: Μπροστά το Δημαρχείο του Schöneberg στο ΒερολίνοΤην επόμενη ημέρα ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά το Δημαρχείο του Schöneberg στο Βερολίνο. Για πρώτη φορά, λέει, συνειδητοποίησε ότι δεν μιλούσε μόνο στους Δυτικογερμανούς, αλλά σε όλους τους Γερμανούς και σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένα μήνυμα ειρήνης από μια ελεύθερη Γερμανία. Ο κ. Γκένσερ είχε ήδη συνειδητοποιήσει τη σημασία των γεγονότων. Η Γερμανία βρισκόταν στην κατεύθυνση της επανένωσης.

«Ήμουν πεπεισμένος για αυτό. Όταν άνοιξε το Τείχος ήταν πλέον σαφές ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Εξελίξεις που είχαν συσσωρευτεί. Η ίδια η ανέγερση του Τείχους σήμαινε την παραδοχή εκ μέρους της ηγεσίας της DDR ότι η Ανατολική Ευρώπη και η σοσιαλιστική κοινωνική τάξη είχαν χάσει στον ανταγωνισμό των συστημάτων. Το άνοιγμα του Τείχους σήμαινε ότι ο λαός θα ακολουθήσει το δρόμο που επιθυμεί, όχι με την δραπέτευση αλλά με αλλαγές. Πόσο γρήγορα θα γίνονταν όλα ήταν άγνωστο. Και εάν κάποιος υποστηρίζει ότι γνώριζε πως σε ένα χρόνο θα γινόταν η επανένωση, μάλλον υπερβάλει», τονίζει ο Γερμανός πρώην υπουργός.

«Καρπός μακρόχρονης προσπάθειας με την ένταξή στη Δύση και με την Οστπολιτίκ»

Μια επιτυχής γερμανική επανάστασηBildunterschrift: Μια επιτυχής γερμανική επανάστασηΤο 1989 ήταν μια ευρωπαϊκή επανάσταση υπέρ της ελευθερίας. Δεν ήταν απλά μια αλλαγή. Η σημασία της για τη Γερμανία ήταν ιδιαίτερη. «Ήταν μια επιτυχημένη γερμανική επανάσταση και είχε μια ιδιαίτερη σημασία για την ΕΕ, αλλά και τη θέση της Γερμανίας στον κόσμο και στην Ιστορία, καθώς για πρώτη φορά σε μια εξέλιξη με διακύβευμα την ελευθερία οι Γερμανοί τάχθηκαν με την σωστή πλευρά», παρατηρεί ο κ. Γκένσερ.

Το ζητούμενο μετά την πτώση του Τείχους ήταν η διασφάλιση της επανένωσης της Γερμανίας, που δεν ήταν αυτονόητη. «Η υποστήριξη που δεχθήκαμε ήταν πρωτοφανής. Το γεγονός ότι η πτώση του Τείχους προκλήθηκε από ειρηνικές διαδηλώσεις στην ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ουγγαρία και στην Πολωνία έκανε τα πράγματα πιο εύκολα. Και αυτή η συναίνεση των γειτόνων μας ήταν ο καρπός μακρόχρονης προσπάθειας που κατεβάλλαμε με την ένταξή μας στη Δύση, αλλά και με την "Οστπολιτίκ" που ακολουθήσαμε», υπογραμμίζει ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Alexander Kudascheff/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

No comments:

Post a Comment