Επισκόπηση τύπου | 16.11.2009
FR: «Ο Ερντογάν σπάει τα ταμπού»
«Ο Ερντογάν σπάει τα ταμπού» είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Rundschau, το οποίο αναφέρεται στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης για την επίλυση του κουρδικού. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζει πολύ καλά πως με τις πρωτοβουλίες του θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις μπορεί από την πλευρά της ΕΕ να φαίνονται αυτονόητες, στην Τουρκία όμως αγγίζουν θέματα ταμπού. Από την πλευρά των Τούρκων πρόκειται για την ενότητα της χώρας, παρά το γεγονός ότι το PKK έχει παραιτηθεί από τη φιλοδοξία σύστασης ανεξάρτητου κράτους».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Ο Ερντογάν πιθανότατα δεν θα προλάβει να ζήσει την επίλυση του κουρδικού. Πιθανότατα να του κοστίσει την ίδια του την εξουσία. Το ότι ακολουθεί αυτό το δρόμο δείχνει ότι είναι ένας πολιτικός που βλέπει μακριά».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Από το συνέδριο του SPD στη ΔρέσδηΤα αποτελέσματα του τριήμερου συνεδρίου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung και διερωτάται: «Τι είναι πραγματικά αριστερό στη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία; Οι διαμάχες των τελευταίων χρόνων ανάμεσα στις διαφορετικές πτέρυγες αφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια λιγότερο πολιτικά θέματα και περισσότερο ζητήματα εξουσίας, φθόνου και υπεροψίας».
Για το ίδιο θέμα η Dresdner Neueste Nachrichten σημειώνει: «Η επέμβαση πέτυχε, ο ασθενής ζει. Το αναιμικό SPD δεν κατάφερε να συνέλθει πλήρως, βρίσκεται όμως στο στάδιο της ανάρρωσης. Για τα σοσιαλδημοκρατικά δεδομένα ήταν μια απίστευτα ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για τα λάθη του παρελθόντος και την τακτική των επόμενων χρόνων».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για την ΚοπεγχάγηΤο θέμα της διεθνούς πολιτικής στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung:
«Εάν η εικόνα του Οικονομικού Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη επιτρέπει μια πρόβλεψη, τότε τον Δεκέμβριο δεν θα καταστεί δυνατό να υπάρξει ένα δεσμευτικό πρωτόκολλο που θα διαδεχθεί αυτό του Κιότο. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη Σιγκαπούρη είναι το εξής: στο θέμα των κλιματικών αλλαγών δεν έχει νόημα να χτυπάς τη γροθιά στο μαχαίρι. Εάν οι ‘μεγάλοι’ δεν συμβάλλουν αποφασιστικά, οι Ευρωπαίοι μπορούν να θέτουν όσο υψηλά όρια θέλουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το κλίμα όμως δεν θα το βοηθήσουν, απλώς θα επιβαρύνουν την ίδια τους την οικονομία».
Παρόμοια άποψη διατυπώνει η Rheinische Post : «Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στις ΗΠΑ και εκεί τα πράγματα προχωράνε πολύ αργά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πρέπει πράγματι να αποδείξει ότι δικαίως πήρε το βραβείο Νόμπελ και πως θέλει να κάνει πράγματα για την ειρήνη και την προστασία του κλίματος».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment