Επισκόπηση τύπου | 09.11.2009
Η πτώση του Τείχους σύμβολο ενότητας της Ευρώπης
Οι βρετανικοί Times: «Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες και ατέλειωτες επενδύσεις για να ξεπεραστούν οι αποτυχίες των 40 χρόνων κομμουνιστικής διακυβέρνησης. Ακόμη και τώρα όμως η Ανατολική Γερμανία είναι σαφέστατα πιο φτωχή και έχει υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από την Δυτική. Αλλά έχει κατακτήσει την ελευθερία της.
Ποιος θα το περίμενε εξάλλου ότι θα ήταν κάποτε καγκελάριος της σταθερής και ισχυρής, δυτικής δημοκρατίας η κόρη ενός Ανατολικογερμανού παπά;»
Η γαλλική Liberation: «Η πτώση του Τείχους ανέτρεψε τις πολιτικές σταθερές του 20ου και διαμορφώνει ακόμη τον 21ο αιώνα….Μπορεί όμως στα ανατολικά να έπεσε ένα τείχος, το Τείχος του Βερολίνου, αλλά στο Μεξικό, στην Παλαιστίνη και αλλού υπάρχουν άλλα τείχη, που ίσως πέσουν και αυτά μια μέρα».Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Θα πουν οι Γερμανοί επιτέλους ότι είναι ένας λαός;
Η αυστριακή Der Standard: «Πολλοί Δυτικογερμανοί πιστεύουν ακόμη ότι οι Ανατολικοί συμπατριώτες τους είναι αχόρταγοι μπατίρηδες. Τα 1300 δισεκατομμύρια ευρώ έχει φθάσει η βοήθεια για την ανασυγκρότηση της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και ακόμη η ανεργία είναι υψηλότερη στα ανατολικά της ενωμένης Γερμανίας, η παραγωγικότητα χαμηλότερη και περισσότεροι πολίτες ζουν εκεί από τα κρατικά κοινωνικά επιδόματα….το κόστος για την ανάπτυξη της ανατολικής Γερμανίας είναι υψηλό, το κόστος όμως της αλληλοκατανόησης Ανατολικογερμανών και Δυτικογερμανών είναι μηδενικό. Έτσι ίσως τώρα, 20 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους να πουν επιτέλους οι Γερμανοί ειλικρινά: είμαστε ένας λαός».
Η ιταλική Corriere della Sera: «Μόλις τώρα, 20 χρόνια μετά, αρχίζει το Βερολίνο να βρίσκει την ταυτότητά του. Σήμερα το Βερολίνο δεν είναι μόνον μια μητρόπολη, μια πρωτεύουσα. Είναι κυρίως η πιο πλουραλιστική μητρόπολη, στα σύνορα Δύσης και Ρωσίας, είναι η πύλη των πιο πρωτότυπων ευρωπαϊκών πολιτιστικών τάσεων, πόλος έλξης της νεολαίας, των καλλιτεχνών και αυτών που αναζητούν απογοητευμένοι ένα σύμβολο ελευθερίας».
Αδύνατη η προσέγγιση της σημασίας των αλλαγών για τους νεότερους
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η δανική Politiken: «Όσο και να πανηγυρίζουμε για την πτώση του Τείχους δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε ποτέ το μέγεθος των αλλαγών που έφερε. Αυτό που λείπει όμως ακόμη από την Ευρώπη είναι νέα, κοινά οράματα στο όνομα της ελευθερίας. Αν και η πτώση του Τείχους προσέφερε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου διεθνισμού, αντ’ αυτού δημιουργήθηκε ένας νέος, πολιτικός επαρχιωτισμός.
Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε όλοι μας λίγα για τους γείτονές μας και γενικά για τους Ευρωπαίους.
Ας ελπίσουμε ότι οι πανηγυρισμοί για την πτώση του Τείχους θα εμπνεύσουν ενθουσιασμό για την Ευρώπη για να μπορέσουμε επιτέλους να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την ιστορία της ηπείρου μας.»
Τέλος αναφέρουμε ενδεικτικά το σχόλιο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Το θαύμα του Βερολίνου»: «Η αλυσίδα αντιδράσεων που προκάλεσε η πτώση του Τείχους στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης οδήγησε σε μια εντελώς νέα κατάσταση: σχεδόν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί ζουν ελεύθερα, ειρηνικά και εν ασφαλεία.
Η Γερμανία περιβάλλεται πια από συμμάχους και αγορές για τα προϊόντα της. Όσοι γεννήθηκαν το 1989 θεωρούν αυτά τα δεδομένα αυτονόητα, αλλά δεν ήταν πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπευθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
No comments:
Post a Comment