Κοινωνία | 12.11.2009
18 νομπελίστες ειρήνης κάνουν έκκληση για κατάργηση των πυρηνικών
Η 10η συνάντηση των κατόχων του Νόμπελ Ειρήνης έγινε, όπως πάντα, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Γκορμπατσόφ, που εδώ και δέκα χρόνια διοργανώνει διεθνείς συναντήσεις με τους νομπελίστες ειρήνης με στόχο όχι μόνον την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά, ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις, πείνα και βία.
Στο Δημαρχείο του Βερολίνου, στο βήμα, σε στην αίθουσα που έγινε η συνάντηση, μίλησε χθες ο ειδικός για θέματα ασφάλειας Τζόναθαν Γκράνοφ για την ανάγκη του πυρηνικού αφοπλισμού. Ο εξοπλισμός των κρατών με πυρηνικά όπλα οδηγεί σε μια εντελώς παράλογη κατάσταση, κατέληξε ο ειδικός. Στο ακροατήριο όμως δεν υπάρχει κανείς που να χρειάζεται να τον πείσει για την αλήθεια των λόγων του. Στην αίθουσα εκτός από τους 18 νομπελίστες παραβρίσκονται 300 περίπου άτομα.
O Λεχ Βαλέσα και ο Μιχαήλ ΓκορματσόφΣτη 10η συνάντησή τους, προσωπικότητες όπως ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ Βίλεμ ντε Κλερκ, ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Γιούνους συζητούν για το πώς μπορούν να δοθούν κίνητρα και νέες προοπτικές ώστε ο κόσμος να κάνει την στροφή προς τον αφοπλισμό και την κατάργηση των πυρηνικών.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ως ένας από τους κύριους μοχλούς της διοργάνωσης αυτών των ετήσιων συναντήσεων έκανε ακόμη μια φορά έκκληση προς του ισχυρούς της γης:
«Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο αφοπλισμός. Όλες οι υποτιθέμενες δυσκολίες για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, δεν είναι παρά δικαιολογίες από εκείνους που για κάποιους λόγους θέλουν τη διατήρηση των όπλων. Όχι, χρειαζόμαστε έναν κόσμο χωρίς πολέμους και πυρηνικά. Αυτή είναι η πρόκληση του 21ου αιώνα».
Προσκεκλημένοι και νεαροί από μη κυβερνητικές οργανώσεις
Ο Τομπίας Τούλιους, νεαρός ακτιβίστας για την ειρήνη και τον αφοπλισμόΟι περισσότεροι από τους 300 παραβρισκόμενους ήταν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολύ νέοι σε ηλικία. Πολλοί από αυτούς δεν ήταν ούτε 20 χρόνων, όπως για παράδειγμα ο 19χρονος Τομπίας Τούλιους, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, που διευκολύνει τις ανταλλαγές μαθητών σε όλο τον κόσμο. Ο Τομπίας τόνισε: «Δεν καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση και λέμε τι δεν μας αρέσει, αλλά συμμετέχουμε ενεργά. Ερχόμαστε εδώ, λέμε τη γνώμη μας και θέλουμε να δίνουμε ερεθίσματα».
Στην συνάντηση πήραν μέρος επιστήμονες και ακτιβιστές από την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχία και αντήλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για το πώς μπορεί ο κόσμος μας να γίνει πιο ειρηνικός. Ποιο ήταν το συμπέρασμά τους; Χρειάζεται συνεχής δραστηριοποίηση, κινητοποιήσεις, αλλά και πολιτική βούληση.
Heiner Kiesel / Μαρία Ρηγούστου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment